Solutia unei vacante reusite pentru familia cu copii - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Solutia unei vacante reusite pentru familia cu copii

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Job, bani, cariera » Solutia unei vacante reusite pentru familia cu copii
vacante reusite pentru familia cu copii

Pleci in vacanta uneori fara copil? Foarte bine faci, ar spune unii! In timp ce pentru altii ar fi o adevarata blasfemie. Totusi, expertii de la momstoday.com spun ca a-ti petrece cateva zile doar cu partenerul de viata nu e doar ok, ci chiar indicat pentru sanatatea cuplului si chiar si pentru formarea copilului. Daca ai norocul sa se alinieze stelele si sa ai si cu cine lasa copilul si cum sa va luati liber amandoi in acelasi timp, nu ezita si nu te simti vinovata, fa-ti bagajele! 

La aparitia unui copil, parintii si, in special, mamele, tind sa se concentreze total asupra micutului, fascinate de miracolul din viata lor intr-atat, incat partenerul de viata, casnicia, relatia lor ajunge sa fie pe un indepartat loc doi in prioritatile mamei, iar asta poate duce la frictiuni in casnicie. Mai mult, implicarea excesiva in viata copilului nu ii face nici un bine acestuia, pentru ca atentia aproape obsesiva a mamei poate ajunge sa fie sufocanta si nociva pentru evolutia copilului. Expertii spun ca parintii cu cele mai bune rezultate in formarea copilului sunt cei care au si alte interese in viata, inafara de fiecare respiratie, gest si sunet al copilului lor.

Citeste si: Vacante ieftine toamna: Cele mai populare destinatii

Chiar daca iti propui sa-ti faci timp zilnic pentru a te bucura de partenerul de viata, realitatile cotidiene te impiedica deseori sa te tii de promisiune, mai ales cand copilul este mic si ambii parinti muncesc.

De aceea un weekend petrecut in doi undeva, intr-un loc relaxant va va permite sa va concentrati unul asupra altuia fara intreruperi, sa discutati si sa povestiti tot ce n-ati apucat pana atunci, iar restabilirea comunicariide suflet va reface si / sau reintari conexiunea dintre voi. “ca legatura dintre ei sa ramana puternica, partenerii de cuplutrebuie sa stie ce se intampla in viata lor, trairile, experientele, povestile celuilalt”, spune dr. Charlotte Olsen, specialist in psihologia familiei.

Cat despre copil, nu numai ca va invata astfel sa fie un pic mai independent, dar isi va aprecia mai mult parintii dupa o scurta absenta, va invata ca acestia nu exista ca sa fie la dispozitia lui, iar relaxarea si fericirea cu care parintii vor reveni din scurta escapada vor fi benefice si se vor transmite si copilului. In plus… micul cadou si istorisirile din scurta vacanta il vor invata pe copil ca e nu e un lucru asa rau cand mami si tati pleaca pentru cateva zile. Daca micutul tau nu mai e bebelus, absenta voastra s-ar putea sa-l invete sa fie mai responsabil daca ii veti spune ca e treaba lui sa-i explice persoanei care ramane cu el care sunt regulile casei si sa aiba grija sa fie respectate.

Vinovatia – acesta e unul din principalele motiv pentru care majoritatea mamelor refuza sa plece fara copii.

Teama ca in lipsa lor s-ar puta intampla ceva cu copilul, teama de a nu fi considerati parinti denaturati pentru ca se distreaza fara copil, toate acestea motiveaza foarte puternic parintii sa nu plece fara cel mic. Insa o astfel de vacanta in doi este doar exercitarea dreptului tau de a fi adult, de a te bucura si de viata, nu numai de copil, iar specialistii spun ca o doza de egoism din cand in cand este foarte sanatoasa pentru parinte si pentru echilibrul lui emotional. Atat timp cat stii ca ti-ai lasat copilul in maini bune, n-ai motive sa te simti vinovat. In plus, iesirea din rutina zilnica a ingrijirii copilului va face minuni pentru starea ta psihica.

Te mai poate interesa: Baile Tusnad – o destinatie de vacanta pentru intreaga familie

Pregatirea pentru separare – Inainte de a face acest pas, e bine ca si tu si copilul sa va pregatiti de separare.

Dr. Susan Newman, psiholog, spune ca pana la 7 – 9 luni, copilul nu va avea mari probleme cu faptul ca parintii au plecat pentru cateva zile. Insa dupa aceea, e intelept sa incepi cu pasi marunti, cum ar fi sa lasi copilul cu altcineva pentru cateva ore, apoi sa iesi in oras o seara intreaga, apoi sa lipsesti pentru o noapte, apoi doua… Este crucial sa incepi aceasta pregatire cand copilul e mic, astfel incat, cand va avea 4 – 5 ani copilul tau va considera firesc faptul ca desi e un membru important al familiei, nu e intotdeauna centrul universului.

Pregatiri necesare inainte de vacanta in doi

  • Inainte de a pleca, lasa de cateva ori copilul pentru cateva ore cu persoana care va sta cu el in lipsa voastra. Astfel copilul se va acomoda cu babysitterul, iar acesta va avea ocazia sa invete regulile casei si pe cele de ingrijire a copilului tau.
  • Vorbeste cu copilul despre vacanta, oricat de mic ar fi el. Spune-i cand veti pleca si cand va veti intoarce, chiar daca el nu va intelege tot ce-i spui. Ajuta-te de povesti, jucarii de plus si desene ca sa-i explici cat mai bine ce urmeaza sa se intample.
  • Stabiliti impreuna ora la care veti suna sa vorbiti cu el si sa verificati ca totul e in regula. Daca veti lua la voi o copie din carticica lui preferata si ii veti citi din ea la telefon inainte sa adoarma il va ajuta mult pe copil.
  • Lasa un obiect de-al tau cu copilul, cum ar fi o perna de pe patul tau sau un alt obiect care lui ii place.
  • Aseaza prin casa si mai ales in zonele unde sta copilul cat mai multe fotografii de familie. Daca poti, lasa-i un filmulet in care sa ii vorbiti, sa-i cantati, etc.
  • Pregateste si congeleaza mancarurile preferate ale copilului si ai grija ca babysitterul sa ii spuna ca sunt facute de mami special pentru el.
  • Marcheaza cat mai vizibil pe calendarul din perete (daca nu ai, fa unul!) data plecarii si data intoarcerii voastre. Spune-i babysitteruluisa il lase sa taie cu carioca fiecare zi trecuta in lipsa vostra, ca sa vada cat de putin mai e pana va intoarceti. Un alt mod ar fi sa faceti impreuna inainte de plecare un lant cu zale din hartie colorata, fiecare inel insemnand o zi in care veti fi plecati. In lipsa voastra, copilul va scoate in fiecare zi cate un inel din lant.
  • Aduceti-i copilului la intoarcere un cadou micut, dar simbolic pentru locul in care ati fost, dandu-va ocazia sa impartasiti cu el experienta respectiva. Asa el va sti ca v-ati gandit mereu la el si se va bucura de noile istorisiri. Nu-l ingropati in cadouri scumpe! Sunt doar expresia vinovatiei voastre si copilul va ajunge sa se bucure mai mult de cadouri decat de intoarcerea vostra. In plus… cadourile numeroase fara nici o ocazie speciala nu sunt sanatoase pentru dezvoltarea emotionala echilibrata a copilului.


 Imagine de priscilabraido de la Pixabay

Data articol: 27/07/2022