Crizele de furie la copii (tantrums) sunt destul de dese si nu ar trebui incadrate in categoria comportamentelor gresite. Ele sunt normale si trebuie tratate cu mult calm.
Copiii pot fi incapatanati, impulsivi si morocanosi. Cel putin asa se vede din afara. Pentru copii, insa, acest comportament este, de fapt, un mijloc de a invata cum sa se descurce in complicata lume a adultilor. Au multe idei (nu toate bune), insa nu pot sa le faca pe toate. Ei vad ca adultii pot face o multime de lucruri interesante cu care ei nu se pot descurca (sau nu sunt lasati sa o faca). Crizele de tantrum sunt o forma de manifestare si exprimare a neputintelor lor. Crizele de tantrum sunt ca un scurt-circuit emotional care impiedica copilul sa se opreasca. Incercarile de a-l ameninta, mitui sau de a te intelege cu el nu vor avea efecte. Cu toate acestea, nici sa renunti nu este o solutie (il vei obisnui sa faca aceste crize in mod intentionat). Si atunci ce trebuie facut? Raspunsul este simplu: “preventie”, spun specialistii de la Todayparents.com. Poti incerca prevenirea crizelor de tantrum. De exemplu, daca stii ca vrea neaparat un obiect care poate fi periculos pentru sanatatea lui, atunci ia acel obiect. Nu-l mai lasa la vedere.
De asemenea, un copil obosit, infometat, plictisit sau, dimpotriva, prea stimulat, poate ceda nervos foarte repede.
Cum previi crizele de furie la copii
Copiii, in special cei mici, simt totul foarte intens. Ei nu au resursele interioare de a stapani emotiile, oricat de mici ar fi ele . Si atunci, cand simt nevoia de a face ceva sau atunci cand vor ceva, nevoia respectiva se transforma intr-o adevarata pasiune ce ar trebui “rezolvata” atunci. Parintii ar trebui sa se obisnuiasca cu ideea ca aceste crize sunt doar o modalitate a copiilor de a-si exprima furia si frustarea. Si atunci este indicat sa ii arati cum sa-si gestioneze sentimentele si sa-l ajuti sa rezolve problemele aparute. Astfel, pe masura ce creste, el va sti ce are de facut si crizele de tantrum se vor rari si vor avea o intensitate din ce in ce mai mica, cu atat mai mult cu cat va interveni si limbajul si atunci va putea sa exprime ce are de spus.
Atat timp cat “explorarea” nu le pune in pericol sanatatea sau chiar viata, copiii ar trebui sa lasati sa faca ce vor, sa incerce lucruri noi, sa caute, sa gaseasca, sa testeze. Chiar daca fac mizerie, nu ar trebui sa fie un capat de lume. Aceasta este modalitatea lor de a invata despre lumea care ii inconjoara.
Citeste si: Crize de furie la copii. Cum ii calmam pe ei si cum ne calmam pe noi
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie