Condimente si mirodenii – Beneficii uimitoare pentru sanatate - Pagina 2 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Condimente si mirodenii – Beneficii uimitoare pentru sanatate

Ghimbirul

Un vechi proverb indian spune: „Orice calitate buna este continuta in ghimbir”. Este folosit din vremuri stravechi pentru tratarea diverselor probleme. Se fac referinte la ghimbir in sistemul medical ayurvedic ca medicamentul universal. Confucius scria ca nu manca niciodata nimic fara ghimbir. Medicul imparatilor Claudius si Nero utiliza ghimbirul pentru calmarea bolilor de stomac. Era laudat in faimosul De Materia Medica in anul 77 inainte de Hristos pentru capacitatea sa de „a incalzi si inmuia stomacul”. In Japonia a fost utilizat in mod traditional pentru durerile de coloana si articulatii. In Filipine este folosit pentru vindecarea durerilor de cap. Chinezii il foloseau contra durerilor de dinti si mahmurelii, iar in Brazilia, Sudan si Papua Noua Guinee era folosit pentru tratarea artritelor.

De ce a fost venerat ghimbirul timp de mii de ani in culturi din lumea intreaga, ca cea mai profunda dintre plantele vindecatoare? Care e acel ingredient cu gust intepator care a facut ca milioane de oameni sa-l cultive si sa-l consume pentru nenumarate probleme medicale? Raspunsul e simplu: nimeni nu stie! Si se pare ca inteligenta umana nu va putea vreodata sa inteleaga pe deplin modul de actiune al ghimbirului. Sigur, veti spune ca trebuie sa fie un ingredient special in ghimbir care sa iasa in evidenta. Va raspundem ca stiinta moderna a studiat aceasta planta timp de decenii si a identificat pana acum 470 de constituenti, dintre care unii, la randul lor au constituit subiect a mii de studii stiintifice. Acesti compusi actioneaza in mod complementar, pentru a produce beneficii biologice profunde. Fiecare compus are un anume efect, fie influentand o anumita enzima sau proteina, fie sprijinind activitatea altor compusi:

– priveaza celulele de cancer prostatic de combustibilul lor de crestere;

– echilibreaza producerea de prostaglandine inflamatorii PGE3 si PG12, care regleaza productia de compusi care dilata arterele;

– restabileste functionarea sanatoasa a trombocitelor, prin inhibarea formarii unui grup numit tromboxan (probabil principalul motiv pentru care oamenii iau aspirina);

– reduce prostaglandinele ce sensibilizeaza receptorii durerii din terminatiile nervoase, demonstrand efecte puternic analgezice;

– contine melatonina, regleaza ritmurile circadiene, stimuland activitatea corpului si somnul;

– are de 180 de ori mai multe enzime pentru digestia proteinelor decat legendara papaya.

– este unul dintre cei mai redutabili dusmani ai cancerului, considerat chiar a avea un efect antitumoral in leucemii;

– inhiba inmultirea arhicunoscutei helicobacter pilori, bacteria asociata cu instalarea ulce­rului sau chiar a cancerului de stomac si colon;

– extrasele de ghimbir stimuleaza imuni­tatea prin cresterea activitatii timusului si splinei, precum si productia de fagocite;

– in cancerul de san este indicat consumul de ghimbir, care se pare ca ar inhiba invazia, motilitatea si aglutinarea celulelor canceroase.

Aceasta este maretia plantei si cea mai clara ilustrare a cat de mult difera abordarea traditionala pe baza de plante fata de moda de acum a medicamentelor de sinteza. Elementul principal al plantei il reprezinta rizomul mare si carnos, numit si radacina de ghimbir, care are o forma neregulata, ca o aglomerare de tuberculi si a carui utilizare s-a raspandit practic in intreaga lume, deoarece reprezinta un ingredient universal folosit in toate tipurile de mancaruri si bauturi, inclusiv in prajituri si bere.

 

 

Oregano

Frunzele, ca si uleiul de oregano, au proprietati antibacteriene si antivirale, ajutand la distrugerea organismelor care duc la aparitia infectiilor pielii. Aplicat local, uleiul de oregano ajuta la tratarea mancarimilor si a iritatiilor, iar la nivelul cavitatii bucale uleiul de oregano este eficient in tratarea gingivitelor. Mai mult, oregano poate fi utilizat si in tratarea sinuzitei: se administreaza zilnic 2-3 picaturi ulei de oregano (de preferat intr-un pahar cu suc proaspat de legume sau fructe), timp de 10 zile. Primele efecte se simt dupa 3-5 zile de la inceperea tratamentului. Oregano contine o cantitate considerabila de vitamine si minerale, fiind o sursa excelenta de fier, magneziu, calciu, vitamina C, vitamina A si acizi grasi Omega-3. Frunzele uscate de oregano pot fi utilizate pentru tratarea durerilor provocate de artrita sau reumatism. Acestea se aplica local pe zona dureroasa, dupa care se panseaza.

Oregano este un condiment utilizat in bucatariile din Italia, Spania, America Latina, Turcia si Grecia, datorita gustului sau usor mentolat, care da o savoare aparte mancarurilor. Amestecati oregano cu usturoi, ceapa, busuioc, patrunjel, cimbru si ulei de masline pentru a obtine mancaruri delicioase.

 

 

Rozmarinul

Un buchet de rozmarin tinut in casa actioneaza ca un odorizant de camera, putand fi utilizat in acelasi timp si pentru diferite preparate culinare. Despre rozmarin se stie ca stopeaza mutatiile genetice care pot duce la aparitia cancerului si impiedica deteriorarea vaselor de sange, prevenind astfel riscul atacului de cord. Uleiul de rozmarin stimuleaza cresterea parului si activitatea mentala si previne aparitia afectiunilor respiratorii.

