5 manastiri din Romania pe care merita sa le vizitezi in concediu - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

5 manastiri din Romania pe care merita sa le vizitezi in concediu

Sfatulparintilor » Recomandări și timp liber » 5 manastiri din Romania pe care merita sa le vizitezi in concediu
manastiri din Romania
Credit foto: Depositphotos.com

Daca nu ti-ai facut inca planuri pentru concediu, iti propunem cateva destinatii inedite: 5 manastiri din Romania.

1. Manastirea Cozia

Hram:Sfanta Treime

Sfanta Manastire Cozia este situata in nordul statiunii balneo- climaterice Calimanesti – Caciulata, la iesirea Oltului din defileul care desparte Masivul Parang de Masivul Fagaras (Carpatii Meridionali), pe drumul european E81. Distante: Bucuresti – 205 km; Pitesti – 83 km; Rm. Valcea – 22 km; Sibiu – 78 Km; Deva – 109 Km; Arad – 272 KmLocul ales de Mircea cel Batran pentru zidirea unei biserici, la indemnul Sfantului Nicodim, pe atunci duhovnicul si indrumatorul sau spritual, desi greu accesibil, era prielnic dezvoltarii armonioase a unei manastiri. Pozitia strategica, linistea si frumusetea naturii inconjuratoare erau intru totul potrivite cu destinatia hotarata de marele voievod pentru Manastirea Cozia, de a-i fi loc de vesnica odihna.

Istoria manastirii este strans legata de istoria tarii. In timpul ocupatiei austriece a Olteniei, manastirea a fost o fortareata redutabila in calea cotropitorilor.

Manastirea a cunoscut si momente neplacute. Astfel, intre 1879 – 1893 autoritatile o transforma in puscarie.

2. Manastirea Voronet

Hram: Sf. Mare Mucenic Gheorghe – purtatorul de biruinta

Supranumita Capela Sixtina a Estului. Este situata in satul cu acelasi nume, la 36 km de Suceava si la numai 4 km de centrul orasului Gura Humorului. Ea constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Stefan cel Mare. Biserica a fost ridicata in anul 1488 in numai 3 luni si 3 saptamani ceea ce constituie un record pentru acea vreme.
Pictura interioara a bisericii dateaza in cea mai mare parte din timpul lui Stefan cel Mare, anul 1496. In scenele din altar si din naos artistul a urmarit sa redea indeosebi sensul teologal al imaginilor, realizand un ansamblu solemn, dar cu vadit caracter de monumentalitate.

Pictura exterioara a Voronetului, datand din timpul domniei lui Petru Rares, este realizata la un inalt nivel artistic, fiind socotita drept cel mai reusit ansamblu al artei feudale moldovenesti. Figurile biblice din aceste fresce exterioare sunt apropiate de viata, insufletite, firesti.

3. Manastirea Putna

Hram: Adormirea Maicii Domnului

Manastirea Putna este un lacas monahal ortodox, unul din cele mai importante centre culturale, religioase si artistice romanesti. A fost supranumita „Ierusalimul Neamului Romanesc” (M.Eminescu).
Manastirea se afla la 33 km de orasul Radauti, in judetul Suceava, in nordul Moldovei, important centru cultural; aici s-au copiat manuscrise si au fost realizate miniaturi pretioase. Lacasul detine un bogat muzeu manastiresc, cu broderii, manuscrise, obiecte de cult, icoane etc.
Potrivit vechilor cronici moldovenesti, zidirea manastirii, ctitorie a lui Stefan cel Mare (al carui mormant se afla aici), a inceput in anul 1466 si s-a terminat in 1469. Incinta, turnul de la intrare si fortificatiile au fost terminate in 1481.


Intrarea in incinta manastirii se face pe sub arcul boltit al unui turn compus din parter si etaj, pe a carui fatada estica se afla stema Moldovei datata 1471.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 28/11/2023