Dan Luca: 12 mituri despre fericire - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Dan Luca: 12 mituri despre fericire

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Dezvoltare personala » Dan Luca: 12 mituri despre fericire

Cu totii ne gandim la fericire, cu totii vrem sa fim fericiti. Ce inseamna pentru unii fericire, nu inseamna si pentru altii. Sunt atat de multe valente ale cuvantului fericit. Iata 12 mituri despre fericire, expuse de Dan Luca, creatorul programului de coaching 5AM.

 

In societatea de azi ruleaza in mintea oamenilor 12 credinte complet false despre ce inseamna sa fii fericit.

Din pacate, asta face ca majoritatea oamenilor sa se antreneze pentru dezamagire.

Se intampla asa, pentru ca traiesc cu convingeri gresite, convingeri de genul “atunci cand se va intampla x lucru voi fi fericit”, iar cand ajung sa realizeze sau sa obtina acel lucru, isi dau seama ca fericirea dureaza doar cateva zile si apoi e necesar sa isi gaseasca alta fantasma dupa care sa alerge… ca sa obtina fericirea…

In consecinta, m-am decis sa scriu un articol in care sa demontez cele mai intalnite 12 mituri despre fericire.

 

Mitul nr. 1: “Banii aduc fericirea sau banii nu aduc fericirea”

Din pacate (sau din fericire) nici una dintre aceste afirmatii nu este total adevarata. Afirmatia “Banii aduc fericirea” se poate observa usor ca nu este adevarata pentru ca sunt destui oameni bogati, dar nefericiti. Afirmatia “Banii nu aduc fericirea” este probabil la fel de neadevarata ca prima, pentru ca atunci cand situatia ta financiara este precara nu iti permiti sa investesti bani in lucruri care conteaza cu adevarat: educatia ta, educatia copilului tau, relaxare, confort, si in ajutorul acordat celorlalti.

Stiu ca suna a paradox cand spun ca nici o afirmatie nu este adevarata, insa ar fi bine sa privesti banii mai mult ca un mijloc si mai putin ca un scop.

Preocuparea ta cea mai importanta e bine sa fie legata de a crea valoare care este apreciata si platita corespunzator. Cu cat esti mai valoros in ceea ce faci, cu atat vei castiga mai multi bani… dar aceasta este o consecinta a faptului ca esti bun si iti place ce faci… adica te simti implinit.

In consecinta, ar fi bine sa faci bani, dar sa nu te bazezi ca banii vor compensa pentru toate celelalte neajunsuri. Banii doar amplifica orice stare exista inainte… frica, furie, gelozie… sau dimpotriva… echilibru, armonie, compasiune.

Asa ca, invata sa fii fericit cu oricati bani ai avea acum, iar toti banii care vor veni de acum inainte, doar vor amplifica ceea ce ai construit deja.

 

Mitul nr. 2: “Fericirea nu se poate studia (invata)”

Din pacate cred ca acest mit este unul dintre cele mai distructive.

Atata timp cat ai impresia ca un lucru nu se poate invata, vei trai cu iluzia sumbra ca nu iti va fi accesibil niciodata.

Cu permisiuena ta vreau sa demontez acest mit in cel mai dur mod posibil! Fericirea nu este adusa de un singur lucru, este compusa din mai multe rutine interne si externe care ne fac sa traim acea stare de bine constanta.

Daca fericirea este compusa din rutine, orice rutina poate fi invatata!

Iar daca orice rutina poate fi invatata, atunci inseamna ca si fericirea la randul ei poate fi invatata!

Oamenii fericiti au rutine prin care castiga echilibru, altele prin care castiga armonie, altele pentru claritate si energie. Exista moduri concrete prin care se poate “decoda” misterul oamenilor fericiti. Tot ce ai de facut este sa devii un student perseverent.

In consecinta, nu fi unul dintre cei care considera studiul fericirii ca o pierdere de vreme, ci devino un student constiincios al acestui domeniu care iti va servi foarte mult in viata.

