Complexul Salvatorului, capcana multor oameni. Care e diferenta dintre a salva si a servi pe cineva
Cei ce sunt familiarizati cu triunghiul dramei stiu ca drama va erupe de fiecare data cand adoptam unul dintre cele trei roluri: victima, eroul si persecutorul. Iata cum functioneaza scenariul: cineva se percepe ca victima si da vina pe persecutor pentru problemele sale, pentru sentimentele de neajutorare, ranire sau suparare. Apoi, eroul vine sa o salveze, insa nu din compasiune ci din mila. Aceasta actiune ii gadila egoul eroului, il face sa se simta important, pentru ca, la urma urmalor, eroul nu se simte complet si valoros daca nu se implica in salvarea cuiva. Odata cu trecerea timpului, eroul ofera si ofera, pana se simte stors, apoi se lasa cuprins de resentimente pentru ca i-a salvat pe ceilalti in detrimentul lui insusi. Apoi, se burzuluieste la victima, transformandu-se in persecutorul victimei pe care, initial, a vrut sa o salveze. Sau se imbolnaveste, intra in depresie sau ramane fara bani, demonstrand ca si-a persecutat propriul corp, minte sau contul din banca. Eroul s-a transformat acum intr-o victima.
Nimeni nu castiga. Daca interpretezi vreunul dintre aceste roluri din triunghiul dramei, in mod inevitabil, le vei interpreta pe toate trei.
Insa triunghiul dramei este diferit decat purul ajutor. Purul ajutor isi are originea in recunoasterea unicitatii fiecaruia dintre noi si vine din compasiune, nu mila. Vine din recunoasterea faptului ca daca o celula din familia umana sufera, intregul organism are probleme. Nu apare dintr-un sentiment de neajutorare sau dintr-o „rana”. Purul ajutor nu judeca pe nimeni sau sa-i priveasca pe ceilalti ca inferiori. Purul ajutor recunoaste si vede intregul in orice om, este precum o energie care te impinge sa iti ajuti aproapele. Purul ajutor serveste atat pe cel care ofera cat si pe cel care primeste. Ii da celui care ofera sentimentul de implinire profunda – care apare atunci cand stii ca esti folosit ca un instrument al iubirii divine.
Purul ajutor nu te umple cu resentimente si fara energie, dimpotriva te energizeaza, te face sa te simti implinit, pentru ca energia iubirii te umple in acelasi timp si pe tine si pe cel care este ajutat prin intermediul tau. Tocmai de aceea nu trebuie sa ignori impulsul de a-i ajuta pe ceilalti. Purul ajutor este frumos, o extensie naturala a compasiunii, iar in prezent avem nevoie mai mult ca niciodata de ajutor plin de compaiune. Indiferent ca te implici in ajutorarea unei persoane, a unui grup de oameni, sau a unei specii amenintata cu disparitia, ajutorul pur arata modul in care binecuvantam viata si cum aceasta ne binecuvanteaza pe noi. Insa daca esti motivat de sentimentul ca trebuie sa salvezi lumea sau ca totul va ajunge in iad, ori ca trebuie sa oferi tot ce ai pentru ca doar asa ajungi in rai si traiesti o viata plina de moralitate s-ar putea sa ai nevoie de o pauza.
Multumesc, Doamne, pentru tot ce mi-ai dat, pentru tot ce mi-ai luat si pentru tot ce mi-ai lasat
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie