Industria jocurilor de noroc este una destul de importanta in Romania, generand anual sute de milioane de euro la bugetul de stat si, in acelasi timp, avand o contributie semnificativa la cresterea numarului de locuri de munca in toate zonele din tara. In plus, vorbim de una dintre cele mai fiscalizate activitati economice la ora actuala, iar taxele percepute in tara noastra sunt printre cele mai mari din Europa.
Totusi, exista si parti mai putin placute in legatura cu jocurile de noroc, una dintre ele fiind legata de faptul ca pot crea dependenta, in special in randul celor mai tineri. Tocmai de aceea, programul Joc Responsabil, singurul din tara noastra ce are ca scop prevenirea problemelor legate de jocuri de noroc, precum si identificarea si oferirea de asistenta jucatorilor, a lansat anul acesta, in premiera, proiectul de educatie ,,Antrenat de Majorat’’.
Acesta se desfasoara in mai multe licee din mediul urban si are ca tinta adolescentii aflati in pragul majoratului, varsta de la care pot juca jocuri de noroc in deplina legalitate.
Programul ,,Antrenat de Majorat’’ are in vedere educarea tinerilor in asa fel incat acestia sa fie capabili sa ia decizii corecte in legatura cu jocurile de noroc, sa cunoasca pe deplin riscurile implicarii in activitati care s-ar putea dovedi a fi necorespunzatoare nivelului lor de dezvoltare psiho-socială şi care le-ar putea afecta evoluţia ulterioară. Un scop secundar al programului este acela de a preveni problemele legate de ceea ce in limbaj de specialitate se numeste ,,joc compulsiv’’.
Programul ,,Antrenat de Majorat’’ se desfasoara sub forma unor seminarii in cadrul carora au loc discutii informale interactive, cea mai mare parte din ele conduse de reputatul Doctor Cristian Andrei, psihoterapeut, expert si ambasador al Asociatiei Joc Responsabil. Cei vizati, elevi din clasele a XI-a si a XII-a, sunt informati, printre altele, despre modul in care ar trebui sa reactioneze in fata unor tentatii oferite de divertismentul adresat adultilor, dar si in legatura cu cele mai importante aspecte in relationarea sociala. Mai mult, sunt luate in discutie si alte teme, precum pozitionarea adolescentilor in raport cu valoarea si castigarea banilor, precum si modul de afirmare al acestora altfel decat prin intermediul consumului de distractie sau castigurilor financiare rapide obtinute la cazino online sau pariuri sportive.
Pana acum, programul ,,Antrenat pentru Majorat’’ a ajuns in 15 licee din tara (Arad, Brașov, Brăila, Botoșani, București, Constanța, Craiova, Oradea, Suceava și Zalău), interactionand cu aproximativ 2.200 de elevi, urmand ca, pana la finalul anului, sa poposeasca si in alte 6 orase (Alba-Iulia, Buzău, Cluj-Napoca, Galați, Iași și Timișoara) dar si in Bucuresti.
Atat legislatia internationala, cat si cea autohtona, interzic in totalitate minorilor sa acceseze jocuri de noroc pe bani reali, astfel ca accesul intr-un cazino online terestru nu poate fi facut (cel putin teoretic) decat in baza unui act care sa dovedeasca faptul ca persoana in cauza a implinit deja 18 ani, iar in mediul online orice cont nou deschis trece printr-un proces de verificare, fiind inchis in 30 de zile, daca utilizatorul nu poate face dovada ca a implinit 18 ani. In plus, operatorii de gambling online de top, precum NetBet Sport / Casino (primul site licentiat de catre ONJN in Romania), au pe site sectiuni speciale Help Center privind Jocul Responsabil, in care putem gasi informatii foarte utile legate de prevenirea si protectia atat a jucatorilor, cat si a minorilor.
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025