Anul Nou Chinezesc este celebrat de peste 20% din populatia lumii. Anul Nou Chinezesc este cea mai importanta sarbatoare din China si a chinezilor din intreaga lume.
Iata 20 de curiozitati pe care nu le stii despre Anul Nou Chinezesc.
Citeste aici previziunile pentru Anul Sobolanului de Metal 2020 pentru zodia ta!
1. Anul Nou Chinezesc – Festivalul Primaverii
In China, se numeste chunjie sau Festivalul Primaverii. Desi este inca iarna, sarbatoarea marcheaza sfarsitul sezonului cu temperaturile cele mai scazute. Oamenii intampina primavara ce va veni si ceea ce va aduce ea: plantari si recolte, noi inceputuri.
Anul Nou Chinezesc mai poarta denumirea de Anul Nou Lunar intrucat se sarbatoreste dupa calendarul Lunar.
2. Anul Nou Chinezesc nu are o data fixa
Potrivit calendarului Lunar, Festivalul Primaverii incepe la 1 ianuarie si se sfarseste la 15 ianuarie (Luna plina). De aceea, Anul Nou Chinezesc poate fi sarbatorit intre 21 ianuarie si 20 februarie. In anul 2020, Sarbatoarea incepe in 25 ianuarie.
Citeste aici cum sunt copiii nascuti in Anul Sobolanului
3. Rugaciuni catre zei
Festivalul Primaverii era, initial, un ceremonial in care se ridicau rugaciuni catre zei pentru recolte bogate. Pentru o societate agrara, culturile si recoltele sunt foarte importante. De aceea oamenii puneau accent pe aceste ritualuri.
4. Lupta cu monstri
Miturile sarbatorii sunt foarte interesante. Potrivit unei legende, un monstru – numit Nian – venea in fiecare an, in ajunul anului nou. Toata lumea se ascundea in case. Numai ca, o data, un baiat foarte curajos, l-a infrant cu ajutorul artificiilor. A doua zi, oamenii au sarbatorit cu si mai multe artificii.
De atunci, artificiile sunt foarte importante in timpul Festivalului Primaverii. In fiecare an, chinezii aprind artificii pentru a-l speria pe Nian, dar si ghinionul. De asemenea, se ard bani falsi in onoarea celor decedati.
5. Artificiile au fost interzise
Din cauza poluarii si din motive de securitate, artificiile au fost interzise in multe orase din China. Alte 500 de orase au restrictionat utilizarea artificiilor. Acest lucru a starnit furia publicului si, in 2006, dupa 13 ani de interdictie, artificile au fost din nou permise.
6. Cea mai lunga sarbatoare chinezeasca
Festivalul Primaverii dureaza, teoretic, 15 zile. Insa sarbatorirea ajunului Anului Nou prelungeste cu inca o zi petrecerea. Daca la acestea adaugam si petrecerile din luna decembrie (Festivalul Laba), inseamna 40 de zile de sarbatoare.
In timpul sarbatorilor, chinezii cheltuie si mananca de doua ori mai mult decat americanii de Ziua Recunostintei.
7. Festivalul Primaverii prilejuieste cea mai mare migratie umana din lume
Cea mai importanta parte a Anului Nou Chinezesc este reunirea familiei. De aceea, lumea se intoarce acasa, pentru cina in familie, in ajunul Anului Nou. “Migratia” poarta numele de chunyun (Migratia de primavara). Se fac rezervari de bilete de calatorie numai cu 60 de zile inainte, asa ca viteza cu care se termina este uluitoare. In 2015, statisticile au aratat ca s-au cumparat 1000 de bilete de tren la fiecare secunda.
8. Se angajeaza iubiti
Rudele bagacioase nu sunt doar in filme. In China, casatoria si aducerea pe lume a unui copil care sa duca mai departe numele sunt foarte importante. De aceea, pentru a scapa de intrebarile insistente ale familiei, chinezii singuri angajeaza iubiti pe perioada sarbatorilor.
9. Nu se face dus, nu se matura si nu se arunca gunoiul
Superstitiile spun ca nu este permis sa faci dus, sa dai cu matura sau sa arunci gunoiul inainte de Anul Nou. Se zice ca speli/arunci norocul. Pe de alta parte, exista o zi inainte de Festivalul Primaverii care este dedicate curateniei. Aceasta zi marcheaza alungarea ghinionului si crearea de spatiu pentru noroc.
Saloanele de infrumusetare sunt inchise pentru ca nu e bine sa te tunzi de Anul Nou. Ce mai este interzis de Anul Nou?
- Sa utilizezi foarfece, cutite sau alte lucruri ascutite
- Sa injuri si sa te certi
- Sa spui cuvinte de rau augur (moarte, boala etc.)
- Sa spargi lucruri.
10. Copiii primesc bani norocosi in plicuri rosii
In functie de familie, copiii primesc in plic aproximativ 1000 de yuani (150 de dolari). Traditia spune ca acesti bani transfera norocul de la cei in varsta la cei mai tineri. Obiceiul exista si in companii, sefii facandu-le cadouri angajatilor. Dar se fac astfel de daruri si intre colegi si prieteni.
Citeste continuarea: 1 2