Bebelusi. Ghid complet pentru parinti in primul an de viata al bebelusului. Tot ce ai nevoie sa stii - Pagina 2 din 4 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Bebelusi. Ghid complet pentru parinti in primul an de viata al bebelusului. Tot ce ai nevoie sa stii

bebelusi - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - mother-and-child-2087679_1920

Bebelusi – Colici

Cand bebe are colici, inseamna ca este agitat si plange inconsolabil in reprize prelungite, de peste trei ore consecutiv. Asta se intampla in cel putin trei zile pe saptamana. Colicile sunt, de fapt, niste dureri sau crampe abdominale, care apar la majoritatea bebelusilor in primele luni de viata. Nu e vorba de o boala in sine, ci de o manifestare destul de frecventa. Mai toti sugarii vor trece prin aceasta etapa si, impreuna cu ei, si parintii deznadajduiti. Desi colicile le afecteaza starea generala a micutilor, ele nu reprezinta un pericol pe termen lung.

Citeste aici de ce plange un bebelus: durere, frica, furie, foame?

Perioada colicilor este dificila pentru orice familie. La disconfortul resimtit de bebelus se adauga de fiecare data sentimentul de frustrare si neputinta al parintilor, care nu stiu ce sa mai faca pentru a-si calma micutul. E important sa stii asadar ca aceste dureri abdominale sunt normale. Toata lumea trece prin asta si nu e cazul sa te invinovatesti ca faci tu ceva gresit sau ca nu ai suficienta grija de copilul tau. Inarmeaza-te cu calm si cu rabdare si fii mereu blanda cu bebelusul cand plange. Doar asa veti putea trece mai usor peste aceasta etapa din viata lui.

Cum iti dai seama ca bebe are colici?

Colicile apar in general la bebelusii de 2-3 saptamani (in cazul micutilor nascuti prematur, ele vor fi resimtite la 2-3 saptamani dupa data nasterii stabilita initial) si incep sa dispara in jurul varstei de 3 luni. Ele se manifesta cu precadere in a doua parte a zilei si spre seara, cand bebelusul incepe sa planga excesiv si aparent fara un motiv anume (nu e flamand, speriat, obosit si nu are scutecul ud).

Pe langa plansul excesiv, exista si alte semne dupa care poti recunoaste colicile:
– bebelusul plange puternic imediat dupa ce a mancat, iar plansul dureaza in jur de doua ore;
– abdomenul bebelusului pare umflat;
– plansul e insotit de frecarea picioruselor, pe care bebelusul le rasuceste constant si le strange spre abdomen;
– bebelusul are gaze;
– micutul e agitat si isi incovoieste tot corpul;
– crizele de plans apar de mai multe ori pe zi.

 Cat dureaza colicii?

Perioada colicilor isi atinge apogeul in jurul varstei de 6 saptamani. Apoi incepe sa descreasca in intensitate. Reprizele de plans vor fi mai putine pe la 3-4 luni, iar cand bebelusul implineste 5 luni ar trebui sa depaseasca deja aceasta etapa. E adevarat, e vorba de un interval de timp destul de lung, peste care veti putea trece totusi cu calm si rabdare. Mai ales daca recurgi la cateva remedii simple pentru a-i alina disconfortul micutului.

Retine insa ca ingrijirea unui bebelus cu colici poate fi destul de stresanta si epuizanta pentru mamici, asa ca trebuie sa iei pauze regulat pe parcursul zilei, ca sa te poti odihni si sa-ti reincarci bateriile. Nu ezita sa ceri sfatul prietenilor care au trecut prin asa ceva si implica-ti partenerul in ingrijirea micutului, ca sa iti dea o mana de ajutor. (Vom reveni cu un material despre cum iti poti calma bebelusul cand are colici).

De ce apar colicii?

Colicii sunt unul dintre marele mistere ale vietii de parinte. Cauzele lor nu sunt cunoscute cu exactitate, dar se crede ca au de-a face cu dezvoltarea incompleta a sistemului digestiv. In jur de 20% dintre bebelusi fac colici, indiferent daca au fost alaptati natural sau cu biberonul. De asemenea, exista situatii in care parintii nu au astfel de probleme cu primul lor copil, dar se confrunta cu colicile la al doilea (sau al treilea). Nu se stie de ce unii bebelusi sunt mai predispusi la colici decat altii, insa expertii au cateva teorii cu privire la aparitia acestor crampe:

Sistemul digestiv nedezvoltat

Una dintre ele se refera la incapacitatea sistemului digestiv de a procesa anumite proteine din lapte. Daca micutul tau are stomacelul sensibil, va avea mai multe sanse sa treaca prin etapa colicilor. Asta deoarece tractul digestiv al sugarului nu contine suficiente enzime si sucuri gastrice pentru a digera bine alimentele. Proteinele din lapte – fie ca e matern sau lapte praf – sunt asadar mai greu de descompus, iar asta il face pe micut sa fie balonat si sa aiba gaze.

