Cand este mersul pe varfuri la copii un motiv de ingrijorare
Mersul pe varfuri este intalnit la copiii cu varsta cuprinsa intre 10 si 18 luni, atunci cand incep sa invete sa faca primii pasi. Acest lucru se datoreaza in marea majoritate a cazurilor simplului fapt ca micutilor le este mult mai usor sa-si mentina echilibrul in acest mod si nu inseamna ca exista o problema de ordin medical. Totusi, daca mersul pe varfuri persita pana dupa varsta de doi ani, e bine sa consulti un specialisti ca sa te asiguri ca nu exista o cauza medicala.
Cauzele medicale care-i determina pe copii sa mearga pe varfuri
Mersul pe varfuri la copii este, mai degraba, un obicei temporar care va disparea de la sine decat un motiv de ingrijorare pentru mamici.
Cu toate acestea, exista si cateva cauze medicale care pot determina acest mod mai ciudat de deplasare:
– O cauza a mersului pe varfuri poate fi paralizia cerebrala. Aceasta determina tulburari de deplasare, de postura si de tonus muscular. Paralizia cerebrala poate aparea in perioada de viata intrauterina sau se poate declansa la nastere;
– Tendonul lui Ahile prea scurt poate duce la aparitia unor dificultati in incercarea de a atinge solul cu calcaiul;
– Autismul. S-a observat ca exista o posibila legatura intre mersul pe varfuri si autism, fapt incomplet explicat de doctori pana in momentul de fata;
– Distrofia musculara este o alta cauza medicala care determina mersul pe varfuri. Aceasta este boala genetica in care fibrele musculare sunt foarte sensibile si, in timp, se deterioreaza. Copilul poate fi suspectat de aceasta afectiune daca initial mergea bine, iar mersul i s-a deteriorat ulterior.
Citeste si: Ce inseamna cand copilul merge pe varfuri
Semne care indica ca mersul pe varfuri la copii ar putea sa fie o problema
Desigur, tu ca o mamica grijulie esti atenta la fiecare gest al micutului tau, insa, uneori, grijile tale sunt nefondate. Mersul pe varfuri este obiceiul unui copil mic care incepe sa treaca de la mersul de-a busilea la mersul biped. Pe masura ce acestia devin mai siguri pe echilibrul lor, copiii vor renunta singuri la mersul pe varfuri.
Daca acest lucru nu se intampla, urmareste urmatoarele semne, iar daca ele apar la copilul tau, este indicata vizita la medicul specialist:
- Copilul se deplaseaza frecvent pe varfuri;
- Musculatura copilului are un aspect intepenit si rigid;
- Mersul copilului este ciudat, acesta se impiedica des;
- Copilul nu reuseste sa-si coordoneze miscarile;
- Copilul pare ca intampina dificultati in a-si sustine greutatea pe intreaga talpa;
- Motricitatea fina a copilului pare sa fie afectata;
- Abilitatile motorii pe care le avea inainte, acum copilul incepe sa le piarda treptat
Te mai poate interesa si: Ce inseamna cand copilul se uita printre picioare
Cand apelezi la un specialist
In functie de primele observatii, in urma examinarii clinice a copilului, medicul pediatru poate recomanda sau nu, alte investigatii. Cu cat sunt facute mai devreme aceste investigatii medicale, cu atat mai bine deoarece o interventie efectuata la momentul potrivit creste sansele de recuperare totala in cazul in care copilul tau are intr-adevar o problema medicala. Inaite de a avea o parere avizata nu ai de ce sa iti faci nici un fel de griji.