Fructele crude consumate la sfarsitul unei mese incetinesc digestia. Doar cand sunt preparate prin fierbere sau coacere pot constitui deserturi usoare. Mizeaza pe prospetimea fructelor la micul dejun sau mananca fructe la cina inlocuind alimentele grele, pline de grasimi, care iti provoaca insomnie.
Consumul de fructe are efecte benefice asupra organismului, in special la nivelul sistemului digestiv. Introduse in alimentatia zilnica, organismul este revitalizat, iar in scurt timp va deveni mai performant. Dupa ce timp de 10 zile ai consumat fructe, primele rezultate incep sa apara: iti simti corpul mai usor, ai o digestie usoara, fara arsuri la stomac, ai mai multa energie.
Mananca fructe cand te trezesti
Cel mai bun moment sa mananci fructe este dimineata, pe stomacul gol, in niciun caz dupa masa. Aceasta teorie este deja cunoscuta si adoptata pe scara larga, dovedindu-si eficienta in practica. Procedand astfel, se evita balonarile, incarcarea excesiva a stomacului, se controleaza mai bine apetitul si se asigura un tranzit intestinal optim. De asemenea, fructele joaca un rol major in detoxiefierea organismului, furnizand un plus de energie in cazul pierderilor in greutate sau unei activitati fizice intense. Daca fructele sunt mancate dupa masa, acestea fermenteaza pentru ca stau propriu-zis deasupra mancarii, digerarea lor fiind impiedicata de alimentele consumate. Este indicat ca fructele sa fie consumate cu cel putin o ora inainte de masa pentru ca in momentul in care intra in contact cu alimentele din stomac, intreaga cantitate de mancare incepe sa fermenteze. Fructele amestecate cu mancarea aflata in putrefactie produc gaze, iar persoana in cauza se simte foarte balonata. Atentie: unele fructe pot avea efect iritant asupra stomacului, asa ca este mai sigur sa alegi pentru micul dejun sau cina: banane, caise, ananas, capsune, pepene.
De retinut:
Fructele nu sunt acide, deoarece in contactul cu sucul gastric se alcalinizeaza. Insa asociate gresit provoaca aciditate stomacului. Evita combinatii de fructe cu amidon (paste fainoase), cu zaharuri (dulciuri) si grasimi (untura, carne grasa). Fructul intreg este mai bun decat sucul obtinut din stoarcerea lui, deoarece prin prelucrare se pierd fibrele esentiale pentru un organism sanatos. Cea mai mare parte din fibre este continuta in coaja; Spala cu atentie coaja fructului. Aceasta este expusa la tratamente cu insecticide, coloranti, conservanti; Daca storci fructul, consuma sucul imediat deoarece, in contact cu aerul si lumina, isi pierde rapid vitaminele; Variaza fructele si alege-le cu precadere pe cele galbene, rosii sau verzi, deoarece contin o cantitate mai mare de vitamine E si C; In general, cele mai multe vitamine se gasesc in partile cele mai colorate ale fructelor (si ale legumelor); Prunele au un efect laxativ foarte puternic. Bogate in fibre si zaharuri, prunele joaca un rol mecanic accelerand si stimuland functia intestinelor. Asa ca, evita sa mananci prune inainte de a merge la culcare.