Menstruatie neregulata. Nu exista femeie sa nu fie preocupata sa aiba un aparat genital sanatos iar menstruatia este un indiciu cu privire la buna functionare a sa. Daca te confrunti cu menstruatie neregulata, o cauza frecventa este data de dereglari hormonale cauzate de stres sau de alti factori, iar o alta cauza este traversarea perioadei de premenopauza ce poate dura si 7-10 ani inainte de instalarea propriu zisa a menopauzei, estimata intre varstele 45-52 ani.
Simptomele prezentei etapei de premenopauza sunt:
– menstruatii neregulate (modificari frecvente ale duratei, data aparitiei si luni in care nu ai avut ciclu deloc)
– infertilitate
– bufeuri si transpiratii nocturne
– uscaciune vaginala
– probleme in controlarea vezicii urinare
– insomnie
– palpitatii
– kilograme in plus pe care le dai jos mai greu
– modificari ale pielii (piele uscata cu aspect subtiat, mancarimi ale pielii)
– dureri de cap
– dureri in sani
– greturi
– senzatie de socuri electrice in cap
– balonare
– ameteala
– dureri de muschi si de incheieturi
– pierderea parului sau subtierea firului de par
– modificarea mirosului corpului
– gura uscata
Si la nivel psihic apar cateva modificari:
– iritabilitate
– instabilitate emotionala
– anxietate
– scaderea libidoului
– dificultati de concentrare, stari de confuzie
– scapari de memorie
– oboseala, epuizare
Daca ai oricare din aceste simptome, nu este cazul sa intri in panica. Premenopauza este o etapa normala din viata oricarei femei, la fel de fireasca ca prepubertatea. Ambele pregatesc marile transformari feminine, menopauza si pubertatea, cu toata furtuna hormonala aferenta.
Daca pana in etapa de premenopauza, estrogenul si progesteronul erau intr-o simbioza si faceau o buna echipa pentru buna functionare a fertilitatii feminine, cand incepe sa se instaleze premenopauza, uneori discret si pe neobservate, specific este faptul ca hormonul progesteron scade brusc, timp in care estrogenul ramane “sef” si isi face de cap. Acest lucru este in prima etapa de premenopauza, cand menstrele pot fi mai abundente, mai dese, pot dura mai mult. Este din cauza dominatiei estrogenului. Ulterior, si estrogenul incepe sa scada si lipsa lui se simte prin menstre mai rare, la 2-3 luni, care dureaza mult mai putin ca in alte perioade ale vietii.
Este important sa mentii balanta acestor hormoni, preferabil pe cale naturala, nu prin substituenti de sinteza ce pot avea tot felul de efecte secundare in organism.
Cere si sfatul medicului care te va ajuta sa iei cele mai bune decizii in ceea ce priveste conduita de urmat, atat ca tratament cat si pe plan psihologic. Cu cat te vei stresa mai mult, cu atat poti contribui la noi dereglari hormonale. Iata cateva sfaturi care iti pot fi de folos.
Citeste si: Cum sa vorbesti cu fiica ta despre prima menstruatie
Menstruatie neregulata
Ciclul poate aparea mai des, la fiecare 24 de zile (in loc de la fiecare 28 de zile), sau poate veni mai rar decat de obicei. Pot aparea sangerari usoare intr-o luna si sangerari abundente in alta luna. Poti sangera cateva zile sau poti sangera o perioada indelungata de timp. Poti “sari” o luna de ciclu sau chiar doua, pentru ca apoi ciclul sa-ti vina normal. Aceste lucruri se intampla din cauza unor dereglari horomonale la care corpul nu stie cum sa reactioneze.
Ciclurile scurte (menstruatia vine mai des) este un semnal ca organismul produce un nivel scazut de estrogen in timpul perioadei preovulatorii si un nivel crescut de hormoni foliculo stimulatori. In cazul ciclurilor cu sangerari usoare, nivelul de estrogen nu este suficient de mare, si poate fi vorba de un ciclu la care nu s-au eliberat ovule.
In cazul unui ciclu cu sangerare abundenta, este vorba de asemenea de un ciclu in care nu s-au eliberat ovule, insa nivelul de progesteron nu este suficient de mare si astfel, fara existenta progesteronului, captuseala uterului se depune in continuu pana cand scade nivelul de estrogen. Cu timpul, nivelul mare de hormoni foliculi stimulatori si nivelul scazut de estrogen contribuie la rarirea ciclurilor menstruale, pana cand acestea se opresc definitiv.
ATENTIE! Este important sa ceri sfatul medicului pentru ca aceste simptome pot fi si semnele altor probleme medicale.