Plansul necontrolat

Chiar si crizele de plans in sine pot contribui la inrautatirea colicilor. Atunci cand bebelusul e agitat si tipa, inghite mai mult aer, ceea ce duce, din nou, la aparitia disconfortului provocat de gaze. Daca observi ca simptomele se accentueaza dupa hranire sau dupa ce micutul defecheaza, atunci bebelusul tau are probleme cu burtica si asta ii cauzeaza colicile.

Hipersensibilitatea sistemului nervos

Unii experti sunt de parere ca bebelusii au aceste crize de plans persistent din cauza sa sunt prea stimulati, iar plansul ii ajuta sa elibereze tensiunea acumulata. Asta se intampla cu precadere in cazul micutilor prematuri, al caror sistem nervos este inca in dezvoltare, sau care se refac dupa o nastere dificila – situatii in care e normal ca bebelusul sa fie tensionat. Daca puiul tau e mai sensibil, atunci lucrurile cele mai simple vor avea tendinta sa-l copleseasca – sunete, imagini, senzatii noi. Aflat pe tot parcursul zilei sub influenta acestor stimuli deranjanti, seara va incepe sa planga ca sa-si descarce emotiile.

Laptele praf ii poate cauza colici bebelusului?

De obicei nu. Totusi, daca puiul tau are colici iar tu il hranesti exclusiv cu biberonul, e bine sa ceri sfatul pediatrului si sa-l rogi sa-ti recomande un tip de lapte praf care nu contine lapte de vaca (si, implicit, acele proteine care ii deranjeaza stomacelul).

Cand trebuie sa chemi medicul?

Nu ezita sa ceri sfatul pediatrului cand bebe are colici. Medicul iti va recomanda niste trucuri prin care sa-ti calmezi puiul cand plange si ii poate face un consult, pentru a elimina unele dintre ipotezele privind cauzele colicilor. Iti va spune, de exemplu, daca micutul are o infectie urinara sau intestinala, ce i-au putea accentua disconfortul. Totusi, tine minte ca nu ai motive reale de ingrijorare legate de colicile bebelusului.

Singurele situatii in care e obligatoriu sa chemi medicul este daca observi si alt gen de simptome, ca de exemplu febra, varsaturi, diaree constanta si scaune cu sange – aceste simptome NU sunt provocate de colici, ceea ce inseamna ca bebelusul are o problema de sanatate.

Ce influenta are alimentatia mamei?

In unele cazuri, bebelusii fac colici din cauza anumitor substante din alimentatia mamei, pe care le primesc prin laptele matern si care le irita sistemul digestiv. Exista o intreaga dezbatere asupra tipurilor de alimente care pot fi problematice, dar in capul listei se afla mai totdeauna lactatele. Daca iti alaptezi natural micutul si observi ca au inceput colicile, e indicat sa renunti o perioada la iaurt, lapte si branza, ca sa vezi daca apare vreo imbunatatire.

Doua saptamani de pauza ar trebui sa fie suficiente ca sa-ti dai seama daca lactatele erau de vina pentru colicile bebelusului. Proteinele din laptele de vaca pe care il bei pot ramane doua saptamani in laptele matern, asa ca trebuie sa ai rabdare cu acest experiment.

Alte alimente care ar putea determina aparitia colicilor

Aici se inscriu mancarurile picante, nucile, graul si produsele derivate din acesta, legumele crucifere (varza, nap, ridiche, conopida, broccoli), capsunile si usturoiul (bineinteles, acelasi efect il vor avea si cafeaua sau alcoolul).

