Exista o stransa legatura intre micul dejun si indicele de inteligenta si de dezvoltare pe toate planurile la copii, releva cercetatorii, iar acest aspect intereseaza cu siguranta orice parinte. Micul dejun nu este o masa optionala sau un moft atunci cand vrei sa ai un copil destept si sanatos.
Un studiu nou dat publicitatii pe 5 februarie 2013 de Universitatea din Pennsylvania a aratat ca acei copii care mananca regulat micul dejun au un nivel verbal mult ridicat si performante la teste de indice de inteligenta mult superioare celor ce nu mananca micul dejun.
Examinand legatura dintre indicele IQ si consumul de mic dejun, cercetatorii au studiat datele de la 1.269 copii de sase ani si au concluzionat ca cei care nu au mancat mic dejun constant zi de zi au avut rezultate mai scazute la capacitatile verbale, la performantele intelectuale si la indicele de IQ decat ceilalti.
„Copilaria este o perioada critica in care obiceiurile de alimentatie si de stil de viata incep sa prinda contur pentru toata viata si au efect imediat dar si pe termen lung”, afirma dr Jianghong-Liu, conducatorul studiului si profesor la Penn Nursing. „Obiceiurile legate de mic dejun formate din copilarie genereaza efecte incredibile, spre exemplu, cei ce nu sunt obisnuiti sa consume regulat mic dejun sunt cei ce dezvolta obiceiuri nesanatoase precum fumatul, folosirea frecventa de alcool si lipsa practicarii de exercitii fizice.”
La 6 ani, abilitatile cognitive ale unui copil, ca si nivelurile verbale si de performanta se dezvolta rapid. Atat aspectul nutritiv cat si social al micului dejun joaca un rol in viata copilului. Dupa perioada noptii, micul dejun este momentul de alimentare cu combustibil pentru creier. Interactiunea sociala de la micul dejun dintre parinti si copii contribuie la stimularea creierului. Discutiile purtate faciliteaza dezvoltarea cognitiva, oferind copiilor oportunitatea sa isi extinda vocabularul, sa povesteasca esentialul si sa acumuleze cunostinte generale de viata.
Cercetatorii sugereaza ca scoala joaca un rol major in intarirea ferma a importantei micului dejun, dovedind importanta mesei de dimineata asupra trezirii creierului copiilor si a manifestarii unei vigilente mentale si intelectuale vizibile la ore.
„O nutritie adecvata in copilaria timpurie a fost asociata stiintific cu cresterea indicelui de inteligenta IQ in copilarie, iar acesta a dus la scaderea comportamentelor daunatoare de mici copii, la obtinerea de satisfactii in cariera mai mari si succes socio-economic ca adulti. Asadar, consumul de mic dejun zi de zi aduce pe termen lung beneficii fizice, mentale dar si prin calitatea sporita a vietii.” spune dr. Liu. „Aceste descoperiri sunt importante ca si concluzii cu privire la sanatatea publica a familiilor, incurajand micul dejun impreuna inainte de startul unei noi zile, mai ales in familiile cu copii mici”.
Universitatea din Pennsylvania este una din primele institutii de cercetare premium in domeniul sanatatii familiei, dar si geriatrie, pediatrie, oncologie, studiul calitatii vietii si alte domenii.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?