Bebelusi. Ghid complet pentru parinti in primul an de viata al bebelusului. Tot ce ai nevoie sa stii - Pagina 3 din 4 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Bebelusi. Ghid complet pentru parinti in primul an de viata al bebelusului. Tot ce ai nevoie sa stii

bebelusi - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - mother-and-child-2087679_1920

Bebelusi – Sanatate. Cand trebuie sa chemi medicul

Ai ramas insarcinata si e pentru prima oara cand ai nascut. Cum poti sa-ti dai seama daca totul e in regula sau nu? In urmatorul articol iti prezentam o lista cu simptomele care ar putea semnala existenta unei probleme in primele zile petrecute acasa cu bebelusul tau.

In cazul in care vei observa unul dintre aceste simptome, trebuie sa chemi medicul pediatru imediat. In eventualitatea in care cabinetul doctorului este inchis, apeleaza la o clinica deschisa non-stop, unde poti primi raspunsuri de la personalul medical specializat. Si, bineinteles, daca micutul tau are orice alt simptom care te ingrijoreaza, e indicat sa suni la medic.

Deshidratare

Semnele ca bebelusul tau nu beneficiaza de destule lichide includ:
– mai putin de trei scutece umede pe zi;
– somnolenta in exces sau chiar letargie;
– gura si buzele sunt uscate.

Probleme cu scaunele

– niciun scaun in primele 48 de ore petrecute acasa;
– mucus albicios in scaun;
– dare sau particule de roseata, care sunt semne ale existentei sangelui in scaun.

Temperatura ridicata sau scazuta

– o temperatura rectala de 38 de grade Celsius sau mai ridicata ori mai scazuta de 36 de grade Celsius.

Citeste aici Ghidul parintilor pentru a trata febra la copii.

Probleme de respiratie

Semnele unor probleme respiratorii includ:
– gemete;
– umflarea narilor;
– retrageri ale pieptului (retragerea pielii de deasupra claviculei, intre coaste sau sub ele);
– respiratie rapida;
– respiratie grea, zgomotoasa (fluieraturi, gafaieli, suieraturi in timpul respiratiei);
– daca bebelusul tau respira de mai mult de 60 de ori pe minut sau corpul sau capata o culoare albastruie, apeleaza repede Numarul Unic de Urgenta 112, pentru a solicita ajutorul personalului medical avizat.

Probleme la restul cordonului ombilical

– orice miros, puroi sau sangerare constanta de la restul cordonului ombilical, ramas pe burtica bebelusului;
– orice inrosire ori umflare din jurul buricului, care ar putea semnala existenta unei infectii.

Icter

– ochii, pieptul, abdomenul, bratele sau picioarele au o culoare galbena.

 Planset prelungit

– plans de neconsolat pentru mai mult de jumatate de ora in continuu.

Somnolenta extrema

– un bebelus adormit care nu se trezeste pentru a se hrani la 3-4 ore dupa ultima masa.

 Semne de boala

– tuse, diaree sau paloare;

– vomat in forta la mai mult de doua mese consecutive.

 Apetit scazut

– se hraneste de mai putin de sase ori intr-o perioada de 24 de ore;

– suptul devine mult mai slab.

bebelusi - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - avocado-1476494_1920

Bebelusi – Diversificare

Cand este momentul sa introduc bebelusului meu alimentatie solida si sa il hranesc si cu altceva in afara de lapte? Aceasta este una din cele mai comune intrebari si preocupari ale unei mamici de bebelus. Diversificarea alimentatiei copilului este pasul cel mai important in drumul transformarii lui din sugar care consuma doar lapte in omulet care incet incet ajunge samanance ca si noi, adultii.

Unii parinti se grabesc, altii din contra, insa cel mai bine este sa urmam indicatiile precise ale pediatrului cu privire la momentul optim de a-i introduce mancare solida, ce alimente, in ce ordine, in ce cantitate si cum sa fie ele alternate cu laptele de la san sau formula.

Pediatrii introduc mancarea solida la copii intre 4 si 6 luni, desi tendinta acum este ca mai devreme de 6 luni totusi sa nu fie hranit copilul cu altceva in afara de lapte. Laptele de la san sau formula ii ofera suficienti nutrienti copilului pana la 6 luni, iar sistemul sau digestiv nu este pregatit pentru altceva in afara de lapte.

Ai aici TABEL DIVERSIFICARE. Totul despre alimentatia copiilor de la nastere pana la un an.

De unde stiu ca bebelusul meu este pregatit pentru mancare solida?

