Condimentele sunt utilizate de secole nu numai pentru a da gust si savoare mancarurilor ci si pentru proprietatile lor medicinale. Studii facute recent sustin ca mirodeniile asigura sanatatea si bunastarea organismului printr-o serie de actiuni care inhiba dezvoltarea bolilor degenerative. Despre condimente si mirodenii se stie ca au un continut mult mai ridicat de antioxidanti in comparatie cu fructele si legumele. Antioxidantii ajuta la prevenirea cancerului, bolii Alzheimer, bolilor cardiovasculare etc., contribuind in acelasi timp la pastrarea fermitatii si elasticitatii pielii. Condimentele imbunatatesc gustul oricarui tip de mancare. De pilda, daca pregatiti piure de cartofi sau orez, puteti adauga ardei iute, chimen sau sofran; la salate se pune maghiran sau rozmarin. Vegetarienii sunt cei care beneficiaza din plin de proprietatile curative ale condimentelor, deoarece, in general, dieta vegetariana se bazeaza pe utilizarea generoasa a condimentelor. In cele ce urmeaza, va prezentam beneficiile, mai mult sau mai putin cunoscute, oferite de condimente si mirodenii.
Scortisoara
Numai o lingurita de scortisoara administrata zilnic ajuta la scaderea cu 30% a factorilor de risc care duc la aparitia sindromului metabolic. Concret, scortisoara ajuta la scaderea glucozei, trigliceridelor si colesterolului LDL, chiar si in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip II. De asemenea, sunt studii care au demonstrat ca scortisoara previne rezistenta la insulina la persoanele care au o dieta bogata in fructoza. Totodata, studiile releva faptul ca scortisoara este o foarte bogata sursa de antioxidanti si stimuleaza buna functionare a creierului. Ea are si proprietati antimicrobiene, stopand dezvoltarea bacteriilor si a ciupercilor. Este antiinflamator si anticoagulant. Adesea, scortisoara este utilizata si ca antidot pentru diaree sau alt tip de disconfort gastric.
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025