„Finger food“: Cele mai bune gustari pentru bebelusul tau - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

„Finger food“: Cele mai bune gustari pentru bebelusul tau

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » „Finger food“: Cele mai bune gustari pentru bebelusul tau
Finger food

Pana acum, hranirea bebelusului a fost exclusiv resposabilitatea ta. Dar, pe masura ce micutul tau creste, el va dori sa se hraneasca singur din ce in ce mai des. Cand bebelusii incep sa se hraneasca singuri – o activitate noua, pe care multi o adora –, ei vor descoperi ca le place sa incerce gusturi si texturi noi. Astfel, piureurile si cerealele cu lapte nu mai sunt singurele mancaruri din meniul lor.

Pana in momentul in care ating varsta de noua luni, cei mai multi bebelusi au dezvoltat deja aptitudini motorii – acele miscari mici, dar precise – necesare pentru a ridica bucati mici de mancare si pentru a se hrani singuri.

Vei observa ca bebelusul tau poate tine mancarea in manuta (dar si alte obiecte de mici dimensiuni!), intre degetul mare si cel aratator. Apucarea incepe usor stangaci, dar, in timp, aceasta evolueaza intr-o aptitudine bine stapanita.

Permite-i copilului tau sa incerce sa se hraneasca singur pe cat posibil, desi trebuie sa-i fii aproape, pentru a-l ajuta, dandu-i la gurita lingurita cu cereale sau alte alimente. Incurajarea auto-hranirii cu ajutorul degetelor („finger foods“) iti va ajuta micutul sa dezvolte obiceiuri alimentare sanatoase. Alimentarea cu degetele – si, mai apoi, folosirea tacamurilor – ii confera bebelusului control asupra a ceea ce mananca si asupra cantitatii alimentelor pe care le consuma. Uneori, copiii vor manca, alteori – nu, iar acest fapt face parte din procesul de reglare a alimentatiei. Chiar si bebelusii isi pot da seama cand sunt satui sau cand le mai este foame, asa ca ii poti lasa sa hotarasca singuri in aceste privinte.

Te mai poate interesa si: Retete sanatoase de gustari pentru copii cand vin de la scoala

Idei pentru gustarea bebelusului

Odata ce se pot alatura restului familiei la masa, bebelusii sunt pregatiti – si, adesea, doritori! – sa incerce diferite alimente. Aceasta inseamna ca vei avea mai mul de lucru in bucatarie, la gatit, dar vestea buna este ca retele tale obisnuite pot fi adaptate si pentru micuti. De exemplu, micutul tau poate manca zucchini pe care tu il pregatesti pentru cina, atat timp cat il gatesti un pic mai mult – ca sa fie mai moale – si il tai in bucati indeajuns de mici pentru ca el sa le poata baga in gura. Alte optiuni pe care le ai la indemana: felii de banana bine coapta, paste bine gatite si bucati mici de carne de pui.

Inainte de a-i da bebelusului un anumit gen de „finger food“, verifica sa vezi daca:

– Se topeste in gura?

Unele cereale uscate si biscuitii pufosi se vor topi in gura.

– E indeajuns de gatit ca sa poata fi mestecat usor?

Legumele bine gatite si fructele coapte vor putea fi mestecate usor, la fel ca si cele la conserva (poti alege astfel de conserve, dar ai grija sa nu existe un adios de zahar sau sare!).

– E un aliment moale?

Branza cottage si bucatile mici de tofu sunt cele mai bune exemple.

– Este bland cu gingiile?

Feliile de banana bine coapta si pastele bine gatite pot fi mestecate intre gingii, fara sa le zgarie.

– E indeajuns de marunt?

Mancarea ar trebui taiata in bucati cat mai mici, care vor varia in functie de textura alimentelor. De exemplu, o bucata de carne de pui trebuie sa fie mai mica decat o bucata de pepene rosu, pe care gingiile micutului o pot zdrobi mai usor.

Nu rata nici: 8 gustari delicioase pe care copiii le vor iubi

Iata o lista de alimente pe care le poti da fara probleme bebelusului:

– cereale din ovaz rotunde sau inelate, ori alte cereale care nu contin mult zahar;
– bucati mici de paine prajita sau de cornuri (pe care poti pune piure vegetal, pentru un adaos de vitamine);
– felii mici de banana sau de alte fructe foarte bine coapte si fara samburi, precum mango, para, pruna, piersica, pepene rosu sau galben;
– cuburi mici de tofu;
– paste sub forma de spirale, bine gatite si taiate in bucati mai mici;
– bucati foarte mici de branza moale;
– bucati mici de ou fiert tare;
– prune fierte si pasate (sau zdrobite usor);
– bucati mici de legume bine gatite, precum morcovi, zucchini, cartofi etc.;
– bucati mici de broccoli ori conopida bine gatita;
– carne de pui gatita si taiata marunt, carne de vita sau de curcan (de asemenea, taiata marunt).

Daca micutul tau nu agreeaza un aliment, nu inseamna ca trebuie sa-l elimini din meniul meselor viitoare!

Bebelusii, prin natura lor, nu accepta foarte repede gusturile si texturile noi. De exemplu, unii sunt mai sensibili la o anumita textura si ar putea refuza sa manance unele alimente, precum carnea. Cand ii vei da pentru prima oara carne, iti va fi de ajutor sa incepi cu carne bine gatita si taiata foarte fin, preferabil carne de curcan.

Da-i bebelusului tau posibilitatea de a alege dintr-o varietate de alimente, chiar daca saptamana trecuta nu a parut sa aprecieze acel gen de mancare. Nu iti forta micutul sa manance, dar retine ca un bebelus va accepta un nou aliment abia dupa 10-12 tentative!

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 31/05/2021