Copilul tau iti va da semna foarte clare ca devine pregatit pentru a manca sialtceva decat hrana lichida. Iata dupa ce indicii te poti uita:

  • Controlul capului. Ca sa poata manca ceva solid, evident ca el trebuie sa isi poata tina singur capul intr-o pozitie dreapta, verticala.
  •  Isi pierde reflexul de a scoate mancarea afaradin gura. Ca sa poata manca alimente solide, el trebuie sa nu mai foloseasca limba ca sa scoata tot ce are in gura in exterior.
  •  Sa stea bine in sezut. Chiar daca nu este inca pregatit sa stea intr-un scaun inalt in care se hranesc copiii, el trebuie sa fie in stare sa stea drept ca sa poata inghiti bine.
  •  Sa aiba gesturi de mestecat. Gura silimba copilului se dezvolta in perfect sincron cu sistemul digestiv. Ca sa poata manca alimente solide, el trebuie sa isi impinga mancarea in interiorul gurii si sa o inghita. Pe masura ce invata sa inghita eficient, vei observa ca nu ii mai curge asa de mult scuipat din gura, desi ii ies dintii in perioada respectiva.
  •  Copilul a crescut semnificativ in greutate. Multi copii devin apti samanance solid cand si-au dublat greutatea de la nastere si au cel putin 4 luni.
  •  Au pofta de mancare din ce in ce mai Copilul pare ca nu se satura desi estehranit cu 8-10 portii de lapte de la san pe zi.
  •  Devine curios cu privire la ce mananci tu. Copilul priveste cu interes in farfuria ta siintinde manuta ca sa prinda furculita cu ce duci tu de la farfurie spre gura.

Cum trebuie sa introduc mancarea solida?

O regula buna data de pediatri este sa incepi cu cereale de orez, intrucat nu are gluten si nu este alergen ca alte alimente. Intai, hraneste copilul la san sau da-i biberonul obisnuit de lapte. Apoi mai da-i o lingurita de cereale amestecate cu lapte de asa natura incat sa fie semilichid. Foloseste o lingurita moale cand hranesti copilul, ca sa nu ii ranesti gingiile. Incepe cu o cantitate foarte mica de cereale pe varful linguritei.

Daca copilasul nu pare prea interesat in a consuma ce este in lingurita, lasa-l sa miroasa si sa guste putin cerealele si asteapta pana cand se obisnuieste cu noutatea si cu ideea ca primeste ceva solid de mancare. 

Nu adauga mancare solida in biberonul copilului altfel nu va face in mintea lui conexiunea ca mancarea solida se mananca cand stai cu corpul la verticala si se mananca din lingurita.

Incepe hranindu-l astfel o data pe zi, la care masa este mai convenabil pentru tine si pentru copil, dar nu la ora la care copilul este agitat sau obosit.

Este foarte posibil ca cel mic sa nu manance mult la inceput, dar da-i timp sa se obisnuiasca cu aceasta experienta. Unii bebelusi au nevoie de timp ca sa faca antrenament cu privire la ce sa faca cu acea mancare introdusa in gurita lor! Dureaza pana invata sa o mestece asa cum stie el, sa ii simta gustul, sa decida daca ii place apoi sa o inghita si nu sa o scoata afara din gura cu limba.

Abia dupa ce vezi ca s-a obisnuit cu noua sa dieta, va fi pregatit pentru 2 lingurite de cereale pe zi. Pe masura ce creste cantitatea mancata de el, creste-i gradat consistenta cerealelor si mai da-i o portie din cantitatea recomandata pe zi.

 

De unde stiu ca el este satul?

Apetitul copilului tau va varia de la o portie la alta, asa ca un calcul exact asupra cantitatii mancate nu este un indice suficient de bun ca el s-a saturat. In schimb, daca copilul se lasa pe spate in scaun, intoarce capul intr-o parte de la mancare, incepe sa se joace cu lingurita sau refuza sa deschida gura pentru urmatoarea portie, este semnalul sau ca probabil s-a saturat. Uneori insa un copil tine gura inchisa pentru ca nu a reusit sa inghita tot ce are in gura, deci da-i timp sa invete sa inghita.

 

Ii mai dau copilului lapte de la san sau formula? Daca da, cat anume?

Da, copilul tau are nevoie sa primeasca lapte de la san sau formula de lapteindicata de pediatrul sau pana cand implineste un an. Ambele variante ofera vitamine importante copilului, fier si proteine intr-o forma usoara pentru digestie. Mancarea solida nu poate inlocui nutrientii din laptele de san sau formula in primul an de viata al copilului.

Laptele necesar copilului depinde atat de varsta cat si de greutatea sa.

