Coji in cap la bebelus. Ce este si cum se trateaza dermatita seboreica infantila - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Coji in cap la bebelus. Ce este si cum se trateaza dermatita seboreica infantila

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Coji in cap la bebelus. Ce este si cum se trateaza dermatita seboreica infantila
Coji in cap - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - child-428377

Cand vezi coji in cap la bebelus, te poti gandi ca este matreata. Sau poate fi crusta de lapte? Medicii ii spun dermatita seboreica infantila.

Poate nu arata estetic cu coji in cap, insa crusta de lapte nu produce, de regula, efecte negative. Dermatita seborica infantila apare in primele luni de viata si dispare de la sine in 6-12 luni. Sunt, insa, si cazuri in care bebelusul are coji in cap vreme indelungata.

De asemenea, poti descoperi aceste coji si pe urechile bebelusului sau in sprancene si gene. Alte zone in care pot aparea sunt la subrat sau la pliurile pielii.

Coji in cap la bebelus – Cauze

Nu se stie cu exactitate ce cauzeaza crusta de lapte. Un lucru este cert. Dermatita seboreica infantila NU este cauzata de o eventuala igiena precara sau alergii.

Unii experti considera ca aportul de hormoni pe care bebelusul ii primeste de la mama la finalul sarcinii contribuie la sporirea productiei glandelor seboreice, ceea ce contribuie la aparitia crustei de lapte. De vina mai poate fi si iritatia produsa de o ciuperca ce creste in sebum. Insa nu exista un consens in acest caz.

Crusta de lapte nu este contagioasa si nu deranjeaza bebelusul. Insa, daca se agraveaza, poate produce mancarimi.

Nu rata nici: SOS: Bebelusul meu are piele uscata! Ce e de facut?

Coji in cap la bebelus – Tratament

Cand bebelusul se confrunta cu crusta de lapte nu trebuie facut nimic. Insa, poti incerca niste remedii naturiste simple:

  • Maseaza usor scalpul bebelusului cu buricele degetelor sau cu o perie moale, pentru a inmuia cojile
  • Samponeaza parul bebelusului zilnic, insa ai grija sa clatesti bine. Dupa imbaiere, foloseste o perie de par moale, pentru a indeparta cojile.
  • Unii producatori de cosmetice au creat sampoane speciale impotriva cojilor de cap ale bebelusilor.

Coji in cap – Uleiuri naturale

Daca crusta bebelusului se incapataneaza sa persiste, poti incerca un masaj cu uleiuri naturale (de migdale sau de masline).Maseaza usor scalpul bebelusului cu o cantitate mica de ulei, apoi lasa sa actioneze aproximativ 15 minute. Apoi periaza usor cu o perie de par moale. La final, spala parul bebelusului cu sampon special. NU lasa uleiul pe par pentru ca poate bloca porii si inrautati crusta bebelusului. Clateste bine. Ai grija ca tot uleiul sa fie indepartat de pe scalp.

Te mai poate interesa si: Tratarea ciupercilor de piele la copilasi

Coji in cap la bebelus – Cand trebuie sa mergi la medic

Cere sfatul medicului daca dermatita seboreica infantila este severa, daca apar sangerari sau daca se intinde si pe alte zone in afara scalpului.

Medicul poate recomanda sampoane speciale antimatreata sau crème care contin cortizon. Daca de vina este o infectie fungica, se poate recomanda si tratament topic antifungic.

Sursa: babycenter.com

Data articol: 06/11/2021