Poate avortul spontan distruge o casnicie? Afla cum sa ii supravietuiesti
Avortul spontan poate tulbura o casnicie, poate indeparta partenerii. Nici unul, nici altul nu stiu ce sa spuna, cum sa-si dezvaluie sentimentele avute in urma avortului spontan si atunci se instraineaza unul de celalalt. Ce e de facut pentru ca un avort spontan sa nu rupa relatia de cuplu? Iata cateva sfaturi prezentate de specialistii site-ului About.com.
Toate cuplurile trec printr-o perioada de “rearanjare” dupa un avort spontan. Niciunul dintre parteneri nu s-ar fi inchipuit in aceasta situatie, sunt luati prin surprindere si nu pot fi tot timpul pe aceeasi lungime de unda in ceea ce priveste acest eveniment trist din viata lor. Asa se explica faptul ca situatii care pana mai ieri erau foarte usor rezolvate amiabil, acum pot escalada foarte repede. Si, in unele cazuri, partenerii pot simti ca mariajul lor de destrama, ca si cand n-ar fi fost destul de suparatoare pierderea sarcinii.
Avortul spontan: adevarul si cifrele despre pierderea de sarcina
Cum depasesti avortul spontan
Cand suferi un avort spontan, treci prin multe stari emotionale, de la furie, tristete, vina la bucuria ca ai apucat sa traiesti macar si pentru cateva clipe minunea de a fi insarcinata. Dar si sotul poate avea exact aceleasi trairi. Problema intervine in momentul in care unul simte ceva intr-un moment, iar celalalt cu totul altceva.
Ceea ce ar trebui sa inteleaga fiecare dintre parteneri este faptul ca femeile si barbatii sunt diferiti si isi exprima emotiile diferit. Avortul spontan este una dintre situatiile in care atat femeia, cat si barbatul sufera din aceeasi cauza, insa situatia poate fi confuza.
Barbatii sunt obisnuiti sa sufere in tacere si nu sunt chiar atat de dispusi sa planga, asa cum sunt femeile. Dar asta nu inseamna ca ei nu sufera. Cu toate acestea, femeia care este ravasita de emotii si durere, nu percepe chiar atat de bine aceasta suferinta a partenerului. Mai mult decat atat, fiecare dintre parteneri poate crede ca sentimentele lui sunt “gresite” si sa se simta ciudat ca nu reactioneaza la fel ca celalalat. La toate acestea se adauga si un potential sentiment de vina pe care il dezvolta ambii parteneri, in sensul ca se gandesc ca celalalt l-ar putea acuza ca este vinovat de pierderea sarcinii. Iar aceste conflicte de sentimente duc la si mai multa furie, si mai multa tristete, ceea ce inrautateste si mai mult relatia de cuplu.
Iata 6 pasi care te-ar putea ajuta in cazul in care te confrunti cu astfel de probleme dupa un avort spontan.
1. Vorbeste!
Desi pare simplu, acesta este unul dintre cei mai grei pasi. De multe ori, oamenii isi ascund adevaratele sentimente, chiar si neintentionat, tocmai pentru a acoperi acea frica de a fi invinovatit de ceva. Indiferent cat de bine consideri ca iti cunosti partenerul si ca nu ai nevoie de cuvinte pentru a-l intelege, nu uita sa vorbesti cu el deschis. Sa-i spui exact ce te apasa si de ce.
2. Nu grabi lucrurile!
Poate dura mult durerea din suflet, starea de jale care te apasa in interior. In ciuda lucrurilor pe care le vei auzi sau a presiunilor pe care le vei simti din partea celorlalti, durerea acesta nu dispare dintr-o data sau dupa un anumit numar de zile. Pot fi zile bune si zile rele, important este sa vorbesti tot timpul despre asta.
3. Respecta nevoia celuilalt.
Fiecare are modul lui de a-si plange durerea. Respecta-i alegerile, lasa-i libertatea de a face acest lucru asa cum simte el nevoia. Si, in acelasi timp, nu-ti fie rusine sa-ti recunosti propriile sentimente, chiar daca sunt diferite fata de ale partenerului.
4. Adu un omagiu memoriei sarcinii tale.
Oamenii au, in general, tendinta de a evita sa vorbeasca despre o pierdere de sarcina pentru ca ceilalti sa nu se simta inconfortabil. Poti simti chiar ca ceilalti se asteapta de la tine sa uiti repede ce s-a intamplat, sa stergi acele memorii. Insa, daca aceste lucruri te fac sa te simti bine, incearca sa aprinzi o lumanare in ziua in care s-ar fi nascut bebelusul sau sa dai ceva de pomana in amintirea copilului pierdut, sau poti scrie pe un balon cu heliu “Te iubesc” pe care sa-l eliberezi catre cer.
5. Afla cauzele.
Daca nu cunosti cauzele exacte care au dus la avortul spontan sentimentul de vina poate persista. Cere parerea ginecologului pentru a va reasigura ca niciunul dintre voi nu are probleme de sanatate care ar fi putut duce la pierderea sarcinii si pentru a vedea care sunt sansele ca urmatoarea sarcina sa fie dusa la capat fara probleme.
6. Cere ajutor specializat.
Daca nu reusiti sa va intelegeti si simtiti ca totul se duce de rapa, nu ezitati sa cereti ajutor specializat. Un psihoterapeut va poate sfatui cum sa depasiti acest moment de impas din relatia voastra si cum sa devenit o echipa si mai puternica decat inainte.
foto: Depositphotos.com
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie