7 alimente alergenice la care sa renunti cat alaptezi - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

7 alimente alergenice la care sa renunti cat alaptezi

Sfatulparintilor » Bebeluși » Alimentație bebelusi » 7 alimente alergenice la care sa renunti cat alaptezi
alimente alergenice - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - breastfeeding-2090396_1920
Credit foto: Imagine de seeseehundhund de la Pixabay

Alimente alergenice. Cele mai norocoase mamici pot manca absolut orice isi doresc in perioada de alaptare. Si asta fara sa afecteze in vreun fel bebelusul. Exista insa si cazuri in care o portie infima dintr-un aliment considerat alergenic iti face micutul sa fie agitat. Sau sa manifeste simptome de alergie.

Asta deoarece substantele respective (din alimente, plante medicinale, produse naturiste sau medicamente uzuale) ajung in rezervele tale de lapte. Iar, de acolo, in stomacelul delicat al puiului tau, creandu-i disconfort.

Simptomele de alergie alimentara la bebelusi includ: iritabilitate, diaree, eruptii cutanate, gaze, scaune tari sau apoase, rinoree, tuse, congestie. De asemenea, micutul tau ar putea avea varsaturi sau vei observa sa refuza sanul. Bebelusul poate chiar scuipa mancarea atunci cand te-ai infruptat dintr-un aliment care il deranjeaza si i-a provocat in trecut disconfort.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

De ce se intampla asta?

Ceea ce mananci sau bei schimba gustul si chiar mirosul laptelui tau. Asa ca bebelusul poate recunoaste rapid ce anume i-a dat de furca in alte ocazii.

Ce alimente alergenice sa scoti din meniu cat dureaza alaptarea

1. Crustaceele si fructele de mare, alimente alergenice

Dupa cum arata studiile, daca in familie exista deja cazuri de alergii alimentare, atunci cresc sansele ca bebelusul tau sa dezvolte o astfel de alergie (nu neaparat la acelasi tip de aliment). In acest caz simptomele alergice vor incepe sa-si faca simtita prezenta timpuriu.

Cu alte cuvinte, daca sotul tau e alergic la creveti si homar, chiar daca tu nu ai nicio problema cu ele, e bine sa stai departe de fructe de mare si crustacee cat dureaza alaptarea.

Te mai poate interesa: Sange in laptele matern. Ce trebuie sa stie mamele care alapteaza!

 

2. Ouale, alimente alergenice

Alergiile la oua (si in special la albusul de ou) sunt foarte raspandite printre cei mici. Si, pentru ca foarte multe dintre produsele pe care le dam copiilor pot contine ou – incepand de la paine, biscuiti si pana la inghetata –, e destul de dificil sa ne dam seama ca alergia micutului a aparut din cauza oualor. Cea mai buna tactica la care pot recurge mamicile care alapteaza natural este sa elimine din dieta lor toate alimentele considerate alergenice. De exemplu: lactate, soia, oua, grau, nuci si alune, fructe de mare.

Dupa doua saptamani in care ai mancat orice altceva in afara de alimentele-problema, incepe sa le reintroduci in meniu rand pe rand, la 3-4 zile distanta unele de altele. Vei avea timp sa observi eventualele simptome de alergie ale bebelusului tau. In acest mod, vei sti exact ce aliment este raspunzator pentru disconfortul lui. Bineinteles, va trebui sa renunti complet la el cat continui cu alaptarea.

3. Pestele

Chiar daca nu provoaca neaparat simptome de alergie, pestele poate crea probleme din cauza continutului de mercur. Acesta patrunde in laptele matern). De aceea, e important in primul rand tipul de peste pe care il alegi. Macroul, ansoa, heringul, sardinele, somonul, bibanul de mare, codul, calcanul, crabul, midiile, stridiile si calamarul au cel mai scazut nivel de mercur.

Potrivit specialistilor, mamicile care alapteaza ar trebui sa manance 340 gr de peste si crustacee pe saptamana (adica doua portii medii). Poti alege oricare dintre variantele de mai sus. Ai grija sa eviti pestii cu un nivel ridicat de mercur: rechin, ton, macrou mare (king mackrel), peste spada, crap, snapper, homar.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

 

4. Menta

Cui nu-i place gustul racoritor al ceaiului de menta, mai ales acum, in toiul verii? Din pacate, va trebui sa te abtii de la el daca iti alaptezi puiul. Asta deoarece menta contine anumiti compusi care inhiba productia de lapte. Mai ales cand o consumi in cantitati mari (sa zicem, 3-4 cani de ceai de menta pe zi).

De fapt, menta chiar e folosita in medicina holistica pentru intreruperea lactatiei atunci cand vine momentul de intarcat bebelusul. Asa ca, daca vrei sa te racoresti zilele astea, alege mai degraba un ceai de musetel. Si, cum era de asteptat, lasa deoparte bomboanele de menta si dropsurile pentru gat. Si acestea contin ulei de menta concentrat.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 14/06/2023