 

 

Mitul nr. 3: “Voi fi fericit imediat ce…”

Probabil acesta este cel mai usor de demontat mit, insa nu stiu din ce cauza inca mai exista in cultura noastra. Probabil ca ai avut si tu momente in care ti-ai spus: “atunci cand voi avea jobul x voi fi fericit…” sau “atunci cand ma voi muta in apartamentul cel nou voi fi fericit…” sau “atunci cand voi castiga x suma pe luna voi fi fericit…”

…si de fiecare data cand se intampla asta, fericirea parca se evapora in cateva zile si te intorceai la aceeasi stare de dinainte…

Vreau sa iti spun franc in fata: daca mai ai acum vreun lucru de care crezi ca depinde fericirea ta, te pregatesti singur pentru dezamagire! Fericirea este un drum in nici un caz o destinatie – si fericirea poate fi simtita doar la timpul prezent, si nu la viitor!

Cand gandesti “voi fi fericit atunci cand…” ai gresit timpul verbului… Faptul ca iti amani fericirea pentru un moment viitor, nu te ajuta sa fii fericit acum. Asa ca, incepe prin a fi recunoscator pentru ceea ce ai in momentul prezent. Fericirea nu a facut niciodata casa buna cu nemultumirea.

 

 

Mitul nr. 4: “Daca nu am probleme sunt fericit”

Este ca si cand ai spune, “daca nu evoluez sunt fericit…”. Problemele sau provocarile sunt cele care ne forteaza sa evoluam, si atunci cum am putea sa spunem ca motorul evolutiei noastre ne face sa fim nefericiti? Dar totusi ramane intrebarea cum poti fi fericit daca ai probleme? Aici problema este mai mult legata de perspectiva decat de realitate…

Poti sa alegi sa imbratisezi fiecare problema ca o lectie valoroasa pentru viata ta sau…

Poti sa te lupti cu fiecare problema ca fiind ceva rau ce ti se intampla complet nemeritat.

Alegerea pe care o faci va determina nivelul tau de fericire. Schimba-ti optica si iti va fi mult mai bine!

Chiar Winston Chirchill spunea “un pesimist vede o dificultate in orice oportunitate, iar un optimist vede o oportunitate in fiecare dificultate”

In consecinta, alege sa inveti din tot ceea ce ti se intampla, adopta o atitudine optimista si fericirea iti va da tarcoale mult mai des…

 

Mitul nr. 5: “Nu pot sa fiu fericit daca nu mi-am atins toate obiectivele”

Acest mit este comun printre cei care pun cariera pe primul plan in viata. Este mitul preferat in corporatii si multinationale in care competitia este acerba si singurul lucru care conteaza este rezultatul profesional obtinut.

Pentru ca standardul de lucru este atat de sus, imperfectiunea este evitata cu orice pret.

Ca o consecinta, acest comportament se transfera si in modul de abordare pentru viata privata. Adica, atat domnii cat si doamnele adopta un comportament de “totul sau nimic”… Tintesc cu indarjire catre o situatie care combina prestigiul profesional, cu o familie impecabila, cu vacante de poveste, si o sanatate de fier in concordanta cu standardele acceptate social care definesc succesul. Aceste mize duse la extrem sunt foarte solicitante si nu pot fi sustinute in echilibru la capacitate maxima… si ceva se va “defecta” la un moment dat…

Si de aceea, fericirea vazuta ca o versiune perfecta a vietii este utopica si complet nefunctionala.

Da-ti voie sa fii imperfect, dar sa stii ce anume te face fericit si sa iti aloci timpul si energia in exact acele directii.

 

 

Mitul nr. 6: “Este o dovada de egoism ca eu sa fiu fericit cand ceilalti nu sunt”

Acesta este un mit provocator, mai ales daca l-ai “achizitionat” inca din copilarie de la cei apropiati, fie in mod explicit fie ca mod subinteles de comportament desirabil in situatiile “nefericite” din familie.

Poate parea paradoxal, dar s-au facut studii care au aratat in mod evident ca oamenii fericiti sunt mai dispusi sa ii ajute pe ceilalti oameni, sunt mai dispusi sa faca munca voluntara si sa doneze mai multi bani in scopuri caritabile.

Prin contrast, cei nefericiti sunt mult mai preocupati de propria persoana, sunt mai retrasi si chiar izolati, si, din pacate, starea lor negativista de multe ori e molipsitoare. Am vazut asta si pe propria mea piele: in momentele in care nu ma simt in armonie si echilibru sunt mult mai putin receptiv la nevoile celor din jurul meu. Insa, de cele mai multe ori, eu sunt in armonie si echilibru. Acest fapt imi da ocazia sa imi creez un spatiu de calm si liniste in interiorul meu in care sa onorez cum se cuvine persoana cu care interactionez.

