Continuam seria dietelor sanatoase din fiecare vineri si vom descrie astazi Dieta hiperproteica.
Ce inseamna dieta hiperproteica? Inseamna ca mai mult de 20% din aportul zilnic de calorii este asigurat de proteine. Exista de asemenea diete in care aportul proteic se ridica la 30%, in conditiile in care media proteinelor din alimentatia unui om se ridica in jurul valorilor de 12-16%.
Originile Dietei hipercalorice
Primul care a ridicat in slavi consumul ridicat de proteine a fost dr. Maxwell Stillman, creatorul Dietei Stillman. Se intampla prin anii 1960. Stillman incuraja atunci consumul de proteine si de grasimi slabe, precum si eliminarea carbohidratilor din dieta, pentru o pierdere in greutate substantiala. De atunci au mai aparut si alte versiuni, printre care cea mai cunoscuta este celebra Dieta Atkins. Desi nu se modifica decat faptul ca sunt permisi si unii carbohidrati, si acestea versiuni nou-aparute incurajeaza consumul sporit de proteine pentru a slabi sau pentru o conturare mai ferma a corpului.
Citeste si: 3 diete rapide pe care sa le eviti cu orice pret. Afla care sunt contraindicatiile!
Descrierea dietei hiperproteice
Proteinele umane sunt formate din 20 de molecule diferite, numite aminoacizi. Dintre acesti 20 de aminoacizi, 9 sunt considerati esentiali. Si asta pentru ca organismul nu-i poate produce si atunci sunt obtinuti din alimentatie.
Atat animalele, cat si plantele sunt surse de proteine. Proteinele animale au o valoare biologica mai mare, cuprinzand toti cei noua aminoacizi esentiali. In proteinele animale putem include carnea, carnea de pui, pestele, albusurile de ou si produsele lactate. Proteinele din plante au o valoare biologica mai mica si nu contin cei noua aminoacizi esentiali. Unele plante sunt surse mai bune de proteine decat altele in functie de numarul de aminoacizi esentiali care intra in compozitia lor. Cele mai bune proteine din plante se regasesc in tofu, nuci, porumb, soia, fasole rosie, orez.
Aminoacizii “in plus” nu sunt inmagazinati undeva in corp. In scimb ei sunt transformati de catre enzime. Partea ce contine nitrogen este eliminata prin rinichi, iar ce ramane este transforma in glucoza. O parte din aceasta glucoza se transforma in energie, iar ce nu se consuma se depoziteaza in muschi sub forma de glicogen, un compus care se poate reconverti ulterior in glucoza.
De ce slabesti cu dieta hiperproteica?
Pentru ca nu are carbohidrati (acestia fiind exclusi din dieta, conform creatorului dietei), organismul incepe sa transforme grasimea din corp in glucoza. Procesul convertirii grasimilor in glucoza elibereaza molecule de apa care se elimina prin urina.
Potrivit lui Stillman, un indivit care urmeaza aceasta dieta poate pierde in jur de 13,5 kilograme in numai 28 de zile.
Dar nu toate sunt bune si frumoase. Dieta hiperproteica este de asemenea bogata in grasimi saturate. Un lucru nu tocmai bun avand in vedere faptul ca acestea duc la cresterea LDL, colesterolul rau. Dupa cum stiti, un LDL crescut este asociat cu marirea riscului dezvoltarii unor boli de inimia.
In plus, prin privarea organismului de carbohidrati, pe termen lung, se ajunge la dezechilibre metabolice care pot afecta rinichii, dar si alte organe.
Te mai poate interesa: Diete rapide. Top 10 alimente pe care sa le mananci ca sa slabesti rapid
Ce intrebari sa-i pui doctorului inainte sa incepi dieta hipercalorica?
In ciuda faptului ca unii medici condamna aceasta dieta intrucat se pune presiune pe rinichi, dar si pe ficat, nici un studiu n-a demonstrat stiintific efectele pe termen lung ale dietei hiperproteice. Totusi, ca in orice cura de slabire sau dieta, nu trebuie sa o incepi fara a cere inainte sfatul medicului. Daca te-ai hotarat asupra dietei hiperproteice, iata ce intrebari ar trebui sa-i pui doctorului:
– este aceasta dieta potrivita pentru mine?
– avand in vedere starea mea de sanatate actuala, sunt expus vreunui risc?
– exista posibilitatea sa organismul meu sa aiba nevoie de anumiti nutrienti de care sa-l privez prin aceasta dieta?
– care sunt riscurile unei boli cardiovasculare in cazul meu si cum se pot schimba daca urmez aceasta dieta?
– cat timp pot sa urmez aceasta dieta?
– stiti pe cineva care a avut succes urmand aceasta dieta pe termen lung?
– daca cineva din familia dvs. ar vrea sa o urmeze, i-ati recomanda-o?
Nu rata nici: Cum sa slabesti sanatos. 8 secrete pentru slabit din toate colturile lumii
Imagine de RitaE de la Pixabay
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025