Prima SUPERLUNA PLINA o data cu ECHINOCTIUL dupa 19 ani si de 3 ori intr-un secol! Ce inseamna? Vezi ce legatura are cu data Pastelui! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Prima SUPERLUNA PLINA o data cu ECHINOCTIUL dupa 19 ani si de 3 ori intr-un secol! Ce inseamna? Vezi ce legatura are cu data Pastelui!

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Prima SUPERLUNA PLINA o data cu ECHINOCTIUL dupa 19 ani si de 3 ori intr-un secol! Ce inseamna? Vezi ce legatura are cu data Pastelui!
superluna echinoctiu

2019 este unul dintre acei ani rari, cand SuperLuna Plina isi face aparitia exact in timpul echinoctiului de primavara, adica pe 20 martie. Acest eveniment are loc numai de trei ori intr-un secol. In plus, este cea de-a treia si ultima „SuperLuna”. Bucura-te de extralumina degajata de luna din aceasta noapte.

Evenimentul este urmarit de multa lume, intrucat oricine cunoaste Luna, iar echinoctiul este amintit in toate calendarele.

Semnificatii echinoctiu de primavara

– Pentru cei mai multi dintre oameni, semnificatia echinoctiului este incepul primaverii, mai exact de acum vor incepe sa se intoarca pasarile migratoare.

– De asemenea, 20 martie este ziua in care soarele rasare fix de la est si apune fix la vest. Asadar, azi este ziua in care poti roti si calibra ceasul solar.

– Este ziua in care Soarele se misca in linie dreapta. La amiaza soarele se gaseste la intaltime medie deasupra orizontului sud-est.

– Si, da, ziua si noaptea sunt aproximativ egale.

SuperLuna in echinoctiul de primavara

SuperLuna din martie isi face aparitia la mai putin de 4 ore de la inceputul echinoctiului la 9:43 PM EDT pe 20 martie 2019, asa ca vom putea privi in toata rotunjimea ei.

Cele doua evenimente au mai avut loc in acelasi timp pe 20 martie 2000. In cazul emisferei nordice, SuperLuna din martie isi face aparitia primavara, in vreme ce in emisfera sudica, toamna.

Mai mult, este cea de-a treia si ultima Superluna a anului 2019, in aceasta zi Luna se afla cel mai aproape de pamant.

Rasaritul Lunii si apusul Soarelui, coincid

Echinoctiul si SuperLuna sunt evenimente atat de apropiate incat poti sa privesti rasaritul Lunii aproape in acelasi momentul in care Soarele apune. Luminile celor doi astri se intrepatrund in timp ce unul coboara, celalalt urca.

Totusi, tranzitiile Lunii si Soarelui nu sunt perfect precise. Soarele isi va indeplini sarcina perfect, proiectandu-se corespunzator pe orizont. Insa Luna orbiteaza la 5 grade de planul Soare-Pamant, iar corpurile celor trei se alineaza rar tridimensional, iar acesta este motivul pentru care eclipsele solare totale sunt atat de rare.

Miercuri noaptea, Luna se afla la 4 grade nord de planul ecliptic. Iar la 40 de minute dupa rasaritul sau, Luna va indica in mod precis estul.

Legatura dintre Luna Plina, echinoctiu si data Pastelui

In secolul al IV‑lea s‑a hotarat modul prin care se stabileste data Pastelui. Acest lucru s‑a stabilit la Sinodul I Ecumenic (Niceea, 325). Astfel, potrivit deciziilor de atunci, Pastele se va serba intotdeauna intr-o zi de duminica. Aceasta duminica este cea imediat urmatoare Lunii pline de dupa echinoctiul de primavara. Cand prima Luna plina de dupa echinoctiul de primavara cade duminica, Pastele va fi serbat in duminica urmtoare. S-a hotarat aceasta amanare pentru a nu se serba o data cu Pastele iudeilor, dar nici inaintea acestuia.

Astfel, data in care pica Pastele crestin depinde de doua fenomene astronomice importante.

Unul cu data fixa (echinoctiul de primavara, 21 martie) si unul cu data schimbatoare (Luna plina de dupa echinoctiu).

Aceasta din urma face ca data sarbatorii Pascale sa varieze in fiecare an, caci Luna plina apare pe cer in unii ani mai aproape de echinocţiu, in alţii mai departe de el. Astfel, cand luna plina coincide cu echinocţiul (21 martie) si este o zi de sambata, Pastele poate fi serbat chiar a doua zi. Daca, insa, Luna plina a avut loc chiar inainte de echinocţiu, atunci ea nu e pascala, ci trebuie sa asteptam pe cea de dupa echinocţiu, care va aparea abia peste 29 de zile. Iar daca aceasta cade intr‑o luni, Pastele nu poate fi serbat decat in duminica urmatoare. De aceea, perioada in care pica Pastele ortodox este un interval de 35 de zile, intre 4 aprilie si 8 mai.

Surse: almanac.com, wikipedia.org

Data articol: 20/03/2019