Medicii recomandă alăptarea cel puţin şase luni de la naşterea bebeluşilor pentru ca aceştia să beneficieze de cei mai buni nutrienţi pentru creşterea şi dezvoltarea lor armonioasă. Deşi alăptarea este gratis, neimplicând nici o cheltuială din partea mamei, se pare totuşi că acestea au, pe termen lung, un preţ de plătit.
Potrivit unui studiu publicat în luna aprilie în Jurnalul American de Sociologie, femeile care îşi alăptează pruncii mai mult de şase luni câştigă un salariu mai mic decât cele care alăptează o perioadă scurtă de timp. Iar această discrepanţă între venituri persistă cel puţin 5 ani de la naşterea copilului.
Deschide Newsletter-ul Sfatulparintilor.ro, intra pe site si primesti automat un cadou, la inceputul saptamanii viitoare. In plus, intri in tragerea la sorti zilnica, cu premii de la Egmont.
“Până acum diversele cercetări relevau faptul că este mai puţin probabil pentru o femeie care munceşte să alăpteze. Acum însă, se pare că nu există nici o incompatibilitate între a alăpta un copil pe termen lung şi a merge şi la serviciu”, spune Phyllis Rippeyoung, sociolog la Universitatea Acadia din Nova Scoţia.
În 2007, 75% dintre femeile americane şi-au alăptat pruncii de la naştere, însă doar 43% au continuat alăptarea cel puţin 6 luni. Aceasta a fost ideea de la care Rippeyoung şi colega sa Mary Noonan, sociolog la Universitatea din Iowa, au pornit cercetările, bazându-se pe faptul că femeile renunţă la alăptat pentru a câştiga mai mulţi bani.
Cele două cercetătoare au analizat datele unui studiu naţional realizat între 1979 şi 1994, în care au fost intervievate mai multe tinere femei din Statele Unite, precum şi datele furnizate de 1.313 femei care au născut primul copil în perioada 1980-1993, erau angajate înainte de a deveni mame şi care n-au avut naşteri multiple.
S-a constatat o scădere substanţială a veniturilor femeilor care au alăptat pe termen lung, chiar şi după ce s-au eliminat factori precum vârsta, statutul de imigrant, rasă, educaţie, starea civilă şi numărul de copii.
De exemplu, în anul de dinaintea naşterii copilului, media veniturilor femeilor care au alăptat apoi pe termen lung era de 20.957 de dolari/an, femeile care au alăptat apoi mai puţin de 6 luni aveau venituri de 21.602 dolari, iar cele care au folosit de la început formulă de lapte aveau o medie a veniturilor de 16.760 pe an (la nivelul valorii dolarului din anul 2000). După 5 ani de la naşterea copilului, cifrele arată că media veniturilor femeilor care au alăptat pe termen lung era de 15.717 dolari, cea a mamelor care au alptat pe termen scurt – 19.226 dolari, iar cea a mamelor care au hrănit copilul cu formulă de lapte era de 16.340 dolari.
O primă impresie ar fi că mamele care alăptează muncesc mai puţin, aşa explicându-se şi media mică a veniturilor. “Femeile care vor să alăpteze pe termen lung plănuiesc să iasă din câmpul muncii de la început, pentru că sunt de părere că locul de muncă pe care îl are nu-i oferă condiţiile necesare”, explică Rippeyoung.
Alte detalii interesante scoase la lumină de studiul celor două specialiste în sociologie se referă la faptul că mamele care alăptează pe termen lung au un nivel de educaţie ridicat, sunt mai sănătoase şi au soţi cu venituri mai mari decât femeile care nu alăptează deloc. “Ceea ce ne face pe noi să credem că alăptează doar mamele care îşi permit acest lucru”, a declarat Noonan.
Rippeyoung şi Noonan spun că societatea ar trebui să reacţioneze, iar femeile să fie încurajate să alăpteze copiii pe o perioadă îndelungată de timp fără ca veniturile lor să aibă de suferit. Locurile de muncă ar trebui să fie adaptate astfel încât femeile să poată alăpta la serviciu şi să nu fie nevoite să aleagă între salariu şi nevoile copilului.
Aceste DOUĂ ZODII respiră UȘURATE după ULTIMA SuperLună plină până în octombrie 2025
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025