Shop

Tu ţipi la copilul tău? Iată cum să scapi de acest obicei

03 octombrie 2017, , Vizualizări: ...
sfatulparintilor.ro-Tu ţipi la copilul tău? Iată cum să scapi de acest obicei

Una dintre greşelile frecvente pe care le fac părinţi şi pe care o regretă imediat ce-au făcut-o este ţipatul la copii. Nu e părinte care să nu fi fost luat de val şi să nu ţipe la copilul lui măcar o dată. Ce este de făcut pentru ca un părinte să renunţe la acest obicei sau măcar să il rărească?

 

Iată câteva sfaturi oferite de psihologi.

 

 

Laudă faptele bune şi nu vei mai fi nevoit să ţipi la copii

Copiilor le place atenţia părinţilor; ei primesc atenţie de la acestia şi atunci când sunt lăudaţi şi atunci când sunt certaţi. Iar dacă ţipi la ei, deja le-ai acordat atenţie. Dacă mai mult îi cerţi şi ţipi la ei decât să îi lauzi şi să le spui vorbe bune, ei vor continua să aibă – la nivel inconştient – un comportament negativ pentru ca tu să reacţionezi. Indicat este să sporeşti numărul momentelor în care îi lauzi de fiecare dată când au făcut ceva bun şi să ţii sub control faptele rele, prin tehnici de educaţie pe care le găseşti din belşug pe Sfatulparintilor.ro la „Educaţie preşcolari”.

 

 

Pune-te în locul lor înainte să ţipi la copii

Înainte să ţipi, pune-te puţin în pielea copilului. Ţie-ţi face plăcere când cineva ţipă la tine? Cu siguranţă nu! Şi atunci, de ce ar duce la ceva bun pentru copilul tău faptul că ţipi la el? Părinţii au menirea de a-i ridica pe copii, de a le da aripi, nu de a-i doborî. Atunci când ţipi la copil rişti să-i afectezi respectul de sine şi valoarea sinelui.  Adu-ţi aminte cum te simţi când ţipă un superior la tine: insignifiant, jignit, jenat, rănit. Şi nu prea ai puterea să dai replica pentru că îţi este superior. Cam aşa e şi cu copiii. Părinţii au datoria să-i înveţe să deosebească binele de rău, însă nu trebuie să îi facă să se simtă ruşinaţi sau lezaţi.

 

 

O legătură afectivă puternică face disciplina mai uşoară

Copiilor le place foarte mult să fie alături de părinţi, să relaţioneze, să simtă afecţiune. Şi cu cât această legătură afectivă este mai puternică, cu atât mai mult respect va avea copilul faţă de părinţi, diminuându-se momentele de conflict dintre părţi. Desigur, nu există copil care să nu mai facă o prostioară, însă, potrivit statisticilor, copiii care sunt foarte ataşaţi de părinţii lor, având cu aceştia o relaţie trainică, echilibrată, bazată pe mult dialog, sunt mai docili şi acceptă mai uşor regulile disciplinare stabilite de părinţi.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: , ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comentarii (11)

 1. marianaion spune:

  Foarte utile sfaturile, multe mamici isi pierd rabdarea si tipa, deranjant e ca o fac oricunde, in parc, pe strada.. nu fac altceva decat sa reduca respectul de sine al copilului si sa „ajute” la dezvoltarea unui comportament deviant al acestuia

 2. ryta spune:

  sincer si eu imi mai pierd rabdarea si mai tip la fetita,dar intotdeauna incerc sa ma controlez;
  cred ca din cauza stresului

 3. daniela-86 spune:

  si eu mai tip la ei,dar incerc pe tot posibilul sa ma calmez,plec in alta camera pana ma calmez,

 4. onuka spune:

  minunat articolul. din pacate, viata pe care o traim ne aduce ff mult stres, neajunsuri, probleme diferite si este foarte greu sa ne abtinem de la a nu tipa la copiii nostri. desigur ca nu avem voie sub nici o forma si nu avem nici o scuza sa facem asta.
  incercam totusi sa ne calmam!!

 5. lorela02 spune:

  si eu mai tipam cateodata pana am observat ca incepe sa ma imite, cand nu ii convine ceva tipa si striga, nu vorbeste normal. de atunci am incercat sa ma abtin

 6. mamicadepuiut spune:

  treaba cu somnul nu cred case oate rezolva,nu pot dormi si cred ca si asta ma face mai agitata:)

 7. 27ralu spune:

  Cred ca tipatul nu ajuta deloc.mai bine cu vorba buna.

 8. ludovica spune:

  foarte bun articolul

 9. at_iulia spune:

  cel mai de suflet articol, m-ati tras putin de maneca !!!

 10. oanap85 spune:

  la punctul 1 si 3 cred ca majoritatea facem astea..cat priveste celelalte unele cred am vrea dar nu putem,de ex alimentatia si somnul

 11. RoxanaRoxana spune:

  da un prost obicei- si eu prefer sa tip ndecat sa il bat

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu