Administrarea de medicamente pentru copii. Cand e cazul sa ii dai si cum - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Administrarea de medicamente pentru copii. Cand e cazul sa ii dai si cum

Sfatulparintilor » Preșcolari » Sănătate prescolari » Administrarea de medicamente pentru copii. Cand e cazul sa ii dai si cum
Administrarea de medicamente pentru copii
Credit foto: Imagine de more photos boosty.to/victoria_art_music de la Pixabay

Nu e parinte care sa nu se fi confruntat cu aceasta problema. Te trezesti in miezi de noapte si copilul are febra, tuseste sau se tine de burtica. Te intrebi, desigur, ce o avea, analizezi situatia si presupui ca este ceva ce-a mai avut si data trecuta. Apoi actionezi si ii dai medicamentul prescris de doctor data trecuta. Pare o idee foarte buna, avand in vedere faptul ca miezul noptii nu este tocmai ora potrivita sa suni medicul pediatru. In realitate, lucrurile nu stau chiar asa.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Ce trebuie sa stii inainte de a le da copiilor medicamente

Dr. Ahmed Darwish, specialist pediatru, a declarat pentru site-ul Mother-and-child.net ca este imperioasa consultarea medicului inainte de a-i da copilului orice doctorie (mai ales daca acesta are mai putin de 2 ani). “Multi parinti ma suna contrariati si-mi spun ca i-au dat copilului x medicament si, cu toate acestea, cel mic nu-si revine. Un medic analizeaza simptomele copilului si prescrie tratamentul optim in functie de aceste simptome. Sa zicem ca un copil tuseste. Tusea poate fi de mai multe feluri: tuse seaca, tuse productiva, tuse cauzata de o alergie. Pentru fiecare tip exista un altfel de tratament”, explica dr. Darwish.

Un alt aspect important este combinarea medicamentelor.

Tine cont de fiecare data cand mergi la medic de doctoriile pe care i le dai in mod frecvent celui mic. Combinatiile de medicamente pot avea efecte grave asupra copiilor. “Cititi de fiecare data prospectul medicamentelor inainte de a le da copiilor. Daca este cazul aceste prospecte contin informatii despre medicamentele cu care pot interactiona negativ”, a adaugat dr. Darwish.

Inainte de a le da copiilor orice medicament, trebuie verificata data expirarii.

“Nu folositi niciun medicament cu data expirata, chiar daca termenul nu este depasit decat cu cateva zile. Nu aruncati medicamentele expirate la gunoi. Daca sunt lichide, rasturnati-le in chiuveta sau, daca sunt pastile, dizolvati-le intai in apa, apoi aruncati-le. Sunt persoane care cauta in gunoaie, apoi fie folosesc medicamentele expirate, fie le revand. In plus, propriii copii pot gasi in gunoi medicamentele si le pot lua si inghiti”, a mai spus medicul pediatru. Acelasi lucru este valabil si la cumpararea medicamentelor. Verifica intotdeauna data expirarii si nu accepta niciodata un produs al carui termen de garantie a trecut.

Citeste si: 5 greseli ale parintilor care dau medicamente copiilor. Afla cum ii poti pune viata in pericol

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 09/06/2023