Cancerul la copii – de ce apare și cum se poate depista la timp - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cancerul la copii – de ce apare și cum se poate depista la timp

Sfatulparintilor » Bebeluși » Sănătate bebelusi » Cancerul la copii – de ce apare și cum se poate depista la timp

Cancerul la copii nu mai este de multă vreme o raritate. Și este important să știm ce ne îmbolnăvește copiii de cancer. Și mai ales cum putem depista boala de la primele semne.

Cazurile de cancer sunt în creștere la nivel mondial, la toate categoriile de vârstă. La fel și cancerul la copii. Iar principala cauză, spun experții, trebuie căutată în dezvoltarea industrială. Cancerul la copii sau pediatric cunoaște și o creștere în agresivitatea felului în care se manifestă. Apar focare simultane de boală, mai multe organe afectate în același timp sau o perioadă de răspândire a maladiei mult mai redusă decât ce scria până acum în cărțile de medicină. De asemenea, specialiștii vorbesc despre tot mai multe cancere depistate la bebeluși de o lună sau două de viață. Cum ajunge un copil să sufere de cancer? Ne explică dr. Inci Ayan, o specialistă Acibadem, cu 30 de ani experiență în oncologie pediatrică.

Cancerul la copii se moștenește?

“În primul rând, avem o componentă genetică ce predispune un copil la cancer. De exemplu, în cazul unei mame care are un istoric de cancer de sân, diagnosticat la o vârstă tânără, și are și rude (mamă, bunică) cu cancer de sân, este un indiciu clar că starea de sănătate a copilului trebuie monitorizată, existând riscul apariției sarcoamelor. Apoi, există și anumite boli care cresc riscul de apariție a maladiei canceroase și anume boli congenitale ori sindroame imunodeficitare. O altă cauză a apariției cancerului la copii o constituie anomaliile cromozomiale, care sunt asociate cu risc mai mare de leucemie, de exemplu, sau de limfoame”, spune dr. Ayan.

Cele mai frecvente diagnostice de cancer la copii sunt leucemiile, tumorile cerebrale, limfoamele, sarcoamele, cancerul osos sau de ficat. În România, potrivit celor mai recente cifre, sunt, aproximativ, 6.000 de copii bolnavi de cancer.

 

Citeste continuarea pe libertateapentrufemei.ro

Data articol: 18/03/2017