4 mituri neadevarate despre colesterol - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

4 mituri neadevarate despre colesterol

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » 4 mituri neadevarate despre colesterol
mituri neadevarate despre colesterol
Credit foto: Depositphotos.com

Crezi ca stii totul despre colesterol pentru ca ai citit si auzit nenumarate stiri si materiale despre el? Ei bine, iata cateva mituri foarte raspandite despre colesterol pe care expertii de la Health.com le demonteaza, explicandu-ne care sunt factorii de risc, ce alimente maresc colesterolul si de ce uneori colesterolul nu e un lucru rau.

1. Ouale sunt inamicul nr. 1

E adevarat ca ouale contin mult colesterol – peste 200 mg, adica mai bine de doua treimi din cantitatea recomandata de medici, care situeaza limita la 300 mg pe zi. Insa colesterolul din alimente nu e nici pe departe atat de periculos pe cate se credea. Doar o parte din colesterolul din dieta ajunge in fluxul sanguin, iar daca aportul de colesterol din dieta creste, organismul compenseaza producand mai putin colesterol.

Sigur ca trebuie evitate excesele, insa un ou sau doua de doua-trei ori pe saptamana nu constituie un pericol. De fapt, ouale sunt o excelenta sursa de proteine si contin grasimi nesaturate, adica asa-numitele grasimi “bune”.

Citeste si: Colesterol mărit? Iată la ce trebuie să fii atent

2. Copiii nu pot avea colesterolul mare

Cercetarile au aratat ca ateroscleroza (ingustarea arterelor, ceea ce duce la atacuri de cord) se poate declansa chiar de la varsta de 8 ani! Academia Americana de Pediatrie recomanda ca acelor copii care sunt supraponderali, au hipertensiune sau au in familie persoane bolnave de inima sa le fie testat nivelul de colesterol inca de la varsta de doi ani.

Copiii cu colesterol marit trebuie sa tina un regim alimentar fara grasimi saturate si fara alimente cu continut ridicat in colesterol. Se recomanda deasemenea si suplimente bogate in fibre precum si mult exercitiu fizic.

3. Alimentele pe care scrie “Colesterol – 0 mg” sunt sanatoase

Procentul de colesterol de pe etichete se refera la colesterolul pur continut in respectivul produs, dar acesta nu e singurul ingredient din alimente care poate provoca o crestere a colesterolului din fluxul sanguin. De fapt, e considerat a fi cel mai putin nociv. Un factor mult mai important care contribuie la cresterea colesterolului? O dieta bogata in grasimi.

Grasimile saturate (care se gasesc in mancaruri de provenienta animala: carne, produse lactate, preparate din carne) si grasimile trans (din snack-uri, gustari si dulciuri procesate) au un impact mult mai mare asupra asa-zisului colesterol rau, cel care cauzeaza ateroscleroza, decat colesterolul din alimente.

Nu rata nici: Colesterol total. Lista completa a alimentelor care scad colesterolul. Tu cat de des le consumi?

4. Colesterolul e intotdeauna rau

Cand oamenii aud “colesterol” tind sa se alarmeze imediat, insa realitatea e ceva mai complicata. Nivelul crescut de colesterol poate fi periculos, insa colesterolul in sine e esential pentru diverse procese din organism, de la protejarea celuleor nervoase din creier pana la intarirea membranelor celulare.

Rolul colesterolului in bolile de inima e adesea gresit inteles. Colesterolul e transportat prin fluxul sanguin de doua lipoproteine de inalta densitate: LDLsi HDL. LDL, asa-zisul “colesterol rau”, este cel responsabil pentru ateroscleroza si nu colesterolul propriu-zis pe care LDLil transporta prin organism.

foto: Depositphotos.com

Data articol: 06/09/2023