Pentru a vedea care dintre aceste alimente este „vinovatul“, elimina-le o perioada din dieta, apoi reintrodu-le pe rand, unul cate unul, asteptand cateva zile intre ele. Daca bebelusul redevine agitat dupa ce ai inceput iar sa mananci un anumit aliment, vei sti care dintre ele ii provoaca disconfortul. In acest caz, va trebui sa te abtii de la el pana cand micutul depaseste perioada de sensibilitate, lucru care se va petrece probabil in jurul varstei de 3 luni.

bebelusi - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - baby-21167_1920

Bebelusi – Alaptare. Cum stii ca primeste suficient lapte matern

Una dintre intrebarile care preocupa toate mamicile este daca bebelusul ei primeste suficient lapte de la san.

Desi majoritatea mamicilor are suficient lapte pentru a acoperi nevoile micutilor lor, sunt momente cand bebelusii nu primesc atat cat ar trebui. In aceste cazuri, bebelusii sufera de deshidratare si nu se dezvolta suficient.

Semne ca bebelusul se hraneste corespunzator la san

– sanul este gol dupa hranire

– bebelusul pare relaxat si satisfacut

– continua sa creasca in greutate dupa recuperarea gramelor pierdute in maternitate

– uda 6-8 scutece textile si 5-6 scutece de unica folosinta. In primele zile, cand sanul produce colostru, bebelusii uda doar unu-doua scutece pe zi.

– in prima luna, are cel putin trei scaune pe zi, de culoare galben mustar. Dupa o luna s-ar putea ca numarul scaunelor sa scada.

Citeste aici Cele mai bune pozitii pentru alaptarea bebelusului.

Semne ca bebelusul nu primeste suficient lapte

– scade in greutate

– nu recupereaza greutatea pierduta la nastere

– uda mai putin de 8 scutece textile si 6 de unica folosinta in 24 de ore

– dupa primele 5 zile de viata, are scaune mici, de culoare neagra

– urina este inchisa la culoare (daca urina este palida si limpede, inseamna ca primeste suficiente lichide)

– bebelusul este letargic sau agitat. Poate adormi cat este la san, dar se agita imediat de il iei de la san

– alaptatul dureaza mai mult de o ora si bebelusul pare nesatisfacut

– sanul nu pare gol dupa hranire

Daca crezi ca bebelusul tau nu se hraneste corespunzator, cere sfatul medicului.

Cat de des se hraneste un bebelus

Bebelusii au stomacul mic, ca urmare au nevoie de mai multe sesiuni de hranire. In functie de copil, acestea pot varia. Sunt copii care vor la san mai tot timpul, nu doar sa se hraneasca. Ci si sa se alinte, in timp ce altii cer san doar atunci cand le este foame. In prima luna de viata, bebelusii se pot hrani la fiecare doua-trei ore, sau de 8 pana la 12 ori in 24 de ore. Sedintele de alaptat pot scadea progresiv pana la varsta de 6 luni, pe masura ce copilul incepe sa fie atras si de alte elemente ale vietii.

Fiecare copil este diferit. Cere sfatul medicului, care iti va recomanda ce i se potriveste copilului tau.

bebelusi - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - baby-105063_1920

Bebelusi – Biberon. De cat lapte praf are nevoie?

Poate fi dificil sa-ti dai seama cat lapte praf trebuie sa-i dai micutului tau. Primeste prea mult sau prea putin lapte? Cat este de ajuns? Raspunsurile depind in general de greutatea bebelusului, dar si de cat de repede creste.

Uneori, unii bebelusi mananca prea mult lapte praf, alteori – prea putin. In general, micutii mananca atunci cand le este foame si se opresc in clipa in care se satura. Dar copiii hraniti cu lapte praf tind sa fie mai grasuti decat cei alaptati natural, iar apetitul variaza de la un bebelus la altul, in vreme ce nevoile nutritionale se schimba de la o zi la alta.

De aceea trebuie sa fii in legatura permanenta cu medicul pediatru, pentru a adapta schema hranirilor, in functie de nevoile copilului.

In continuare iti vom prezenta cateva sfaturi referitoare la micutii hraniti exclusiv cu lapte praf in primele 4-6 luni de viata, apoi hraniti cu o combinatie de lapte praf si alimente solide pana la varsta de un anisor. In primul rand, nu-i da bebelusului tau mai mult de 900 ml de lapte praf pe zi, iar, odata ce trece la alimentatia solida, probabil ca va trebui sa diminuezi aceasta cantitate. Medicul pediatru iti poate spune cand copilul este in crestere si cand nu si te poate ajuta sa il mentii pe un traseu potrivit de crestere si sa-i dai cantitatea optima de lapte praf.

