Nivelul marit de colesterol reprezinta o cauza importanta a declansarii mai multor boli de inima si creste riscul atacurilor de cord. Puteti sa va scadeti colesterolul prin medicamente sau prin schimbarea stilului de viata. Iata 5 modificari care vor aduce mai multa sanatate in viata voastra.
Slabeste ca sa-ti reduci colesterolul
Cateva kilograme in plus – numai cateva – sunt suficiente pentru ca nivelul colesterolului sa creasca. Slabind intre 2-5 kilograme, veti simti deja o imbunatatire. Ca sa ajungeti aici, trebuie sa fiti atenti la obiceiurile alimentare.
Daca obisnuiti sa mancati pe fond nervos – mergeti mai bine la plimbare pentru a va calma decat sa inghititi un fursec.
Daca mancati la fast-food in fiecare zi la pranz – atunci e cazul sa va luati de acasa un sandvis mai sanatos.
Va place sa mancati in timp ce va uitati la televizor – atunci rontaiti un morcov si nu chipsuri de cartofi.
Renuntati la lift si folositi scarile pentru a ajunge acasa sau la birou.
Mancati alimente sanatoase pentru un colesterol mai mic
Chiar daca de cand va stiti, mancati lucruri nesanatoase, cele mai mici modificari in dieta pot avea efecte majore. Pentru a avea un nivel optim al colesterolului, doar 10 la suta din caloriile zilnice trebuie sa fie din grasimi saturate. Restul le puteti obtine din carne slaba, lactate degresate, grasimi mononesaturate (ulei de masline, uleiul de rapita si alune). Elimina din dieta grasimile trans. Acestea se gasesc in alimentele prajite si in produse de patiserie.
Consumati cereale integrale, paine integrala, paste integrale, faina integrala sau orez brun. Nu uitati de fructe si legume. Sunt o sursa importanta de fibre care va ajuta sa reduceti nivelul colesterolului. Nu exagerati cu fructele uscate, acestea au mai multe calorii decat cele proaspete.
Alimentele bogate in acizi grasi omega 3 ajuta, de asemenea, la reducerea colesterolului rau (LDL). Somonul, macroul si heringul sunt surse bogate de omega 3. La fel si nucile, migdalele si semintele de in.
Faceti gimnastica mai multe zile pe saptamana
Miscarea este foarte importanta, chiar daca aveti greutatea normala. Pe langa faptul ca exercitiile fizice ajuta la scaderea colesterolului rau, acestea cresc si nivelul colesterolului bun (HDL).
Specialistii recomanda intre 30 si 60 de minute de miscare in fiecare zi. Aceasta poate consta in plimbari lungi, mersul cu bicicleta la birou, inotul, practicarea sportului preferat.
Orice activitate este benefica, de la urcatul scarilor la cateva genuflexiuni in timp ce priviti la televizor.
Renuntati la fumat, pentru a tine colesterolul sub control
Daca nu mai fumati se va imbunatati nivelul colesterolului bun. Beneficiile nu se opresc aici. La 20 de minute dupa ce ati renuntat la tigari va scade tensiunea arteriala. In 24 de ore va scade simtitor riscul unui atac de cord. Intr-un an se injumatateste riscul dezvoltarii unor boli cardiovasculare, comparativ cu un fumator. In 15 ani, riscul aparitiei unei boli de inima este acelasi cu al unui nefumator.
Consumati alcool moderat
Consumul moderat de alcool a fost asociat cu un nivel ridicat al colesterolului bun. Asta nu inseamna ca daca o persoana nu a baut alcool niciodata in viata ei ar trebui sa se apuce. Dimpotriva! Daca totusi alegeti sa beti, cantitatea de alcool n-ar trebui sa depaseasca un pahar la femei si doua pahare la barbati.
Consumul exagerat de alcool duce la serioase probleme de sanatate, inclusiv tensiune arteriala mare si cresterea riscului unui atac de cord sau accident vascular.
Vrei sa fii un parinte perfect? Cumpara si tu ghidurile Sfatulparintilor.ro!
45 de cuvinte si expresii interzise parintilor
33 de greseli majore de evitat in educatia copilului tau
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!