Cel mai bine este ca foamea lui sa te ghideze. Daca copilul este mai mancacios, nu ai cum sa nu il hranesti, si la fel de bine, daca nu are apetitul din primul caz, nu ai cum sa il fortezi sa iti manance toata cantitatea de lapte numai pentru ca asa scrie in carti ca trebuie. Insa, ca un indrumar general:
Majoritatea copiilor nou nascuti mananca la 2 sau 3 ore. Ei incep cu 25-50 grame si dupa aceea portia va creste la 50-100 grame.

Dupa primele doua luni, se poate stabiliza la 6-8 biberoane in 24 de ore, fiecare de cate 100-150 grame.

Pe la 4 luni, portia va scadea la 4-5 mese de lapte a cate 170-200 grame fiecare iar la 6 luni multi copilasi vor manca 3-4 mese pe zi de cate 180-220 grame fiecare.

Chiar si dupa ce incepe alimentatia diversificata, copilul va ramane la cele 3-4 biberoane pe zi de cate 180-200 grame de lapte pana inspre implinirea varstei de un an cand poate face tranzitia spre laptele de vaca baut in cana de copii cu suport de scurgere, impreuna cu trei mese solide si gustare pe zi.

 

Cum sa ii introduc si alte alimente solide?

Fiecare aliment solid permis pentru copil trebuie introdus singur, in combinatie cu alte alimente pe care copilul deja le cunoaste si le tolereaza. Distanta intre doua alimente noi trebuie sa fie de cel putin 3-4 zile. Motivul? Astfel iti vei da seama daca apar anumite reactii neprevazute sau alergice de la acel aliment, semn ca nu este tolerat de copil, sau daca celui mic nu ii place alimentul. Daca i-l dai in combinatie cu alte produse pe care el le manca cu placere si vezi ca brusc intoarce capul sau nu mai deschide gura cu acelasi apetit, inseamna ca nu ii place noul produs introdus, nu ca ar avea o problema de sanatate manifestata prin scaderea poftei de mancare.

Daca aveti alergii in familii trebuie sa astepti chiar o saptamana intre noile alimente introduse.

Semne de alergie sau intoleranta la un aliment nou sunt: diaree, o burtica umflata si balonata, mai multe gaze intestinale, sau eruptii cutanate.

Chiar daca este o idee buna sa iti obisnuiesti copilul cu o cat mai mare varietate de alimente, poate sa treaca destul de mult timp pana cand el se va obisnui cu fiecare gust si textura noua, cu atat mai mult cu combinatia dintre ele care duce mereu la cate un alt gust.

Fiecare copil are propriile sale preferinte unice de alimente, dar tranzitia spre o alimentatie solida bogat diversificata trebuie sa contina:

  1. Cereale semi-lichide (diluate cu laptele de san sau laptele formula)
  2. Piure de fructe silegume (fara citrice, fara rosii)
  3. Sursa de proteine foarte fin tocate (galbenus tare de ou sipiept de pui sau peste alb).

Dupa ce copilul mananca bine cerealele, ofera-i cateva lingurite de legume sau fructe la aceeasi masa la care mananca cerealele.

Alimentele bune cu care sa incepi sunt: cartofii dulci, banane, morcovi, suc de mere, piersici, pere, dovlecel, fulgi de ovaz. Toate alimentele trebuie sa fie preparate sub forma de piure si sa fie moi, la aceasta varsta copilul va apasa mancarea intai de cerul gurii sale si apoi o va inghiti, deci ea trebuie sa fie fina ca sa poata fi inghitita.

Daca hranesti copilul cu mancare de la borcane preparate special pentru copiii mici de cateva luni, scoate o parte din mancarea aceasta intr-un castronel al copilului si da-i de mancare din acel vas. Daca ii dai de mancare direct din borcanel, punand lingurita in mancare dupa ce ai bagat-o in gura lui, nu vei mai putea folosi mancarea ramasa in borcan si alta data pentru ca ai introdus prin lingurita bacterii din gura lui care vor fermenta in mancare, creand probleme serioase de digestie data viitoare cand ii dai sa manance restul de aliment din borcanel.

De asemenea, arunca orice mancare la borcan dupa o zi sau doua dupa ce ai deschis-o. Doar in aceeasi zi este valabil sa hranesti copilul de doua ori din acelasi borcan cu piure pentru copii cumparat din comert.

