Shop

Cum să spui NU la locul de muncă

23 mai 2012, , Vizualizări: ...
sfatulparintilor.ro - Cum sa spui NU la locul de munca

Este greu să-ţi păstrezi locul de muncă în condiţiile economice actuale, iar mulţi dintre şefi profită de acest lucru şi te încarcă cu sarcini. Simţi cum ţi se adună noi şi noi lucruri de făcut, iar când pleci înspre locul de muncă deja te gândeşti ce alte sarcini vei mai avea de rezolvat în plus şi astăzi. Ţi se pare totuşi că faci prea multe la locul de muncă, însă nici nu ştii cum să refuzi.

Psihologii avertizează că dacă spui DA la toate proiectele care ţi se propun îţi va strica şi reputaţia, şi cariera. „În primul rând pentru că nu vei putea să faci faţă de unul singur pe mai multe planuri, nu vei putea face treaba nici bine, nici la timp. Iar asta va avea repercusiuni asupra carierei”, spune Susan Newman, psiholog, autoarea cărţii „Spunând NU, te poţi concentra asupra ţelurilor tale”, citată de revista Forbes.

 

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să îţi schimbi optica şi să te ajute să spui şi NU la locul de muncă.

 

1. Cere timp pentru a analiza propunerea

Nu accepta imediat ce ţi se dă o sarcină. Cere timp pentru a te gândi, perioadă în care analizează cât îţi va lua să duci până la capăt la maximă calitate respectivul proiect. „Analizează avantajele şi dezavantajele implicării în respectiva sarcină şi ia hotărârea în consecinţă”, spune Susan Newman.

 

 

2. Oferă o alternativă

Dacă ai hotărât să spui NU, oferă-te să recomanzi o altă persoană. Întreabă, de asemenea, dacă poţi ajuta pe parcurs, în limita timpului disponibil sau dacă poţi lucra la proiect după ce termini celelalte sarcini.

 

 

3. Refuză când eşti faţă în faţă

„Un refuz pe e-mail nu este deloc constructiv. Bunăvoinţa pe care o exprimi prin tonul vocii nu poate fi redată printr-o scrisoare electronică”, explică Newman.

 

 

4. Evită detaliile

Explicaţiile trebuie să fie scurte şi la obiect. Dacă îţi înşiri toate activităţile, s-ar putea ca şeful să pună la îndoială importanţa altor sarcini pe care le ai de îndeplinit.

 

 

5. Gândeşte-te la consecinţe

Cântăreşte fiecare refuz (riscuri vs. Beneficii), atât din punct de vedere profesional, cât şi din punct de vedere personal. Cu cât eşti mai jos pe scara ierarhică, cu atât mai mult un refuz îţi poate dinamita postul.  După cum, dacă eşti pe o treaptă superioară şi spui DA, această misiune poate sta în calea unui alt proiect care s-ar apropia şi mai mult de ţelurile tale profesionale, ceea ce poate duce la acumularea de frustrări.

 

 

 Vino acum să vezi oferta noastră specială de produse din care poţi cumpăra copilului tău cadou de 1 iunie aici.

 

 

6. Nu te autocritica

Persoana care ţi-a dat sarcina, te poate lăuda că eşti cel mai potrivit pentru ea şi astfel să te facă să te răzgândeşti. Nu încerca să-l contrazici făcându-ţi autocritica, doar-doar te va considera nepotrivit şi te va lăsa în pace. În schimb, expune-i cel mai important proiect care te împiedică să îl accepţi pe acesta.

 

 

7. Stabileşte priorităţile

Când ţi se dă o sarcină, spune-i superiorului că trebuie să finalizezi proiectul X la data Y şi întreabă-l cât timp îţi acordă pentru a rezolva următoarea sarcină. Explicaţiile trebuie să fie cât de simple se poate.

 

 

Cuvinte cheie: , ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comentarii (2)

  1. 27ralu spune:

    Uneori e cam greu sa spui „nu” ptr ca iti poti pierde locul de munca.

  2. elena spune:

    Ce sa cer timp pentru a analiza propunerea….cand mi-au spus ca trebuie sa fac ceva inseamna ca e obligatoriu si nici nu se pune problema sa refuz …asa era la locul meu de munca.(acum sunt in concediu crestere copil)

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu