Cat de bine ne fac retelele de socializare - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cat de bine ne fac retelele de socializare

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Relaxare și wellness » Cat de bine ne fac retelele de socializare
Cat de bine ne fac retelele de socializare

Popularitatea retelelor de socializare este in continua crestere, numarul persoanelor cu conturi pe aceste site-uri crescand exponential. Unii spun ca e de bine pentru societate, in general,  altii spun ca, dimpotriva, retelele de socializare pot afecta sanatatea fizica si mentala a oamenilor.

Iata o serie de argumente pro si contra retelelor de socializare prezentate pe site-ul procon.org.

Efectele benefice ale retelelor de socializare

Retelele de socializare contribuie la imbunatatirea relatiilor interpersoanle, chiar daca sunt la distanta si virtuale. Imbunatatesc comunicarea, iar oameni care, practic, nu s-au vazut niciodata fata in fata pot deveni foarte buni prieteni. In plus, prin sortarea prietenilor ai posibilitatea de a-i adauga in cercul tau doar pe cei care iti impartasesc aceleasi interese, au aceleasi idei si valori. De asemenea, poate reduce nivelul anxietatii oamenilor care nu sunt la fel de bun comunicatori daca sunt fata in fata cu cineva.

Retelele de socializare ofera gratis servicii de comunicare (mesagerie, blogging, stocare de poze), servicii de entertainment (jocuri, prezentare/promovare evenimente etc.).

Utilizatorii de internet au mai multi prieteni si in viata reala decat persoanele care nu obisnuiesc sa-l utilizeze.

Utilizatorii retelelor de socializare isi maresc numarul de prieteni virtuali cu care sa se intalneasca si in viata reala.

Retelele sociale pot contribui la schimbarea mentalitatii si la prezentarea altor alternative decat metodele traditionale de comunicare a unei idei.

Site-urile de socializare au limita de varsta pentru copii. Iar, daca ii vor in siguranta, parintii ar trebui sa nu le permita copiilor sa-si faca conturi daca nu varsta necesara.

Pe site-urile de socializare se pot crea grupuri de suport social in care se pot inscrie persoane alcoolice, dependente de droguri, persoane bolnave etc. Ei isi pot impartasi din experiente si pot trece mai usor prin problemele vietii, avand alaturi, chiar si virtual, persoane asemanatoare lor.

Citeste si: Retele de socializare: Cum influenteaza acestea creierul

Efectele negative ale retelelor de socializare

Poate exista pericolul ca oamenii sa fie tentati sa petreaca din ce in ce mai mult timp in fata calculatorului si din ce in ce mai putin facand miscare sau intalnindu-se cu prietenii.

Copiii si adolescentii care utilizeaza site-urile de socializare nu sunt constienti de faptul ca o fotografie “share”-uita pe un site de socializare ramane in baza de date, chiar daca a fost stearsa.  Acelasi lucru se intampla si in cazul informatiilor de natura personala. O poza postata in adolescenta pe un site de socializare poate sa-i distruga cariera la maturitate, daca este gasita de un angajator.

Site-urile de socializare nu pot oferi garantia ca ceea ce scrie o persoana in profilul ei este adevarat. Reprezentantii My Space au declarat in februarie 2009 ca au descoperit pe site-ul lor nu mai putin de 90.000 de persoane care au agresat alte persoane. Chiar daca li se sterg conturile agresorilor, retelele de socializare nu au cum sa-i impiedice sa-si creeze alte conturi.

Copiii si adolescentii pot fi tintele fenomenului de “cyberbullying” (adica agresarile verbale, ofense, jigniri etc.).

Daca observi ca notele copilului tau incep sa scada, are o imagine de sine din ce in ce mai scazuta si prezinta semne de depresie, ar trebui sa verifici daca nu cumva este agresat on-line (sau la scoala).

In Australia s-a descoperit ca utilizarea retelelor de socilizare de catre angajati in timpul seriviciului a costat mediul de afaceri local nu mai putin de 4,5 miliarde de dolari americani, in anul 2007. Un raport asemenator, prezentat in 2009, in Marea Britanie, ridica suma la echibalentul a 12,5 miliarde de dolari americani.

Hackerii se pot folosi de toate informatiile de pe site-urile de socializare pentru a fura parole, stiut fiind faptul ca intrebarile de securitate sunt in general intrebari de genul: Care este numele animalului tau de casa, Care este numele de fata al mamei, Care este numele primului tau fiu etc. Orice informatie care la un moment dat poate genera o parola este inregistrata “la dosar”. De asemenea, anunturi de genul plec in concediu, plec la mama, sunt in excursie, pozele postate din alte localitati le pot da de veste hotilor ca sunteti acasa si incep sapaturile.

Retelele de socializare sunt facute pentru a castiga bani, nu pentru a imbunatati viata oamenilor. Scopul lor este sa adune cat mai multi utilizatori si sa aiba cat mai multe informatii despre acestia pentru a putea vinde mai usor publiciate. In plus, aceste site-uri contin cookies care aduna informatii din computerele utilizatorilor pentru a le trimite reclame “personalizate”. De obicei aceste reclame sunt considerate ca invadeaza spatiul personal.

Nu rata nici: Cum iti afecteaza retelele de socializare abilitatile de parinte

foto: Depositphotos.com

Data articol: 01/04/2022