Colici bebelusi. Ghid complet pentru parinti. Ce sunt, cat dureaza. Cum alini bebelusul cand are colici
Colici bebelusi. Fa o schimbare de atmosfera
1. Pune-i muzica bebelusului tau
Stii deja ca muzica e importanta pentru dezvoltarea armonioasa a micutului. Iti poate veni si acum in ajutor, asa ca pune-i un CD cu catece de leagan sau canta-i chiar tu ca sa-l linistesti. Un alt truc util de calmare a bebelusilor agitati este sa le recreezi fondul sonor din uter, cu sunete de intensitate joasa si constanta, folosind melodii linistitoare, de relaxare. Exista pe piata CD-uri speciale, concepute sa redea micutilor senzatia calmanta din uter. De asemenea, s-ar putea sa ajute si alt gen de zgomote constante, asa ca poti porni masina de spalat, aspiratorul sau chiar un ventilator in preajma bebelusului.
2. Urca la volan
S-ar putea sa constati ca o plimbare cu masina e cel mai bun remediu pentru colicile micutului tau. Miscarea, zgomotul de fundal si vibratiile il vor calma imediat, asa ca instaleaza-l cu grija in scaunul auto si mergeti amandoi intr-o mica plimbare, ca sa schimbi peisajul (oricum, si tu ai nevoie de o pauza!).
3. Iesi la o plimbare cu caruciorul
Daca ati stat multa vreme in casa, e momentul sa iesiti la o gura de aer. O plimbare in carucior s-ar putea sa fie exact ce are nevoie – privelistile si sunetele noi, chiar si mirosurile, il vor distrage, iar miscarea ritmica a caruciorului si aerul proaspat il vor relaxa. Eventual, poti pune bebelusul in marsupiu, iar apoi sa mergi la cumparaturi sau sa-ti clatesti ochii in vitrina magazinelor. Tine minte insa ca s-ar putea sa-i placa mai mult in banduliera, pentru ca asa sta mai aproape de pieptul tau si iti poate asculta bataile inimii.
4. Fa putina liniste
Pe de alta parte, daca ati fost prin oras toata dimineata, putina liniste acasa si un somnic bun e tot ce ii trebuie. In timp ce unii bebelusi se calmeaza atunci cand sunt stimulati si au parte de activitate, miscare, zgomot, altii au nevoie de putina tihna si reactioneaza mai bine daca in camera e liniste si intuneric.
5. Apeleaza la aromaterapie
Unii bebelusi apreciaza foarte mult mirosurile noi. Cere sfatul unui specialist, care iti poate recomanda un ulei esential cu proprietati de alinare, pe care sa-l arzi intr-o candela speciala in camera bebelusului. Exista, de asemenea, uleiuri esentiale special create pentru a usura tot felul de simptome si chiar boli, incepand de la dureri de orice tip si pana la oboseala si anxietate. Cauta uleiuri concepute pentru calmarea bebelusilor, ca de exemplu cel de musetel sau de lavanda (daca nu functioneaza pentru el, macar te va relaxa pe tine).
Colici bebelusi. Tehnici speciale de calmare
1. Infasoara bebelusul intr-o paturica
Gandeste-te cat de confortabil statea puiul tau in burtica, inainte de a se naste, si iti vei putea da seama cat de imensa i se pare lumea acum. Iti poti reda sentimentul de siguranta de atunci daca il infesi bine intr-o paturica sau intr-o pelinca. Aceasta metoda il face sa se simta protejat si o poti aplica atunci cand il hranesti (si vezi ca nu se poate concentra la mancare), cand se face dupa-amiaza si incep crizele de colici sau cand vrei sa il adormi. Un bebelus infasat nu doar ca adoarme mai repede, dar nici nu se va trezi brusc din somn. In timp ce dorm, bebelusii se misca destul de mult, lucru care ar putea sa ii trezeasca daca nu sunt infasati.
2. Tine-l la pieptul tau
Bebelusul se va linisti daca il tii in brate, culcat pe pieptul tau, in asa fel incat sa-ti auda bataile inimii si sa-ti simta caldura corpului. Ritmul in care iti bate inima are acelasi efect asupra lui ca si CD-urile cu sunete din uter – ii va reda sentimentul ca e protejat si in siguranta.
3. Plimba-te cu bebelusul prin casa
Orice gen de miscare lina il va calma rapid, asa ca plimba-te incet prin casa cu bebelusul in brate sau, mai bine, cumpara un scaun de leganat. Daca stai la casa si ai spatiu in gradina, iti poti instala un scranciob, in care sa stai cu micutul in brate, sau chiar un balansoar pentru copii. In timp ce iti tii bebelusul strans in brate, leagana-l incet sau misca-l (salta-l) usor in sus si-n jos.
4. Fa cu el „bicicleta“
E vorba de un excercitiu fizic pentru bebelusi, menit sa le usureze durerile de burtica si sa ajute la eliminarea gazelor. Cat micutul sta intins pe spate, tine-l de picioruse si misca-i-le incet ca si cum ar pedala. Fa asta de cateva ori pe zi – ocaziile cele mai potrivite sunt atunci cand ii schimbi scutecelul.
5. Fa-i o baita relaxanta
O baie calda ii va distrage atentia micutului de la disconfortul provocat de colici si il va ajuta sa se relaxeze. Unii bebelusi adora sa fie tinuti sub dus, cu jetul de apa curgandu-le usor pe spate. Si puiului tau s-ar putea sa ii placa senzatia si ritmul apei care curge, precum si sunetul ei.
6. Da-i bebelusului o suzeta
In timpul crizelor de colici, orice obiect care te-ar putea ajuta sa-ti calmezi micutul valoreaza greutatea lui in aur. Chiar daca in mod normal nu i-ai da o suzeta, poti incerca sa ii oferi una acum, pentru ca ii va restabili confortul emotional. Ca alternativa, il poti incuraja sa-si suga degetelul ca sa se linisteasca.
Autor: Alexandra NEDELCU
foto: pixabay.com
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?