In plus, eu cred foarte mult in cele 2 Legi Universale ale Fericirii Interconditionate care afirma astfel:

1. Unul dintre cele mai bune moduri de a fi fericit este sa ii faci pe altii fericiti.

2. Unul dintre cele mai bune moduri de a-i face pe altii fericiti este sa fii tu in primul rand fericit.

Asa ca, sa fii fericit nu este un gest de egoism… este un gest de altruism pentru ca poti sa dai altora doar din ceea ce ai si pentru tine.

 

 

Mitul nr.7: “Fericirea dureaza putin si nu este sub controlul meu”

Perceptia aproape unanima este ca fericirea este ceva cu care te intalnesti din intamplare, dureaza putin si nu poti controla cand apare si cat ramane. E adevarat ca aceasta perceptie face fericirea foarte greu de obtinut. Insa, in prima parte a articolului am vorbit despre fericire ca o suma de rutine pe care oamenii fericiti le au si care le asigura aceasta stare elevata.

In masura in care poti sa accepti (si apoi sa gasesti si argumente) ca fericirea este o consecinta a actiunilor si obiceiurilor tale, acest fapt iti da puterea de a-ti genera in mod calculat un sentiment de fericire.

Ce mi-ai raspunde daca te-as intreba:

– Este in puterea ta sa iti planifici ziua de maine?

– Este in puterea ta sa fii recunoscator pentru ceea ce ai si ceea ce esti?

– Este in puterea ta sa iti reamintesti victoriile din ultimele zile sau ani?

– Este in puterea ta sa ii iubesti pe cei care fac parte din viata ta?

– Este in puterea ta sa fii autentic si responsabil in fiecare zi?

– Este in puterea ta sa fii azi mai bun ca ieri?

Eu cred ca poti ajunge sa iti raspunzi cu “DA” la toate aceste intrebari. Iar fiecare raspuns de “DA” contine samanta fericirii care poate da rod si in viata ta.

 

 

Mitul nr.8: “Nu pot fi fericit fara un motiv intemeiat”

Marci Shimoff a scris de curand o carte pe care a denumit-o “Happy for no reason” sau in traducere “Fericit fara nici un motiv”.

In carte, Marci observa ca oamenii au tendinta de a-si lega fericirea de obiecte si circumstante exterioare. Si mai mult, pentru majoritatea, fericirea este conditionata de alte persoane si de comportamentele acestora.

Este un mod complet nesanatos de a-ti diminua spre zero sansele sa fii fericit. Din pacate, in majoritatea cazurilor, devenim constienti ca suntem fericiti doar atunci cand au loc evenimente cu energie intens pozitiva… insa cred ca in acest fel fericirea este greu de obtinut si greu de pastrat. Vreau insa sa iti propun o alta perspectiva…

 

Din tot ce am experimentat si studiat despre fericire am ajuns la o concluzie care te poate ajuta si pe tine sa ai o viata cu un grad de implinire mult mai mare.

Este mult mai usor si sustenabil sa ai o stare de fericire calma si linistita care sa aiba o intensitate intre 60 si 80% din maximul posibil, decat sa ai dese suisuri si coborasuri ca intr-un carusel.

Marii maestrii care sunt recunoscuti pentru starea lor calma si serena nu debordeaza de entuziasm si nu isi striga fericirea cu voce tare… insa atunci cand vezi un astfel de maestru, te molipseste cu starea lui de bine.

Fericirea pentru acesti oameni inseamna o curgere, un continuum care nu este conditionat de intamplari externe, pentru ca ei au pentru sine tot ceea ce e necesar sa isi perpetueze aceasta stare. Pentru ei, fericirea incepe in interiorul lor si se continua in exterior.

Prin contrast, in mod obisnuit, majoritatea au mari doze de nefericire intrerupte cand si cand de vreun eveniment care poate provoca un sentiment de fericire pentru cateva ore sau zile. Pentru acestia, fericirea este initiata in exteriorul lor si se propaga intr-o forma diluata si in interior.

 

In concluzie, atunci cand devii fericit din interior catre exterior, ai mult mai multe sanse sa iti pastrezi starea de bine si sa fii mult mai putin impactat de acele lucruri, evenimente sau comportamente umane asupra carora nu ai control aproape deloc.

 

Citeste continuarea pe DanLuca.ro.

Cuvinte cheie: ,
Data articol: 19/10/2012