Ce e de facut
Pentru echilibrarea nivelul de estrogen din organism, poti apela la o sursa naturala de fitoestrogeni din trifoiul rosu, dong quai sau soia, pe care le poti gasi la magazinele naturiste. Pentru echilibrarea nivelului de progesteron, o sursa foarte importanta din natura este vitex dar si wild yam ce se poate folosi sub forma de unguent pentru ungerea sanilor, a pielii din zona genitala si la subrat. Insa este bine sa stii daca organismul tau are deficit de estrogen sau de progesteron, iar acest lucru il poti afla prin teste facute de medicul ginecolog sau endocrinolog. In egala masura, exista in magazinele de specialitate, naturiste, combinatii de plante care mentin echilibrul hormonal estrogen-progesteron iar acestea sunt mai recomandate.
Si aromaterapia te poate ajuta pentru echilibrarea hormonala. Poti opta pentru o cura de 90 de zile, cu ulei esential de geranium (muscata egipteana) combinat cu ulei esential de iasomie. Geranium stimuleaza estrogenul, fapt pentru care e total contraindicat in timpul sarcinii. Mai multe despre geranium aici.
Iar despre iasomie poti citi detalii aici.
Se aplica uleiul de geranium cate 2 picaturi pe piele in zona ovarelor, dimineata, iar seara la culcare cate 2 picaturi din ulei esential de iasomie, tot in aceeasi zona. Recomandam uleiurile esentiale de la Vivasan pentru formula concentrata care pastreaza proprietatile originale ale moleculei plantei.
Te mai poate interesa: 5 exercitii fizice care grabesc venirea menstruatiei
Infertilitate
Instalarea menopauzei aduce cu sine inabilitatea de a concepe, chiar daca este ciclu menstrual, acesta este fara ovulatie. De asemenea, atunci cand apar cicluri neregulate, intai te gandesti la probleme de sanatate si mai putin la menopauza. Multe femei afla ca se pregatesc de menopauza dupa ce ajung la medicul endocrinolog ca sa afle cauzele pentru care nu pot ramane insarcinate.
Ce e de facut
Medicul va prescrie teste care sa determine nivelul hormonului foliculo stimulator si a hormonului luteinizant. Acestea indica daca esti sau nu la menopauza.
Bufeuri
Potrivit studiilor, daca intri la menopauza inainte de 52 de ani, sansele de a suferi de bufeuri cresc. Acest simptom este si mai des intalnit in randul femeilor care au suferit interventii chirurgicale la ovare.
Bufeurile incep cu o fierbinteala in zona spatelui, apoi valul de caldura creste spre piept, gat, fata si scalp. Temperatura pielii creste cu 8 grade. Daca iti atingi pielea o simti ca si cand ai fi stat la soare. Pulsul se mareste si incepi sa traspiri pentru ca organismul incearca sa se raceasca. Este posibil ca fata sa ti se inroseasca. Apoi este posibil sa ai frisoane.
Ce e de facut
Vestea buna este ca bufeurile pot fi tinute sub control. Medicul iti poate recomanda mai multe variante de tratamente, cu ierburi si vitamine, suplimente naturale etc. In paralel, insa, poti incerca sa reduci nivelul stresului, sa porti doar haine din materiale naturale, sa faci miscare, sa reduci consumul de alcool si cofeina, precum si alimentele condimentate. Este indicat sa ai tot timpul la indemana apa rece pentru a bea si pentru a te stropi pe fata cand ai bufeuri.
Uscaciune vaginala si atrofiere
Cand scade nivelul de estrogen, tesuturile vaginale incep sa se usuce si sa isi piarda din elasticitate. Sexul devine inconfortabil, chiar dureros si creste riscul de a suferi infectii. Vaginul devine deseori iritat si apar senzatii de mancarime.
Pe masura de estrogenul scade, vaginul devine tot mai inelastic si ii ia mai mult timp sa se lubrifieze. In cele din urma apare atrofia, vaginul modificandu-si lungimea si latimea.
Ce e de facut
Si acest simptom poate fi tinut sub control cu ajutorul medicului. El iti poate recomanda terapie cu estrogeni (pastile sau plasturi), poti folosi creme vaginale cu estrogen, sau capsule de vitamina E care se introduc in vagin. De asemenea, fa des amor. Sexul previne uscaciunea vaginala. Poti folosi lubrifianti care sa umezeasca si mai mult vaginul. Evita uleiurile sau gelurile de dus care pot irita vaginul.
Nu rata nici: Intarzierea menstruatiei: 10 motive pentru care iti intarzie ciclul
Citeste continuarea: 1 2
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025