Simptome stres. Agitatia, nebunia, graba, tensiunile, iuresul de zi cu zi ne asalteaza pe toti si incercam sa le facem fata cum putem, pastrandu-ne sanatatea fizica si mentala. Insa de multe ori nu realizam cat de mult ne afecteaza realitatea din jur si putem risca sa clacam fizic sau emotional.
Iata, conform expertilor americani consultati de Prevention.com, 15 semnale de alarma trase de corpul tau ca sa-ti atraga atentia ca esti mai stresata decat crezi si te afli pe un drum periculos. Medicii spun ca daca ai oricare dintre simptomele de mai jos, e obligatoriu sa-ti faci zilnic putin timp pentru a te calma, relaxa, pentru a respira, fie facand o plimbare, fie inchizandu-ti telefonul pentru o ora.
Simptome stres # 1. Dureri de cap
Durerile de cap sunt cauzate de multe elemente: pozitia gresita in timpul somnului, tensiune mica sau mare, sinuzita, sarcina etc. Insa durerile de cap pot fi cauzate si de stresul emotional de acasa sau de la birou. Analgezicele te pot ajuta, insa daca nu elimini sursa de stres, durerea de cap poate reveni mereu si mereu, chiar si in weekend. Specialistii recomanda sa respecti un orar strict de culcare si trezire, programul de mese, precum si o rutina alimentara si de miscare desavarsita pentru a minimaliza numarul factorilor declansatori de dureri de cap.
2. Crampe menstruale foarte puternice
Un studiu al universitatii Harvard a descoperit ca femeile cele mai stresate sunt de doua ori mai predispuse la crampe menstruale foarte dureroase decat femeile mai relaxate. Cauza pare a fi un dezechilibru hormonal cauzat de stres. Cercetarile arata ca exercitiile fizice pot reduce intensitatea durerii si nivelul de stres, deoarece miscarea scade activitatea sistemului nervos simpatic, cel responsabil pentru punerea si mentinerea organismului in stare de alerta.
3. Dureri de maxilare
Daca te dor maxilarele, poate fi un semn ca scrasnesti din dinti in timpul somnului, iar stresul agraveaza aceasta problema. Dentisul tau iti poate face o gutiera, un mulaj din cauciuc moale, pe care sa-l porti cand dormi si sa-ti protejeze si dintii si maxilarele. Mai mult, studiile au aratat ca 70% dintre persoanele care au folosit gutiere au constatat o ameliorare simtitoare a problemei sau chiar au scapat complet de scrasnitul din dinti.
Citeste si: Cum sa scapi de stres in 6 secunde. Punctul 4 te va uimi!
4. Insomnie si vise bizare
Situatiile stresante tulbura somnul. Daca esti sub stres constant pe o perioada mai lung de somn se va instala insomnia. Pastilele de somn nu te vor ajuta. Cere sfatul medicului pentru a afla care sunt adevaratele probleme care nu te lasa sa dormi.
De asemenea, profesorii de psihologie de la Universitatea Rush explica faptul ca pe parcursul somnului, visele devin tot mai placute, acesta fiind modul psihicului tau de a te ajuta sa te trezesti dimineata mai bine dispusa decat cand te-ai culcat.
Insa cand esti stresata te trezesti de mai multe ori in timpul noptii, iar acest lucru intrerupe procesul de trecere spre vise frumoase, astfel incat visezi toata noaptea lucruri neplacute sau tulburatoare. Ca sa previi acest lucru trebuie sa-ti creezi un tipar de somn sanatos: fa tot ce poti ca sa dormi 7-8 ore pe noapte si evita cafeina si alcoolul cu cateva ore inainte de culcare.
5. Sangerarea gingiilor
14 studii arata ca persoanele stresate sunt mult mai predispuse la boli parodontale. Daca hormonul stresului, cortizolul, ajunge sa fie in mod constant la niveluri foarte ridicate, sistemul imunitar este inhibat, iar bacteriile nocive pot invada si imbolnavi gingiile. Daca ai program de lucru foarte lung si ajungi sa-ti mananci si cina in fata calculatorului, tine la indemana o periuta de dinti. Si nu uita sa iti protejezi sanatatea dentara si prin exercitii fizice si mai mult somn, pentru a-ti scadea nivelul de stres.
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025