Unii specialisti pediatri recomanda introducerea fructelor si legumelor de culoare galbena intai de toate in alimentatia solida pentru ca sunt mai usor de digerat, dar alte sfaturi avizate merg pe legume de culoare verde inca de la inceput, care nu sunt asa de dulci si care nu il obisnuiesc pe copil cu dependenta de gustul dulce al legumelor sau fructelor de culoare galbena. De tine si de pediatrul tau depinde pe ce drum sa o apuci. In orice caz, nu elimina niciun aliment nou indicat in diversificare numai pentru simplul faptca TU nu il agreezi si consumi. Si stai departe de alimentele interzise pe categorii de varsta, care il pot ineca pe copil (vezi articolul nostru pe aceasta tema).

Daca un copil respinge un aliment anume, nu il forta. Incearca din nou peste o saptamana sau doua. Este posibil sa nu agreeze niciodata cartofii dulci sau se poate razgandi de multe ori si pana la urma sa ii indrageasca permanent.

Sa nu fii surprinsa daca scaunul copilul isi schimba culoarea sau mirosul cand ii adaugi alimente solide in dieta. Daca pana la acel moment copilul a fost hranit numai cu lapte de la san, vei observa probabil un miros puternic nou al scaunului fata de scaunele aproape fara miros de pana atunci, din pricina alimentelor solide pe care acum le mananca.

Este cat se poate de normal. Daca scaunele sale par prea tari (din pricina cerealelor de orez, a bananei care pot contribui la constipatie) introdu-i in alimentatie si alte fructe sau legume din cele permise ca sa ii ajuti tranzitul intestinal.

De cate ori pe zi trebuie sa manance bebelusul meu mancare solida?

La inceput, el va manca cereale semi-lichide (diluate cu lapte de san sau lapte formula) doar o data pe zi. In jur de 8 luni va manca mancare solida de 3 ori pe zi. O zi tipica de mancare in jurul varstei de 8 luni trebuie sa contina o combinatie de:

  • Lapte de san sau formula de lapteimbogatita cu fier
  •  Cereale imbogatite cu fier
  •  Legume de culoare galbena siverde
  •  Fructe (fara citrice pana la 1 an)
  •  Bucati mici cat podul palmei de sursa de proteine cum ar fi branzica de vaci, pieptul de pui 

Cu siguranta sunt alimente interzise copiilor in functie de varsta lor. Pentru mai multe informatii, cititi articolul nostru cu Alimente interzisecopiilor mici.

Ce ustensile ajutatoare imi trebuie cand incep alimentatia diversificata?

Ca sa transformati aceasta noua experienta a familiei intr-un moment zilnic placut si asteptat de copil cu interes, este bine ca cel mic sa stea intr-un scaunel special inalt pentru hranit, sa ai lingurite de plastic sau silicon ca saii projetezi de orice ranire gingia sensibila a copilului, si vase de plastic frumoase si colorate din care ii servesti mancarea.

Daca servesti masa in bucatarie si pui pe gresie, sub scaunul copilului, un covoras care se poate spala imediat si usor, reduci la minim si murdaria care se face in acest proces. Vei putea incet incet sa introduci copilului si canita speciala pentru lichide care are opritor si gauri de scurgere, imediat ce se obisnuieste cu alimentele solide.

Este bine sa asocieze faptul ca laptele se bea din biberon, in timp ce apa plata pe care o bea dupa ce mananca portia de mancare din bolul colorat, se bea din paharutul special.

Daca inveti copilul sa stea in scaunul sau special pentru a lua masa, el va putea participa la mesele de familie si se va simti parte din familie, lucru foarte important pentru ca el sa constientizeze ca face parte din familie sisa-si invete statutul. In plus, il poti servi in timp ce mananci si tu, iar acest lucru din nou este foarte util pentru dezvoltarea sa armonioasa mentala. Mesele in familie unesc membrii sai, ca mijloc de baza de socializare.

Daca ii prepari tu mancare copilului, este bine sa ai un mixer ca sa ii pasezi foarte fin alimentele.

Este bine sa iti cumperi si recipiente mici pe care sa le folosesti ca sa pastrezi la congelator mancarea pregatita, in caz ca faci o portie mai mare si o imparti in 2 sau 3 serviri. Unii parinti folosesc vasul suport pentru cuburi de gheata si pun in fiecare compartiment piureul facut din legume si piept de pui, urmand a decongela cate 2-3 asemenea cuburi pentru urmatoarea masa a copilului. Oricum, este dificil sa reusesti saprepari exact cantitatea de mancare mancata la o masa de copil, asa ca maibine congelezi in portii decat sa risipesti alimentele si sa pierzi timp zilnic cu o noua portie fiarta si preparata.

bebelusi - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - ad-2946440__340

Citeste continuarea: 1 2 3 4

Cuvinte cheie: ,
Data articol: 14/09/2023