Din cauza stilului de viata rapid, multi oameni se simt epuizati, fara energie. Nu este neaparat vorba despre prea multe ore petrecute la birou si prea putine in pat, desi si aceste doua aspecte conteaza cand este vorba despre energie. Uneori este usor sa descoperi motivul pentru care ai ramas fara energie in mijlocul zile – spre exemplu noaptea petrecuta in club alaturi de prieteni – insa uneori cauza nu este atat de usor de depistat.
Iata 8 cauze surprinzatoare care te lasa fara energie.
Vrei sa te bucuri de mai multa vitalitate si, in acelasi timp, sa ai un corp sanatos si in forma. Afla mai multe despre Dieta Rina.
1. Nu dormi suficient
Somnul nu inseamna doar odihna; in timp ce dormi in corp au loc o multime de alte procese, spre exemplu atunci organismul produce hormonul de crestere. Acesta joaca un rol important in mentinerea sanatatii muschilor si a oaselor. De asemenea, acest hormon influenteaza modul in care corpul colecteaza grasimea (in special in zona abdomenului) si raportul dintre colesterolul bun si cel rau. In plus, hormonul de crestere este esential pentru functionarea corespunzatoare a creierului. Daca nivelul sau in corp scade atunci te vei simti obosit, vei pierde din forta si rezistenta si te vei confrunta cu depresia. De vreme ce hormonul de crestere este secretat in primul rand in timpul somului, 7-8 ore de odihna in timpul noptii te va ajuta sa ramai in forma si sa ai un nivel energetic ridicat.
2. Ai o dieta dezechilibrata
Cati nu considera zaharul drept cea mai buna modalitate de a creste nivelul de energie? Adevarul este insa ca pe termen lung zaharul produce exact rezultatul contrar. Toate produsele care se termina in oaza precum glucoza, sucroza, maltoza te lasa fara energie. In plus, exista o multime de studii care arata ca mancarea de tip fast food iti incetineste metabolismul.
Nu rata nici: Ce sa faci cand ramai fara energie
3. Nu bei suficienta apa
Multi oameni nu stiu cand epuizarea pe care o simt este rezultatul deshidratarii. Un pahar de apa ar putea fi ajutorul de care ai nevoie si nu zaharul (asa cum am scris mai sus). Bea suficienta apa incat sa nu-ti simti gura uscata de-a lungul unei zile. Si nu uita urmatoarea regula: urina ar trebui sa aiba culoarea galben deschis spre incolora. Daca este galben inchis sau mai stralucitoare inseamna ca este nevoie sa bei mai multa apa.
4. Ai deficienta de vitamina B
Ai nevoie de complexul de vitamine B pentru a transforma glocoza in energie. 99% dintre oameni nu iau suficienta vitamina B din dieta asa ca au nevoie si de suplimente. Incearca sa iti iei vitaminele dimineata si seara. Daca te-ai simtit obosit in ultima perioada mergi si verifica-ti nivelul de vitamine B si D din organism dupa care vorbeste cu medicul tau de familie care iti va spune ce ai de facut.
5. Ai putea avea o infectie
Infectiile si inflamatiile sunt doua cauze ale unei posibile lipse de energie. Unul din scopurile omului este sa se asigure ca o infectie nu se raspandeste in organism. Ce ai putea face? Foloseste ata dentara in mod regulat pentru a reduce riscurile de inflamatie a gingiilor. Ia probiotice pentru a preveni inflamarea intestinelor, dar si probleme ale prostatei sau vaginita. In ceea ce priveste infectiile virale, pot ajuta spalarea frecventa pe maini, somnul si evitarea consumului de zahar si grasimi saturate.
Te mai poate interesa si: 11 motive pentru care ramai fara energie. Explicatia psihologului Laura Maria Cojocaru
6. Trebuie sa faci miscare
Iti poti creste nivelul energetic cu o activitate simpla precum miscarea. Cand te misti se elibereaza oxidul nitric, ceea ce permite sangelui sa circule mai rapid prin vasele sanguine. Iar in acest fel, mai multi nutrienti vor ajunge la celulele tale. Corpul raspunde actiunilor tale. Daca ii spui organismului ca te vei uita la televizor toata noaptea, el va incepe sa scada productia de energie. Daca, insa, il anunti ca dimineata ai de gand sa alergi 10 minute el iti va oferi energia de care ai nevoie pentru a-ti atinge obiectivul.
7. Te confrunti cu un dezechilibru din punct de vedere hormonal
Exista o multime de hormoni in corp care joaca un rol important cand este vorba despre energie sau lipsa ei. Principalele probleme din acest punct de vedere pot veni de la tiroida si glandele suprarenale, cand nu functioneaza corespunzator simti ca esti secatuit si ca nu mai poti face nici un pas in plus.
8. Esti rezistent la insulina
Rezistenta la insulina – precursorul diabetului – reprezintă fenomenul de diminuare treptata si indelungata a sensibilitatii celulelor fata de principalul hormon pancreatic. In acest fel, zaharul ajunge in sange in sange in loc sa ajunga in celule si sa fie transformat in energie.
Sursa: huffingtonpost.com
Imagine de Engin Akyurt de la Pixabay
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua