Caloriile sunt pretutindeni in perioada aceasta, iar abdomenul plat la care visam cu totii pare ceva foarte indepartat. Abia au trecut sarbatorile de Pasti, ca de 1 mai, alte 4 zile libere ne duc cu gandul la vacanta, gratare, mititei si alte „delicatese” de sezon. Iar abdomenul plat se transforma si mai mult intr-o himera. Insa nutritionistii ne spun ca poti trece lejer printr-un festin fara sa te ingrasi si sa te bucuri de un abdomen plat. Tot ce trebuie este doar sa fii moderat.
Trei medici specialisti in nutritie si tratarea obezitatii ne spun cum reusesc ei si cum recomanda pacientilor lor sa treaca peste aceste zile grele pentru silueta, fara prea mari ravagii.
1. Mananca ceva usor inainte de „chef”
„Inainte sa ma intalnesc cu familia sau cu prietenii, mananc o bucata de branza degresata cu putina salata sau un ardei gras sau o portie de lapte semidegresat cu cereale. Imi taie substantial apetitul si nu mai am tentatia de a manca tot ce vad la aperitive”, spune Jennifer Lovejoy, specialist in mentinerea sanatatii.
2. Tine minte ca putin inseamna sanatos
Nu te priva si abtine de la mancarurile pe care le adori, dar mananca putin. Tine-te de portiile mici. „Indicatorul meu vizual este dat de cat ar incapea in doua palme facute caus. Aceasta este capacitatea stomacului unui om, atat poate el sa primeasca ca sa se simta bine si sa nu te ingrasi”, spune Jennifer Lovejoy.
3. Mai usor cu bautura
Alcoolul incetineste metabolismul, deci accelereaza depunerile de grasime si favorizeaza procesul de ingrasare, mai ales ca ele mereu sunt asociate cu mancarea sau cu dulciurile. „Eu imi fac un sprit cu o treime vin sec si doua treimi apa minerala. Taie caloriile si totusi iti ofera satisfactia de a te bucura de o bautura care sa te faca sa simti ca sarbatoresti” – Jennifer Lovejoy, medic nutritionist.
4. Transforma antreurile intr-un avantaj
Daca stii cum sa dozezi ce mananci, poti sa te saturi cu antreuri sanatoase si sa eviti astfel sa mananci prea mult din felul principal. „Cand imi pun in farfurie din felurile de antreuri servite, am grija ca mereu sa se vada farfuria de sub mancare si deci imi pun cate putin din fiecare fel pe care il prefer. Apoi, la masa principala, servesc portii mari de legume si portii mici de mancare tip paste, cartofi sau paine. Iar din desert doar gust un pic.” – Penny Gordon-Larsen, profesor de nutritie la Universitatea din North Carolina.
Citeste continuarea: 1 2