 

 

Curcuma (sofranul indian)

Bogat in antioxidanti si antiinflamatori denumiti curcuminoizi, sofranul vine in ajutorul organismului in combaterea cancerului. Potrivit studiilor, curcuminoizii ajuta la prevenirea bolii Alzheimer si a inflamatiei articulatiilor, la tratarea afectiunilor hepatice si digestive. Astfel, curcuma contribuie la prevenirea si tratarea bolilor intestinale inflamatorii, boala Crohn, colita ulcerativa, artrita reumatoida, fibroza chistica. Curcuma poate fi folosita si in prevenirea bolilor cardiovasculare si hepatice. In combinatie cu alte crucifere, sofranul de India previne cancerul de prostata si stopeaza dezvoltarea tumorilor deja existente. Mai mult, el impiedica metastazarea mai multor forme de cancer. Adaugati condimentul (care se gaseste sub forma de pudra) peste orice fel de mancare, incepand de la friptura si cartofi fierti, pana la sarmale si ciorbe. Nu este necesar sa puneti cantitati mari de condiment, astfel incat sa modifice gustul mancarii – important este ca acesta sa ajunga in organismul dumneavoastra.

 

 

Curry

Curry este o mixtura formata din mai multe condimente: coriandru, schinduf etc., predominant fiind sofranul de India. Pudra de curry este larg utilizata in bucataria indiana la prepararea puiului si a crevetilor. Praful de curry contine antioxidanti si compusi antiinflamatori, despre care se stie ca imbunatatesc functia cognitiva, previn aparitia cancerului de piele si stimuleaza buna functionare a creierului, prevenind astfel aparitia bolii Alzheimer.

 

 

Boiaua

Boiaua contine o cantitate neobisnuit de mare de vitamina C. Ardeiul folosit la boia contine de 6-9 ori mai multa vitamina C decat o rosie obisnuita. Ca si chilli, boiaua contine capsaicina, substanta cu actiune antiinflamatoare si antioxidanta, care reduce riscul aparitiei cancerului. De asemenea, boiaua este un agent antibacterian si stimulator care ajuta la reglarea presiunii sanguine si creste cantitatea de saliva si acizi gastrici, contribuind la imbunatatirea digestiei.

 

 

Cuisoarele

Cuisoarele sunt bobocii de flori uscate din arborele de cuisoare, un copac vesnic verde care creste in zonele tropicale. In timp ce cuisoarele sunt intens folosite astazi in scopuri culinare, proprietatile lor curative sunt cunoscute de secole. De exemplu, in China se folosesc cuisoarele de mai bine de 2000 de ani pentru eliminarea respiratiei urat mirositoare. In alte tari, cuisoarele sunt folosite pentru tratarea alcoolismului. Cuisoarele au proprietati antibacteriene, antivirale, antifungice si antiseptice. Ele sunt si un anestezic natural, motiv pentru care sunt folosite de unele culturi ca remediu impotriva durerilor de dinti. Cuisoarele sunt condimente care ajuta la vindecarea afectiunilor sistemului digestiv, ameliorand flatulenta si accelerand metabolismul. Totodata, sunt de mare ajutor in cazul mai multor tulburari digestive, printre care si varsaturile si diareea. Baute sub forma de ceai, cu inghitituri mici, dupa cina, cuisoarele sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri pentru efectul lor afrodiziac. Manganul este principalul mineral aflat in compozitia cuisoarelor. Doar 5 g de praf de cuisoare asigura 70% din necesarul zilnic al organismului pentru acest mineral. Cuisoarele contin de asemenea eugenol, un ulei cu proprietati antibacteriene, fiind si un important anestezic, folosit in special in tratamentele dentare. Alte substante sanatoase din cuisoare sunt acizii grasi Omega-3, vitamina K, fibrele, vitamina C, magneziul si calciul. Bogate in atatia nutrienti de baza, cuisoarele nu trebuie sa lipseasca din bucatarie, intrand in categoria condimentelor nu doar gustoase, ci si sanatoase.

 

 

Chimenul

Chimenul contine cantitati importante de magneziu si fier. Semintele au si proprietati anticancerigene, in acest scop fiind indicat mai ales ceaiul din seminte de chimen. Beneficiile chimenului in cazul afectiunilor digestive sunt cunoscute de sute de ani, acesta ajutand in caz de flatulenta, indigestie, diaree, greturi. Pentru prevenirea afectiunilor digestive, se recomanda mai ales ceaiul din seminte de chimen, care trebuie baut caldut. Datorita proprietatilor antiseptice, chimenul este indicat in tratarea formelor usoare de raceala.

 

Busuiocul

Busuiocul este folosit de secole in medicina naturista traditionala practicata in India si Europa. Utilizata sub forma de infuzie (apa fierbinte turnata peste frunze de busuioc) sau adaugata in mancaruri si salate, aceasta planta este folosita de mult timp ca tratament antiinflamator pentru boli precum bronsita, astm, artrita si boli dermatologice. In plus, busuiocul previne aparitia diabetului, avand capacitatea de a reduce nivelurile de glucoza din sange. Cercetatorii incep sa afle de ce este busuiocul o planta atat de valoroasa pentru medicina: experimentele indica faptul ca „responsabil” pentru efectul antiinflamator este eugenolul, adica uleiul care ii confera busuiocului aroma specifica.

Busuiocul este o sursa excelenta de vitamina A, magneziu, potasiu, fier si calciu. Alte beneficii aduse de busuioc sanatatii sunt: tratarea greturilor, raului de miscare, indigestiei, constipatiei.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 13/08/2014