Somnul la copii: Cat trebuie sa doarma un copil? - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Somnul la copii: Cat trebuie sa doarma un copil?

somnul la copii - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - baby-1151348_1920

Somnul la copiii intre 1 si 3 ani

Odata trecuti de 18 luni, copiii renunta la somnul de dimineata si vor avea o singura repriza de somn, cea de dupa-amiaza, care poate dura intre  o ora si 3 ore si jumatate. In general, copiii de aceasta varsta trebuie sa doarma in medie 14 ore pe zi, iar seara la culcare sa nu mearga mai tarziu de ora 21:00. Un copil care se culca intre orele 19-21, ar trebui sa doarma pana la 6-8 dimineata.

 

 

Somnul la copiii intre 3 si 6 ani

Majoritatea copiilor pana in 5 ani isi pastreaza somnul de dupa-amiaza. Dupa 5 ani, multi dintre ei renuntat. Si chiar daca dorm, reprizele de somn sunt destul de scurte. In general, copiii de 3-6 ani trebuie sa se culce intre 19-21 si sa se trezeasca in jurul orelor 6-8 dimineata. Ceea ce inseamna ca, per total, intre aceste varste un copil trebuie sa doarma 10-12 ore pe zi.

 

 

Somnul la copiii intre 7 si 12 ani

La aceste varste, copiii au foarte multe activitati: scoala, joaca, lectii, astfel incat programul de dus la culcare se impinge dupa ora 21. Totusi n-ar trebui sa se depaseasca ora 22. Un copil cu varsta cuprinsa intre 7 si 12 ani ar trebui sa doarma intre 10 si 11 ore, insa media este de doar 9 ore, ceea ce nu este tocmai bine pentru buna dezvoltare a copilului.

 

 

Somnul la copiii intre 12 si 18 ani

Aflati  la varsta (pre)adolescentei, copiii au nevoie de 8-9 ore de somn pe zi. Totusi, din cauza suprasolicitarii la scoala, acasa, multi dintre ei simt nevoia sa doarma mai mult decat atat. Dupa cum, este foarte adevarat ca sunt si unii copii care nu dorm nici macar cele 8-9 ore recomandate de somn. Dar asta nu inseamna ca este si normal. Organismul lor este inca in formare, iar privarea de somn le poate dauna destul de rau sanatatii.

 

foto: Pixabay.com

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 10/02/2021