Citeste si Ce fel de apa sa folosesc la prepararea laptelui praf?

Cantitatea de lapte praf potrivita in functie de greutate

In primele 4-6 luni, cand micutul nu mananca alimente solide, specialistii recomanda o doza zilnica de cate 70 ml de lapte praf pentru fiecare kilogram pe care il are. De exemplu, daca bebe cantareste 6 kilograme, ii vei da aproximativ 500 ml de lapte praf intr-o perioada de 24 de ore.

Aceste calcule nu sunt insa batute in cuie. Ele iti pot oferi o idee despre ce cantitate de lapte praf are nevoie puiutul tau. Mesele sale zilnice vor varia in functiile de cat de foame ii este – cu alte cuvinte, s-ar putea sa vrea sa manance mai mult in unele zile si mai putin in altele. Discuta orice nelamurire legata de dezvoltarea bebelusului tau cu medicul de familie si urmeaza-i intocmai recomandarile.

Cantitatea de lapte praf potrivita in functie de apetit

Cu timpul vei invata semnele micutului atunci cand ii este foame, iar asta te va ajuta sa afli cat lapte praf trebuie sa ii dai. Daca sugarului i se face fomica, va incepe sa planga. Dar plansul este un semn tarziu al nevoii de alimentatie. Semne timpurii ale foamei includ sugerarea degetului, intoarcerea capului spre directia mainii cu care il mangai si ducerea manutelor la gura.

Micutul tau s-ar putea sa fie mai infometat decat de obicei in perioadele de crestere.

Acestea au loc la 10-14 zile dupa nastere, dar si la 3 si 6 saptamani, la 3 si 6 luni. Pe de alta parte, bebelusul tau s-ar putea sa nu aiba un apetit crescut in clipele in care nu se simte bine. Iti vei da seama daca micutul vrea mai mult lapte in momentul in care termina de mancat foarte repede si cauta in continuare biberonul.

Daca pare infometat dupa prima sticla, pregateste-i 30-50 ml la fiecare masa. Nu prepara o cantitate mai mare, pentru ca s-ar putea sa nu o termine si va trebui sa arunci laptele.

Daca bebelusul vomita dupa o masa, e un semn ca a mancat prea mult.

Daca scuipa laptele, e normal, dar acelasi lucru nu e valabil si pentru varsaturi. De asemenea, durerile de burtica dupa o masa pot fi un semn de supra-alimentare. In cazul in care micutul tau isi inclesteaza piciorusele sau burtica ii este incordata, s-ar putea sa resimta dureri abdominale.

Rezista tentatiei de a-i da lapte in plus atunci cand plange. Ia in calcul posibilitatea – mai ales daca abia l-ai hranit! – ca plange pentru ca si-a udat scutecul, pentru ca ii este frig sau cald, pentru ca are nevoie sa eructeze sau pur si simplu vrea sa fie aproape de tine sau este obosit sau plictisit. Daca ai eliminat toate posibilitatile de mai sus si bebelusul continua sa planga, cere sfatul medicului pediatru.

Cantitatea de  lapte praf potrivita in functie de varsta

Specialistii recomanda alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni cel putin. Daca nu ai lapte pentru bebelus se poate trece pe laptele formula, numai dupa consultarea prelabila a medicului pediatru. El iti va recomanda formula potrivita pentru copilul tau, precum si orarul de hranire.

Este important sa nu-ti supraalimentezi bebelusul, pentru ca el sa poata totusi avea o greutate normala. Cei mai multi nou-nascuti vor sa manance la cateva ore. In general, specialistii recomanda 30-40 ml la fiecare masa in prima saptamana, apoi poti ajunge la 50-60 ml la fiecare 3-4 ore.

Pe masura ce bebe creste – si stomacul i se mareste –, va bea mai putine sticle pe zi, dar cu mai mult lapte praf in ele. Pe la o luna, de exemplu, va ajunge probabil la 5-6 sticle pe zi, a cate 100 ml fiecare. Iar pe la sase luni va consuma zilnic 4-5 sticle cu cate 200 ml de lapte. Aceste cantitati sunt orientative si difera de la copil la copil. Pentru a sti exact ce i se potriveste copilului tau, cere sfatul medicului.

bebelusi - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - baby-1595389_1920

Citeste continuarea: 1 2 3 4

Cuvinte cheie: ,
Data articol: 14/09/2023