5 reguli zilnice ca sa-ti pastrezi gandirea pozitiva
Stiai ca exista modalitati simple prin care poti scapa de gandurile negative hipnotizandu-ti mintea astfel incat sa gandeasca pozitiv?
Nimeni nu poate nega faptul ca negativitatea se afla peste tot, iar acest lucru are un impact puternic asupra mintii. De fapt, creierul este programat sa fie mai sensibil la stimulii neplacuti.
Oamenii de stiinta considera ca tendinta de a reactiona mai puternic la negativ are un motiv temeinic – stramosii omului modern se confruntau zilnic cu pericolul; supravietuirea lor depindea de abilitatea de a detecta si evita situatiile in care si-ar fi putut pierde viata.
Apoi exista o complexitate imensa a mintii umane cu peste 100 de miliarde de conexiuni neuronale.
Acest numar inimaginabil de sinapse explica complexitatea gandirii umane. Acest lucru explica motivul pentru care oamenii au ganduri negative pe care le repeta la nesfarsit fara sa inteleaga de ce.
Vestea buna este ca poti controla ce produce mintea. Chiar daca nu poti scapa in totalitate de gandurile negative, le poti reduce la minimum. Cu putina rabdare si vointa iti poti reprograma mintea sa ramana pe partea pozitiva. Iata 5 reguli zilnice ca sa-ti pastrezi gandirea pozitiva.
Citeste si: Gandirea pozitiva: Formula castigatoare prin care te ajuta la munca
Tine un jurnal al recunostintei
Oamenii de stiinta au demonstrat ca practicarea regulata a gratitudinii iti face un creier mai sanatos si mai fericit. Unele dintre beneficiile faptului ca esti recunoscator sunt: motivatia mai puternica, un somn mai bun si o stare de spirit mai buna de-a lungul zilei.
Intr-un studiu realizat pe aceasta tema, participantilor li s-a cerut sa tina un jurnal zilnic cu lucrurile pentru care sunt recunoscatori. In schimb, alti subiecti au fost instruiti sa tina un jurnal cu ceea ce ii enerva ori de ce cred ca erau mai buni decat alte persoane. Persoanele care au facut parte din prima echipa au demonstrat o crestere a atentiei, determinarii si nivelului de entuziasm si energie.
Cercetatorii au tras trei concluzii importante:
– gratitudinea are un beneficiu psihologic foarte mare;
– gandirea ca esti „mai bun” decat altii nu demonstreaza recunostinta;
– aprecierea sincera este un aspect important al gratitudinii.
Recunostinta nu implica comparare. Este concentrarea pe aspectele pozitive din viata ta pentru care simti ca trebuie sa-i multumesti Universului/Creatorului/ lui Dumnezeu.
Nu rata nici: Tehnici de eliminare a stresului. Incearca-le si tu!
Repeta afirmatiile pozitive
Numeroase studii au demonstrat eficacitatea afirmatiilor pozitive in ceea ce priveste modul in care creierul functioneaza. Schimbarile se refera la modul in care mintea filtreaza stimulii externi, rezultand o stare pozitiva.
Dr. Mona Lisa Schultz, neurolog si autor a numeroase carti despre afirmatiile pozitive si creierul uman explica:
„Putem reseta creierul prin terapia comportamentala ori afirmatii. Afirmatiile schimba modul in care creierul functioneaza si stimulii la care reactioneaza. Contrar parerii unor neofiliti afirmatiile produc raspunsuri bio chimice si neurochimice care sunt mai bune decat Prozac, Zoloft ori alte medicamente asemanatoare”.
Iata o metoda rapida de creare a afirmatiilor pozitive:
– gandeste-te la aspectele din viata ta pe care doresti sa le imbunatatesti;
– fa o lista cu cele mai importante imbunatatiri pe care ai dori sa le faci;
– scrie cateva propozitii pentru fiecare punct de pe lista. Foloseste timpul prezent si concentreaza-te pe ceea ce vrei sa faci si nu pe ceea ce nu vrei;
– imprastie aceste afirmatii prin casa si citeste-le frecvent.
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta