Sangerari in sarcina. 6 cauze ale sangerarilor in timpul sarcinii - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Sangerari in sarcina. 6 cauze ale sangerarilor in timpul sarcinii

Sfatulparintilor » Sarcină » În timpul sarcinii » Sangerari in sarcina. 6 cauze ale sangerarilor in timpul sarcinii
Sangerari in sarcina
Credit foto: Imagine de OsloMetX de la Pixabay

Sangerari in sarcina. Sangerarile in timpul sarcinii sunt o veste proasta pentru viitoarele mamici. Insa nu intotdeauna inseamna ca se poate pierde sarcina.

Sangerarile in primul trimestru de sarcina sunt foarte des intalnite, cele mai multe cazuri fiind raportate intre saptamanile 5 si 8. Potrivit statisticilor, dintre femeile care au avut sangerari in timpul sarcinii, 12% au suferit un avort, comparativ cu 13% in randul femeilor care n-au avut sangerari in timpul sarcinii.

Sangerari in sarcina. Cand trebuie sa suni medicul

Orice sangerare, cat de mica, trebuie raportata medicului. Orice scurgere de sange inainte de 24 de saptamani poate fi amenintatoare. Dupa 24 de saptamani, sangerarea este denumita de catre specialist hemoragie antepartum.

Daca ai RH negativ (in special O negativ sau A negativ), orice sangerare trebuie raportata in maximul 72 de ore, pentru a se vedea daca nu cumva exista incompatibilitati intre sangele tau si sangele bebelusului. Mai ales daca esti la a doua sarcina.

Sangerari in sarcina. Iata care sunt cauzele sangerarilor din timpul sarcinii.

Implantarea

Atunci cand ovulul fertilizat se ataseaza de captuseala uterului, pot aparea mici sangerari. Acestea pot dura una-doua zile si se petrec de obicei inainte de a-ti veni ciclul obisnuit. Unele femei sunt pacalite de aceste sangerari, pe care le considera menstruatie. Sangele in urma implantarii are culoare deschisa, asa cum este atunci cand te tai la deget. Mai poate fi sub forma unui mucus rozaliu. Este indicat sa consulti medicul daca exista aceasta sangerare.

Ciclu peste sarcina

Sunt femei care au ciclu menstrual normal, chiar daca sunt insarcinate. Menstruatia apare la data la care ar trebui sa apara si dureaza cat ar trebui sa dureze. Acestea pot aparea la 4, 8 si 12 saptamani de sarcina si sunt acompaniate de simptomele obisnuite ale unei menstruatii: dureri de burta, de spate, crampe balonari etc.

Au fost femei care au avut ciclu menstrual normal pana in ultima luna de sarcina, iar copilul s-a nascut fara probleme, sub atenta supraveghere a personalului medical.

Risc de avort sau avort spontan

O treime dintre sarcini se termina prin avort spontan, potrivit statisticilor. Riscul de avort spontan este major in primele 12 saptamani. Unele se petrec inca inainte de a sti ca esti insarcinata, cauza fiind cel mai probabil defecte ale embionului pe care corpul il respinge automat, pentru ca nu va fi capabil sa supravietuiasca. Dupa 12 saptamani, riscul scade, de aceea este indicat sa anunti ca esti insarcinata dupa 14-16 saptamani.

Cele mai comune simptome de avort spontan sunt: sangerarile, crampele, dureri de spate si de burta. Sunt femei care au declarat ca pur si simplu nu s-au mai simtit insarcinate. Semnele sarcinii dispar, greturile, durerile de sani, balonarea etc. In astfel de situatii mergi de urgenta la medic. In urma unei ecografii se va sti exact cum stau lucrurile.

Sunt situatii in care sarcina se opreste din evolutie fara vreun semn de avertizare. Medicul va observa lipsa batailor inimii la ecografie. In aceasta situatie este nevoie de chiuretaj pentru a curata uterul.

Avortul spontan: adevarul si cifrele despre pierderea de sarcina

Sangerare dupa sex

Sangerarea dupa sex este una dintre cele mai comune cauze ale sangerarilor in timpul sarcinii. Acest tip de sangerare este inofensiv si este cauzat de fluxul crescut de sange in zona cervicala. Desi nu este ceva serios, aceasta sangerare trebuie raportata medicului. Daca nu spui din prima ce s-a intamplat, asteapta-te sa fii intrebata Ai facut sex? Medicul iti va comunica daca este bine sau nu sa iei o pauza in activitatea sexuala.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 01/12/2023