Cum sa te comporti cand copilul tau adolescent se indragosteste - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum sa te comporti cand copilul tau adolescent se indragosteste

Sfatulparintilor » Adolescenți » Comportament și dezvoltare » Cum sa te comporti cand copilul tau adolescent se indragosteste
adolescent se indragosteste- sfatulparintilor.ro - pixabay_com - valentine-3061479_1920

Cand copilul tau  incepe prima relatie romantica din viata sa este un semn clar ca, usor, usor, incepe sa isi ia adio de la copilarie. Si, desi face inca un pas spre maturitate, este posibil sa  nu fie inca pregatit emotional pentru suisurile si coborasurile primei iubirii (si, cel mai adesea, pentru despartirea care urmeaza).

Copiii vostri sunt adolescenti, obisnuiti-va cu ideea!

Esti parinte de adolescent. E normal ca numai gandul ca deja copilul tau intra in lumea relatiilor sa te ingrozeasca, dar ai un rol important in a-l pregati emotional pentru a face alegerile corecte. Cercetari publicate in jurnalul „Child Development” (Dezvoltarea copilului) arata ca si relatiile de la 14-15 ani, care par nesemnificative, au efecte pe termen lung asupra sanatatii emotionale si evolutiei sociale.

Se pare ca, desi relatiile intre adolescentii din secolul 21 sunt cu mult diferite fata de cele de acum zeci de ani, in continuare copiii apreciaza implicarea parintilor si au relatii mai sanatoase atunci cand acestia ii asculta si ii sfatuiesc.

Chiar daca nu poti sa iti protejezi copilul de dezamagiri in dragoste, poti totusi sa il ajuti sa se descurce in labirintul relatiilor, urmand aceste sfaturi:

Discutati in amanunt

Copiilor le e greu sa isi imagineze cum erau parintii lor in tinerete, dar tu sigur ai ceva experienta in domeniul relatiilor. Invatati-va copiii tot ce stiti, regulile de eticheta dintr-un restaurant, ce sa faca atunci cand vine nota, cum sa incheie elegant o intalnire neplacuta sau cum sa se descurce cu eventualele presiuni de a face sex.

De asemenea, discutati cu adolescentii despre ce ar trebui sa caute la un prieten. Sigur au ei deja parerile lor, dar nu strica sa le mai explicati de ce nu e chiar asa un lucru important sa fii iubita celui mai cunoscut baiat din scoala.

Incurajeaza-l pe copilul adolescent sa aprecieze colegii cu care au lucruri in comun, sunt inteligenti si cu care se simt bine. Cand deschizi acest subiect sensibil, ai grija sa fii cat mai intelegator posibil. Vrei sa il faci sa aiba incredere in tine cu aceste probleme. Daca adolescentul nu raspunde apelului tau la discutie precum iti doreai, nu te ingrijora. E foarte posibil sa asculte cu urechile ciulite la sfaturile tale, dar sa ii fie rusine sa recunoasca.

Citeste si: 6 semne ale adolescentului îndrăgostit. Sfaturi de la psihologul Lenke Iuhos

Afla intotdeauna ce urmeaza sa faca

Inainte sa plece la o intalnire, trebuie sa stii unde se duce, cu cine si ce face. In cazul in care apar probleme, trebuie sa stii de unde sa il iei. Spune-i ca te poate suna in cazul in care lucrurile iau o intorsatura ciudata si nu se simte in siguranta.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 29/08/2021