Portocale
Coaja de portocale este „fantana tineretii“ pe care o cauti fervent in sertarul cu cosmetice, asa ca gandeste-te de doua ori inainte sa o arunci! Este plina de antioxidanti puternici, numiti super-flavonoide, ce reduc drastic nivelul colesterolului, fiind de 20 de ori mai potenti decat cei din sucul de portocale. Adauga coaja de portocala rasa la gatit, indiferent daca faci briose sau conopida cu branza – va avea un impact major asupra sanatatii tale. Sau pune fructul intreg, necuratat de coaja, in storcatorul de fructe si bucura-te de toate beneficiile lui.
Banane
Coaja de banane are multe aplicatii interesante, atat pentru sanatatea ta, cat si pentru intretinerea plantelor de apartament sau a incaltamintei. Foloseste partea din interior ca sa cureti frunzele plantelor din ghiveci – nu doar ca le va face sa straluceasca, dar actioneaza si ca fertilizator si pesticid natural. Pantofii uzati pot fi curatati tot cu coaja de banana, iar apoi nu trebuie decat sa-i lustruiesti cu o carpa moala si curata si vor arata ca noi.
Cat priveste ingrijirea propriei tale pieli, coaja de banana iti va veni si de data aceasta in ajutor. Ea contine potasiu si antioxidanti, care mentin pielea supla si catifelata, ajutand in acelasi timp la regenerarea ei. Pune coaja de banana peste vanatai si se vor vindeca mai repede. Acelasi lucru se intampla si in cazul intepaturilor de insecte – coaja de banana va calma mancarimea. Poti chiar si sa o mananci, cu conditia sa o fierbi mai intai.
Cercetatorii din Taiwan au descoperit ca extractul din coaja de banana poate alina depresia, fiind bogat in serotonina („hormonul fericirii“). De asemenea, coaja de banana e buna pentru sanatatea ochilor, deoarece contine luteina, un antioxidant care protejeaza celulele oculare de expunerea la razele ultraviolete (una dintre principalele cauza ale cataractei). Asa ca fierbe coaja timp de 10 minute si bea apa rezultata dupa ce s-a racit sau pune coaja de banana in storcatorul de fructe si bea sucul obtinut.
Papaya
Coaja de papaya este excelenta pentru ingrijirea pielii, avand un continut mare de vitamina A si papaina, ce descompune proteinele inactive si indeparteaza celulele de piele moarta. Iata de ce o poti folosi in mastile exfoliante pentru ten. Maseaza-ti fata cu coaja de papaya si las-o sa actioneze 5 minute, dupa care clateste cu apa. Ai grija sa nu o lasi prea mult pe piele, pentru ca sucurile puternice din coaja iti pot usca tenul. Si calcaiele crapate pot fi ingrijite cu coaja de papaya: maseaza-ti talpile cu coaja si putina pulpa pentru a catifela pielea.
Nu rata nici: De ce nu trebuie sa mancam fructe seara. Cum influenteaza somnul si digestia
Kiwi
Chiar daca are gust acru si intepator, coaja de kiwi este prea buna pentru sanatate ca sa o arunci. Ea contine de trei ori mai multi antioxidanti decat pulpa fructului, care ii confera importante proprietati anticancerigene, antiinflamatorii si antialergice. Mai mult decat atat, coaja de kiwi combate virusurile si bacteriile ce cauzeaza intoxicatii alimentare, cum sunt stafilococul si E-coli. Daca nu o poti manca cruda, paseaz-o la blender impreuna cu coaja altor fructe (de exemplu, bananele) ca sa-ti prepari un smoothie sanatos.
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua