Te-ai saturat sa mai tipi la copilul tau? 6 sfaturi sa renunti la acest obicei
Daca esti parinte, cu siguranta ai ajuns la momentele de maxim stres, cand copiii au apasat toate butoanele posibile, nervii tai sunt intinsi si te trezesti tipand cat te tin plamanii. Apoi te simti secatuit, suparat, frustrat, vinovat ca iar ai tipat la copilul tau, desi ti-ai promis de sute de ori ca nu vei mai face asta.
Va prezentam un scurt ghid de comunicare eficienta, elaborat de Janet Lehman, cofondatoarea site-ului EmpoweringParents.com.
De ce tipa parintii la copii
Cei mai multi parinti tipa la copiii lor in momentul in care sunt foarte frustrati. Fix in acel moment isi pierd controlul si cred ca nu mai exista alta optiune. Cu alte cuvinte, nu te gandesti ce faci, ci doar reactionezi la stimuli. In plus, sunt situatii cand parintele nu raspunde fix la comportamentul copilului din acel moment, ci isi aduce aminte de toate incidentele anterioare. Iar rabufnirea este cu atat mai mare.
Este adevarat, nimeni nu este perfect si, oricat de vinovat te-ai simti ca iarasi ai tipat, poti invata din greseli. Faptul ca mai tipi din cand in cand la copilul tau nu te transforma intr-un parinte rau.
Tema pentru parinti
Avem urmatorul scenariu, o poveste de viata reala, expusa chiar de Janet Lehman: “Munceam mult, veneam acasa tarziu si imi gaseam fiul adolescent mancand pe canapea, cu picioarele pe masa, cu dezordine in toata casa si, mai ales, nu avea temele facute. Mie imi place sa tin lucrurile in ordine, iar cand vedeam cata murdarie era in casa incepeam sa tip. Ma enerva la culme. Veneam obosita, infometata si gaseam casa vraiste. Evident, tipam.
Dupa cateva episoade de acest gen, nimic nu s-a schimbat. Atunci am simtit ca trebuie sa raspund altfel acestor situatii, caci tipatul nu avea niciun efect. In primul rand, dupa ce terminam munca de la birou imi luam un timp doar pentru mine, pentru ca mi-am dat seama ca oboseala de la job imi intindea nervii la maximum. In acest timp obisnuiam sa-mi revizuiesc comportamentele. De asemenea, dupa episoadele de furie, aveam grija sa-mi cer iertare fiului pentru comportamentul meu.
Asta inseamna asumarea actiunilor si invatarea din greselile facute. Apoi aveam grija ca fiul meu sa suporte consecintele propriilor actiuni. Sa isi faca temele dupa ce vine de la scoala si pastrarea curateniei erau indatoririle sale, iar daca nu reusea sa faca acest lucru suporta consecintele. Telul meu era sa raman cat se poate de calma pentru a-i putea controla si corecta comportamentul.
Te mai poate interesa: Tu ţipi la copilul tău? Iată cum să scapi de acest obicei
“Isterie” cronica
Tipatul este o arma cu doua taisuri. Daca obisnuiesti sa tipi foarte des la copilul tau, afla ca ii dai acestuia putere, insa in sensul negativ. Ii transmite mesajul ca nu tu mai detii controlul, iar daca tu nu mai detii controlul inseamna ca el trebuie sa devina sef. Problema este ca cei mici nu se simt in siguranta cand simte ca parintele isi pierde controlul. In al doilea rand, tipand mai tot timpul, copilul invata ca este ceva ce se face in mod curent, ca atunci cand simti ca esti coplesit, poti tipa ca sa-ti faci dreptate. Tipatul, indiferent de situatie, nu face problemele sa dispara. Dimpotriva, le inrautateste. Copilul nu-si schimba comportamentul, vor tipa si ei la randul lor, vei tipa si tu, iar totul se va transforma intr-o “isterie” cronica.
Citeste continuarea: 1 2