Shop

Este colesterolul marit o problema in sarcina?

01 februarie 2016, , Vizualizări: ...
sarcina colesterol - sfatulparintilor.ro - pixabay_com

Colesterolul este o grasime de care corpul are nevoie pentru a functiona. Totusi, prea mult colesterol in sange poate duce la blocarea vaselor sangvine si la cresterea riscului aparitiei bolilor cardiovasculare, precum si cresterea riscului de infarct.

 

In sarcina, cresterea colesterolului face parte din modificarile prin care corpul femeii trece. Pot aparea probleme legate de colesterolul marit, doar daca inainte de conceptie, femeia avea hipercolesterolemie.

 

Nivelul mare de colesterol din timpul sarcinii este necesar pentru productia hormonilor estrogen si progesteron, vitale pentru dezvoltarea fatului si ducerea sarcinii la bun sfarsit. Organismul bebelusului utilizeaza colesterolul mamei pentru dezvoltarea armonioasa a creierului si a sistemului limbic.

 

Nivelul colesterolului incepe sa se modifice incepand cu semestrul al doilea de sarcina, atinge un varf in trimestrul al treilea, iar apoi incepe sa revina la normal dupa a patra saptamana de la nastere. Nivelul colesterolului la gravide este in general cu 25 pana la 50% mai mare decat cel normal.

 

 

Colesterolul crescut in sarcina si bebelusul

Medicii nu recomanda tratarea hipercolesterolemie in sarcina, decat daca exista riscul unor probleme cardiovasculare. O tensiune crescuta in sarcina poate ameninta viata mamicii si a bebelusului. In timp ce un colesterol scazut in sarcina poate conduce la nastere prematura si greutate scazuta a bebelusului la nastere.

 

Problemele majore apar doar daca mama a avut colesterolul marit inainte de sarcina. In cazul in care viitoarea mamica urma un tratament cu statite pentru reducerea colesterolului, medicii recomanda stoparea lui. Potrivit unor studii, medicamentele pentru reducerea colesterolului crestere riscul aparitiei malformatiilor congenitale la bebelus. Alte studii, in schimb, nu le considera daunatoare. Pentru ca datele nu sunt foarte concludente nici intr-o tabara, nici in alta, medicii recomanda, totusi, evitarea utilizarii acestora.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie:

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu