10 lucruri surprinzatoare care activeaza mecanismul lupta sau fugi - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

10 lucruri surprinzatoare care activeaza mecanismul lupta sau fugi

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » 10 lucruri surprinzatoare care activeaza mecanismul lupta sau fugi
mecanismul lupta sau fugi - sfatulparintilor.ro - karate-2578819_1920

Stii ca in momentele de mare tensiune, ca de exemplu sa fii urmarit de un animal salbatic periculos, sa eviti la mustata un accident auto sau sa ai o lista interminabila de lucruri de facut intr-un timp foarte scurt in corp va fi declansat mecanismul de lupta sau fugi. Insa poate ca nu stii de alte lucruri activeaza acest mecanism in organism, insa este bine sa le cunosti.

Corpul uman are mecanisme de autovindecare, care pot lupta impotriva cancerului, preveni infectiile, proteja arterele coronariene si incetini imbatranirea. Insa de fiecare data cand sistemul nervos se afla in situatia de lupta sau fugi, mecanismele de autovindecare sunt oprite.

Ghid cuvinte
Ghid digital. Descarci instant
100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun
47 lei
Cumpara Descarca demo

Amigdala este „declansatorul” semnalelor de alerta, dar ea nu a evoluat prea mult asa ca nu face diferenta dintre un pericol care pune viata in primejdie si un pericol imaginar creat de ganduri, sentimente sau credinte. Motiv pentru care amigdala iti poate sabota sanatatea fara ca macar sa fii contient de acest lucru.

Ce poti face, asadar pentru a evita activarea mecanismului lupta sau fugi in situatii de stres repetitiv? Iata cativa declansatori surprinzatori ai acestui mecanism si cum sa-i eviti.

Sentimentul de singuratate

Ca specie, suntem animale tribale, asadar dintr-o perspectiva a supravietuirii sa fii singur pentru prea multa vreme poate face ca amigdala sa activeze mecanismul de lupta sau fugi. Daca suntem dependenti de trib pentru a fi in siguranta, sentimentul de singuratate face amigdala sa declanseze sistemul de alarma. Exista dovezi stiintifice care sugereaza ca persoanele care fac parte din comunitati in care membrii se sprijina reciproc au o rata a bolilor de inima mai mica comparativ cu persoanele singure.

Foamea

Atunci cand iti este foame, mesajul de alarma pe care il trimiti amigdalei este: „Avem o problema, nu este suficienta mancare”. Bineinteles, frigiderul tau este doldora de mancare si poate ca tu ai 15 kilograme in plus si iti este foame pentru ca esti la dieta. Insa maigdala nu este inteligenta. Pentru ea nu exista nicio diferenta. Asadar, intr-o fractiune de secunda mecanismul de lupta sau fugi este declansat, iar mecanismul de autovindecare este oprit.

Citeste si: 4 lucruri pe care n-ar trebui sa le faci cand esti stresat

Sa-ti vinzi sufletul pentru salariu

Stii ca jobul tau poate fi stresant. Insa nu neaparat faptul ca esti ocupat sau ca muncesti din greu activeaza lupta sau fugi. Sigur, si slujba pe care o iubesti poate fi stresanta uneori. Insa sunt sanse mai mari sa se declanseze mecanismul de lupta sau fugi atunci cand integritatea iti este in pericol.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 15/02/2022