9 lucruri ciudate despre vise. Tu le stiai? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

9 lucruri ciudate despre vise. Tu le stiai?

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » 9 lucruri ciudate despre vise. Tu le stiai?
lucruri ciudate despre vise

Nu se stie niciodata ce o sa se intample dupa ce pui capul pe perna sa te culci. Poti sa visezi ca zbori, ca vorbesti cu oameni morti, ca te-ai intors la scoala sau ca maine ai un examen greu. Visele sunt ciudate si misterioase, iar oamenii de stiinta le studiaza de cand lumea, pentru a incerca sa le dea un sens.

Iata 9 lucruri ciudate despre vise. Tu le stiai?

Oamenii care nu vad au mai multe cosmaruri

Oamenii fara vedere viseaza ca vad. Chiar si oamenii care s-au nascut orbi, in vis, “vad” diverse obiecte din jurul lor in vis. Cu toate acestea, specialistii spun ca, oamenii isi pierd abilitatea de a mai visa obiecte, cu cat trece mai mult timp de cand sunt fara vedere.

O alta concluzie la care s-a ajuns este ca oamenii fara vedere au mai multe cosmaruri. Explicatia ar fi ca persoanele nevazatoare au un risc mai mare sa fie predispusi accidentarilor in viata de zi cu zisi sunt mai stresati.

Poti controla ceea ce visezi

Potrivit cercetatorilor, oamenii isi pot controla visele. De exemplu, se pot culca cu gandul de a descoperi solutia pentru o problema pe care o au, iar in vis sa-i apara. Sau se pot culca cu gandul la o persoana draga (disparuta sau nu), iar aceasta sa-i apara in vis.

Citeste si: Ce inseamna cand visezi serpi. Puncte cheie de interpretare. Sa te temi sau sa te bucuri ca ii visezi? Afla!

Poti controla ceea ce faci in vis

Nu poti controla doar ceea ce visezi, ci si ceea ce faci in vis. Acest fenomen se numeste vis lucid, in care esti constient de faptul ca visezi si poti controla ceea ce faci, desi tu, de fapt, dormi. Visele lucide au, insa, nevoie de foarte mult antrenament mental. Dar merita efortul mai ales daca, de exemplu, iti place sa visezi ca zbori.

Bebelusii nu viseaza

Nu e parinte care sa nu se fi uitat la bebelusul sau dormind ca un ingeras si sa nu se intrebe ce o visa. Totusi, specialistii in neurostiinta spun ca bebelusii nu viseaza. In somnul REM ei isi dezvolta santuri neuronale care ii va ajuta, mai tarziu, sa vorbeasca. In plus, creierul consuma multa energie pentru a se dezvolta si nu mai are “timp” si pentru vise. Se pare ca visele apar dupa 4-5 ani, cand se dezvolta abilitatea de a-si imagina lucruri, insa abia dupa 7-8 ani si constientizeaza ca viseaza sau isi amintesc visul.

Te mai poate interesa: Ce inseamna cand visezi bani. E de bine sau de rau?

Visele te ajuta sa inveti

Potrivit unui studiu realizat la Facultatea de medicina de la Harvard, somnul de dupa-amiaza te ajuta sa inveti. Cercetatorii au analizat un grup de 99 de participanti care au jucat un joc video in care trebuie sa traverseze un labirint. Grupul a fost impartit in doua echipe. Una dintre ele a fost trimisa la culcare, in timp ce cealalta echipa a fost tinuta treaza. Apoi cele doua echipe au fost puse sa reface traseul prin labirint. Spre surprinderea tuturor, cei care au dormit si au visat ca ies din labirint, au reusit si in viata reala. Cei care nu au dormit sau care nu au visat labirintul nu s-au descurcat la fel de bine.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 07/03/2023