Ce putem face pentru a ne ajuta copiii să navigheze corect și util pe social media? Sfaturile psihologilor! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ce putem face pentru a ne ajuta copiii să navigheze corect și util pe social media? Sfaturile psihologilor!

Sfatulparintilor » Adolescenți » Comportament și dezvoltare » Ce putem face pentru a ne ajuta copiii să navigheze corect și util pe social media? Sfaturile psihologilor!
copiii să navigheze corect și util pe social media
Credit foto: Depositphotos.com

Evoluția din zilele noastre presupune extrem de mult contact cu lumea online. Oricât de mult ne dorim să ne protejăm copiii de dedesubturile acestei realități, probabil cel mai indicat mod de a face asta este să îi ajutăm să înțeleagă ce presupune de fapt comunicarea în plan online și care sunt riscurile la care se pot expune odată ce au devenit activi în social media. În tot acest context, nu este vorba despre a încerca să deținem controlul vieții propriilor noștri copii, ci de a-i ajuta să înțeleagă complexitatea platformelor de socializare.

Iată ce putem face pentru a ne ajuta copiii să navigheze corect și util pe social media

Să vorbim cu ei. Constant.

„Părinții chiar trebuie să fie implicați, în explicarea copiilor lor despre permanența postărilor lor și impactul cuvintelor lor”, ne spune psihologul Jessica Levetan. Siguranța rețelelor sociale nu este abordată în mod adecvat. În timp ce mulți experți consideră că acest lucru ar trebui să fie obligatoriu, „multe școli primare nu reușesc să-și învețe elevii despre pericolele rețelelor sociale”.

Acesta este doar unul dintre motivele pentru care educația în rețelele sociale trebuie să înceapă acasă – în mod ideal de la o vârstă fragedă și înainte ca cei mici să se înscrie pentru prima dată pe platformele de rețele sociale.

Să fim un exemplu pentru propriii copii.

Părinții sunt cei mai influenți oameni din viața copiilor lor. Dacă facem lucruri pe rețelele sociale pe care nu ne-am dori să le facă copiii noștri, ar fi bine să ne gândim din nou la modul în care noi înșine ne raportăm la viața din social media.

Citeste si: Depresia social media la copii si sfaturi pentru fetitele din ziua de azi

Să ne asigurăm în permanență că cei mici pot avea încredere în noi.

Când avem conversații timpurii pe diverse subiecte cu copiii noștri, este important să ne asigurăm că aceștia știu, pot și vor veni către noi cu orice nelămurire pentru că știu foarte bine că nu o să îi judecăm, nu o să ne supărăm sau nu o să împărtășim anumite informații fără consimțământul lor.

Să limităm utilizarea rețelelor de socializare.

Este important să stabilim limite clare în legătură cu unde, când și pentru cât timp copiii noștri pot accesa rețelele sociale. De exemplu, ora cinei ar trebui să fie o zonă „fără ecran”. Implementarea din timp a restricțiilor îi va ajuta pe copii să dezvolte obiceiuri sănătoase și să evite să devină prea mari consumatori (sau chiar dependenți) de rețelele sociale.

Te mai poate interesa: Cat de bine ne fac retelele de socializare

Să cerem ajutor de specialitate.

Este posibil ca de multe ori să nu știm să acționăm în raport cu această problematică. Ajutorul pe care îl putem primi în cadrul cabinetului unui psiholog sau a unui psihoterapeut ne poate oferi perspective diferite față de situația în care ne aflăm și astfel să fim capabili să facem cele mai bune alegeri pentru o dezvoltare psiho-emoțională armonioasă a copiilor noștri.

Digitalizarea este parte din viața noastră, iar dacă ne dorim ca această componentă să aibă un rol sănătos, este important să menținem un spațiul al siguranței, al încrederii și al conectării cu copiii – singurul spațiu în care schimbările și deprinderile sănătoase se pot întâmpla.

Rețelele sociale pot fi înfricoșătoare pentru părinți și copii deopotrivă, dar ajutându-i să fie inteligenți în alegerile lor, îi putem ajuta și să rămână în siguranță!

Citeste si alte informatii aici.

Clinica Aproape – Permite-ți să fii bine!

Tel: 0722187700
Mail: contact@clinicaaproape.ro
Facebook: https://www.facebook.com/clinica.aproape

foto: Depositphotos.com

Data articol: 16/01/2024