Sfaturi pentru alaptarea corecta. Pozitii pentru alaptare - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Sfaturi pentru alaptarea corecta. Pozitii pentru alaptare

Sfatulparintilor » Blogul tău » Sfaturi pentru alaptarea corecta. Pozitii pentru alaptare

 

Cum stii daca bebelusul tau primeste suficient lapte? Multe mame cauta raspunsul la aceasta intrebare si pe buna dreptate, pentru ca, in fond, fiecare femeie vrea sa fie sigura ca puiul ei primeste toata hrana de care are nevoie. In plus, e greu sa observi cat lapte reuseste sa bea bebelusul, atunci cand il alaptezi.




 

Desi majoritatea mamelor reusesc sa-si alapteze corect bebelusul, sunt cazuri in care micutii nu primesc suficient lapte. Daca aceasta problema nu este rezolvata, bebelusul va fi deshidratat si nu se va dezvolta bine. Aceste cazuri sunt rare, dar destul de serioase.

 

Semne ca bebelusul tau primeste suficient lapte:

 

  • Sanii tai sunt mai moi dupa alaptare, pentru ca bebelusul tau a consumat o buna parte din laptele care-i facea fermi.

  • Dupa ce s-a hranit, copilul pare relaxat si satisfacut

  • Copilul continua sa ia in greutate (majoritatea bebelusilor pierd intre 5 si 9% din greutatea lor initiala, dar ar trebui sa ajunga din nou la acea valoare in primele doua saptamani). In prima luna, bebelusul ar trebui sa puna pe el intre 140 si 280 g pe saptamana; in ce-a de-a doua si a treia luna, intre 140 si 225 g; din luna a 3-a pana in luna a 6-a, intre 70 si 125 g pe saptamana, iar din luna a 6-a pana in luna a 12-a, doar intre 30 si 85 g pe saptamana.

  • In primele zile, cand copilul primeste colostrul (un lapte mai gros, care contine substante foarte importante pentru dezvoltarea copilului), va trebui sa ii schimbi scutecul doar o data sau de doua ori pe zi. Dupa consumarea colostrului, cand produci doar lapte, vei schimba cate 5-6 scutece pe zi. In prima luna, copilul ar trebui sa aiba cel putin trei scaune pe zi, iar dupa primele cinci zile de la nastere, ar trebui sa capete o nuanta galbuie (ca mustarul). Dupa prima luna, ar trebui sa aiba mai putine scaune. Se poate intampla ca, in unele zile, sa nu aiba scaun deloc. Pe la sase luni, cand ii dai deja mancare solida, scaunele vor incepe sa apara in mod regulat, o data pe zi.

 

Semne care arata ca bebelusul tau nu este bine hranit:

 

  • Continua sa piarda in greutate. Daca dupa primele cinci zile de la nastere, bebelusul tau n-a inceput sa isi revina la greutatea initiala, sau daca in orice moment al alaptarii copilul pierde din greutate, in loc sa se ingrase, contacteaza-ti medicul.

  • In primele cinci zile de la nastere, bebelusul urineaza putin, astfel incat in 24 de ore, schimbi mai putin de sase scutece de unica folosinta.

  • Dupa primele cinci zile, excrementele bebelusului sunt mici si inchise la culoare.

  • Urina copilului este foarte inchisa la culoare. (Daca urina este curata sau galben deschis, bebelusul este bine hidratat. Daca e mai concentrata, ar putea fi un semn ca are nevoie de lichide)

  • Copilul este iritat sau letargic, in cea mai mare parte din timp. De exemplu, s-ar putea sa adoarma chiar cand vrei sa-l alaptezi si-l duci la san, dar sa tipe si sa se agite cand il dai la o parte.

  • Cand, in repetate randuri, dureaza mai mult de o ora sa-l hranesti si totusi nu pare satisfacut.

  • Sanii tai nu sunt mai moi, dupa alaptare.

  • Copilul inghite rar, in timp ce-l alaptezi (Unii bebelusi sunt foarte linistiti cand se hranesc. Daca observi alte semne care arata ca micutul tau inghite laptele, atunci totul e in regula).

 

Daca esti ingrijorata si crezi ca bebelusul tau nu primeste suficient lapte, roaga medicul sau o asistenta sa-ti dea cateva sfaturi.

 

Cat de des trebuie sa-mi alaptez copilul?

 

Unor bebelusi le place sa se hraneasca tot timpul (nu numai de foame, ci si pentru ca le ofera un sentiment de siguranta), in timp ce altii se opresc cand sunt satui. Iata cum se intampla de obicei, dupa primele 24 de ore de la nastere, cand bebelusul e prea obosit si somnoros ca sa se mai hraneasca: in prima luna, majoritatea copiilor vor sa se hraneasca o data la 2-3 ore (adica intre 8 si 12 mese, in 24 de ore). S-ar putea sa ti se para mult, dar nu uita ca bebelusul are un stomac mic, ce trebuie umplut des.

 

In cea de-a doua luna, majoritatea se hranesc de cate 8-9 ori pe zi, in cea de-a treia luna, de 7-8 ori, iar in a patra luna, va manca mai des, dar mai putin. Dupa primele patru luni, copii se alapteaza mai rar, iar dupa varsta de sase luni si pana la finalul varstei de alaptare, copilul tau va avea nevoie doar de 5-6 mese pe zi.

 

Cat lapte matern trebuie sa ii dau copilului daca folosesc o pompa?

 

Daca folosesti o pompa de san si-ti hranesti copilul cu lapte matern, din biberon, te poti orienta dupa urmatoarele principii:

 

In prima luna, majoritatea bebelusilor accepta intre 70 si 85 g de lapte, de cate opt ori pe zi, dintr-o sticluta cu biberon. Asta inseamna intre 560 si 680 g in 24 de ore. Dupa aceasta perioada si pana la varsta de sase luni, e bine sa-i dai intre sase si opt mese pe zi si o cantitate totala de 730-790 g. Daca incepi sa-i dai hrana solida inainte sa implineasca sase luni, va bea mai putin lapte.

 

Nu uita ca acestea sunt doar repere. Daca bebelusul tau nu vrea sa bea atat de mult lapte, nu-l forta. Ca sa fii sigura ca bea suficient lapte, hraneste-l incet si ia pauze mici si dese, astfel incat bebelusul sa-si poata da seama daca a mancat suficient. Daca inghite prea repede, ia cate-o pauza la fiecare zece inghitituri, astfel incat copilul sa poata respira bine. Acest lucru e foarte important mai ales in primele luni de viata, pana cand bebelusul invata s-o ia mai incet.

 

Majoritatea bebelusilor intre 7 si 11 luni au nevoie de hrana solida, de cate 2-3 ori pe zi, plus cateva gustari intre mesele principale si in jur de 4-5 portii de lapte matern din biberon.

 

Dupa ce implineste un an, bebelusul poate incepe sa bea lapte de vaca, din sticluta. Laptele este sanatos pentru orice copil, dar nu trebuie sa-i dai prea mult, altfel ii vei reduce pofta pentru alte mancaruri sanatoase. In plus, surplusul de lapte de vaca poate duce la anemie: 450-680 g sunt suficiente.

 

Evident, poti continua sa-ti alaptezi copilul si dupa ce implineste un an, daca vrei. Desi micutul va primi majoritatea substantelor nutritive din hrana solida, laptele matern ii poate oferi un plus de calorii, substante care ii ajuta sistemul imunitar, vitamine si enzime.

Data articol: 24/02/2011