Despre homeschooling. Sau cum sa faci scoala ACASA, in Romania - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Despre homeschooling. Sau cum sa faci scoala ACASA, in Romania

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Despre homeschooling. Sau cum sa faci scoala ACASA, in Romania
homeschooling - scoala acasa - sfatulparintilor.ro - pixabay_com

O stire a facut inconjurul internetului in Romania si a starnit valuri  de pareri de o parte si de alta a baricadelor. Dana Nalbaru si sotul ei – Dragos Bucur – si-au retras fiica de la scoala traditionala romaneasca si au inscris-o in sistemul homeschooling.

„Am retras-o  pe Sofia de la scoala. De tot. Am ales ca ea sa invete in sistem homeschooling despre lucrurile care ii plac si fara constrangeri, fara competitii impuse, fara note sau calificative. Ne-am gandit bine inainte de a lua aceasta decizie si ne-am <facut temele> inainte de a ne arunca spre un asemenea viitor. Am vorbit cu oameni care isi educa in mod similar copiii, citim mult despre asta si ne-am asumat inclusiv schimbarea ritmului nostru de viata, constienti fiind ca noi vom fi cei care va trebui sa o ajutam si sa o sustinem in tot acest proces. Vom descoperi alaturi de ea o gramada de lucruri, sunt sigura”, si-a explicat Dana Nalbaru decizia.

Pentru ca cei doi parinti sunt persoane publice cu un capital de imagine pozitiv, in mai multi parinti a inceput sa incolteasca ideea „de ce n-as face si eu asta pentru copilul meu?”, stiut fiind faptul ca in sistemul educational romanesc inca mai sunt ramasite ale mentalitatii comuniste, in care accentul se pune mai mult pe acumularea de cunostinte si mai putin pe punerea lor in practica. Un sistem educational in care orginalitatea nu este mai deloc incurajata si in care copiii nu sunt apreciati in functie de abilitati, ci in functie de cat de multe informatii pot acumula.

 

 

Este legal sa faci homeschooling in Romania?

Toate par bune si frumoase cu sistemul homeschooling, insa este legala „Scoala acasa” in Romania? Sa vedem ce zice Legea invatamantului:

ART. 16
(1) Invatamantul general obligatoriu este de 10 clase si cuprinde invatamantul primar si cel gimnazial. Invatamantul liceal devine obligatoriu pana cel mai tarziu in anul 2020.
(2) Obligatia de a frecventa invatamantul de 10 clase, la forma cu frecventa, inceteaza la varsta de 18 ani.

Asadar, nu se mentioneaza nimic despre homeschooling. Ba, mai mult decat atat, in Codul penal sunt stipulate pedepse pentru parintii care nu isi duc copiii la scoala.

 

CAPITOLUL II
Infractiuni contra familiei

Art. 380

Impiedicarea accesului la invatamantul general obligatoriu

(1) Parintele sau persoana careia i-a fost incredintat, potrivit legii, un minor si care, in mod nejustificat, il retrage sau il impiedica prin orice mijloace sa urmeze cursurile invatamantului general obligatoriu se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

 

De aici am putea trage concluziile ca sistemul homeschooling in Romania este ilegal. Dar – ei bine, exista un dar – cum legile in Romania lasa loc de interpretare, si in legea invatamantului poti gasi portite de scapare.

Ca de exemplu, paragrafele (2) si (3) de la articolul 21 (Legea invatamantului):

(2) Elevii din invatamantul preuniversitar de stat si particular se pot transfera la alte unitati de invatamant de stat sau particular, cu acordul unitatii primitoare.

(3) Statul garanteaza dreptul la educatie diferentiata, pe baza pluralismului educational, in acord cu particularitatile de varsta si individuale.

Cum scolile romanesti, la nivel preuniversitar nu au si optiunea de invatamant la distanta, parintele poate opta pentru scolile din straintate care au licenta internationala pentru invatamant la distanta, online si prin corespondenta. Asa numitele „scoli-umbrela” accepta si copii romani si acorda – din punct de vedere legal si academic – foaie matricola si diplome la final de ciclu de invatamant. Parintele este astfel „acoperit”, iar copilul beneficiaza de documente oficiale de absolvire.

Pentru mai multe informatii despre sistemul homeschooling si despre scolile-umbrela la care puteti adera, accesati pagina Asociatiei Homeschooling din Romania.

 

Citeste continuarea: 1 2

Cuvinte cheie: ,
Data articol: 23/09/2018