Sfatulparintilor.ro | Sfaturi zilnice pentru parinti cu copii inteligenti
sfatulparintilor.ro-Ciclu neregulat: Dereglare hormonala sau premenopauza?

Familie-Părinţi/Sanatate fizica si mentala

Ciclu neregulat: Dereglare hormonala sau premenopauza?

23 octombrie 2014, , Vizualizări: ...

Ciclurile neregulate sunt deseori primul semn pe care il primesc femeile ca se apropie menopauza. Desi aceste simptome sunt foarte diferite de la femeie la femeie, de cele mai multe ori, din momentul in care apar ciclurile neregulate in urmatorii trei, pana la 10 ani, se instealeaza menopauza. Doar 10% dintre femei ajung la menopauza avand anterior ciclu regulat in perioada de premenopauza.

 

 

Ce este ciclul neregulat?

Pe masura ce menopauza se apropie, hormonii incep sa-si faca de cap, iar ciclurile devin neregulate. Un ciclu menstrual este perioada dintre prima zi a unui ciclu si prima zi a urmatoarei menstruatii. Acest interval poate fi, in functie de fiecare femeie in parte, de 25 sau de 31 de zile. In aceasta perioada, apar sangerarile care pot dura aproximativ 5 zile. Cantitatea de sange pierduta este de aproximativ 30 – 100 ml. Ciclul neregulat este, de asemenea, diferit de la o femeie la alta, insa drept referinta sunt luate femeile cu ciclul regulat descris mai sus. Ciclu neregulat poate insemna fie sangerari in cantitati diferite, fie durate diferite ale ciclului menstrual.

Alte caracteristici ale ciclului neregulat sunt: cicluri rare sau prea dese, luni fara ciclu, dureri abdominale, modificari ale sangerarilor, aparitia cheagurilor, perioade neregulate de fertilitate/infertilitate.

 

 

PUBLICITATE

Hormonii si ciclul menstrual

Ciclul menstrual este “orchestrat” de multi hormoni, insa cei mai importanti sunt progesteronul si estrogenul.

Estrogenul este responsabil cu secretiile uterine de dinainte de ovulatie. Pe masura ce nivelul de estrogen devine haotic in perioada de premenopauza  aceste secretii sunt neregulate si pot conduce la sangerari abundente in timpul ciclului.

Progesteronul este responsabil de secretiile de dupa ovulatie si dupa ce s-a produs fertilizarea. Acest hormon controleaza, de asemenea, perioada menstruatiei. Pe masura ce nivelul progesteronului scade, apar ciclurile neregulate. Cand progesteronul lipseste cu desavarsire, inseamna ca nu s-a produs ovulatia, iar acest lucru duce la cresterea nivelului de estrogen.

 

Cu cat se apropie de 40 de ani, femeile nu mai produc atat de mult progesteron. Nici numarul si calitatea foliculilor ovarieni nu mai sunt la fel, ci in scadere, ceea ce duce la o diminuare a productiei de estrogen si o scadere a frecventei ovulatiilor. Ca rezultat, dupa varsta de 40 de ani, se modifica durata si lungimea ciclurilor menstruale, devenind neregulate.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: , , , ,

Recomandări

Comenteaza

Pentru a putea comenta trebuie sa fii
Daca nu ai cont, click aici pentru cont nou.

Vrei sa faci parte din comunitatea parintilor informati si inspirati?
Urmariti Maratonul Disney Junior in fiecare weekend din februarie si martie de la 11:30
disney2015
Da-ne like si vino alaturi de noi in cea mai mare comunitate de parinti de pe Facebook