Prajituri de Craciun: Cele mai delicioase retete dulci pe care sa le pregatesti de Sarbatori - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Prajituri de Craciun: Cele mai delicioase retete dulci pe care sa le pregatesti de Sarbatori

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » Prajituri de Craciun: Cele mai delicioase retete dulci pe care sa le pregatesti de Sarbatori
Prajituri de Craciun
Credit foto: Imagine de skeeze de la Pixabay

Prajituri de Craciun: Pe langa clasicul cozonac, gospodinele nu se dau in laturi nici de la prepararea unor prajituri delicioase care sa aduca belsug pe masa de Craciun.

Iata cele mai delicioase retete de prajituri de Craciun trimise de cititoarele site-ului Sfatulparintilor.ro in sectiunea ReteteleTale.

Prajituri de Craciun: Prajitura Alba ca zapada

Prajitura Alba ca zapada

Prajituri de Craciun: Deliciul copilariei noastre: Prajitura Alba ca zapada.

Ingrediente foi Prajitura Alba ca zapada

 

– 10 linguri lapte
– 10 linguri zahar
– 10 linguri ulei
– 1 lingurita amoniac stins in otet
– 2 oua
– un praf de sare
– faina cat cuprinde

Ingrediente crema Prajitura Alba ca zapada

 

– 1 litru lapte
– 8 linguri rase faina
– 6 linguri rase zahar
– zeama si coaja de la o lamaie
– o esenta de vanilie sau rom
– 200 g unt

Mod de preparare aluat Prajitura Alba ca zapada

Se dizolva zaharul in lapte, apoi se adauga ouale, sarea, uleiul, amoniacul si se amesteca. Se pune faina si se framanta un aluat potrivit de tare, atat cat sa se poata intinde 3-4 foi (depinde cat este tava de mare). Foile se coc pe dosul tavii, presarate cu faina.

Mod de preparare crema Prajitura Alba ca zapada

Se amesteca faina cu 10 linguri de lapte rece si se adauga zaharul. Restul de lapte se pune la fiert impreuna cu coaja de lamaie. Cand laptele da in fiert se adauga toata compozitia de lapte rece cu faina, amestecand continuu pana ce incepe din nou sa fiarba. Se lasa sa fiarba pana cand compozitia se dezlipeste usor de vas, dupa care se lasa la racit, amestecand din cand in cand. Atunci cand se racoreste, punem untul (la temperatura camerei) putin cate putin, amestecand energic .

La urma se adauga si zeama de lamaie, esenta de vanilie sau de rom, dupa preferinta.
Prajitura se asambleaza astfel: se pune o foaie in tava si se repartizeaza crema uniform, pana se termina toate foile si crema. Se lasa apoi la rece, in frigider pana a doua zi cand o putem taia in romburi si pudra cu zahar pudra.

Prajituri de Craciun:  Tort „Buturuga de Craciun”

Tort „Buturuga de Craciun”

Prajituri de Craciun: Tort „Buturuga de Craciun”, un deliciu sarbatori.

Ingrediente Tort „Buturuga de Craciun”

 

Blat:
6 oua
6 linguri de apa
6 linguri de ulei
6 linguri de zahar
10 linguri de faina
1 praf de copt cu sofran

Crema:
400 gr ciocolata
400 ml frisca

Mod de preparare Tort „Buturuga de Craciun”

 

Blat:

Batem albusurile spuma impreuna cu apa si praful de copt,adaugam apoi zaharul cate o lingura pe rand si batem pana se topeste zaharul.Adaugam apoi cate o lingura de ulei si apoi cate un galbenus mixand in continuare.

Faina se incorporeaza amestecand usor .Coacem blatul 10-12 min la foc mediu in tava patrata(40/40 cm).Avem grija sa nu coacem prea mult pentru a nu se usca marginile.In caz ca se intampla acest lucru ,cand scoatem tava din cuptor taiem foarte repede marginea uscata si apoi rasturnam foaia pe un prosop de bumbac umed si rulam apoi foaia cu prosop cu tot.Lasam sa se raceasca incet in bucatarie(nu intr-un loc prea rece).

Crema:

Ciocolata maruntita se pune intr-o cratita pe foc mic.Adaugam si frisca si lasam pe foc pana se topeste ciocolata,amestecand tot timpul usor.Avem grija ca frisca sa nu inceapa sa fiarba.Se acopera si se da la rece 5-6 ore.
Mixam crema apoi pana devine spumoasa.

Desfacem foaia de rulada intindem apoi un strat uniform de crema si rulam foaia la loc.O impachetam in folie alimentara si o dam la rece 2 ore. Taiem capetele ruladei pe care le vom folosi ca „cioturi pe buturuga”.Decoram la final rulada cu crema imitand scoarta de copac.

Prajituri de Craciun: Prajitura sah

Prajitura sah
Prajituri de Craciun: Pentru deserturile de Craciun si Anul Nou puteti opta pentru aceasta reteta deosebita.
 

Ingrediente Prajitura sah

 

5 oua
100 gr zahar
1 cana faina
30 ml ulei
3-4 linguri sirop de zahar caramel
3-4 linguri cacao
1 praf copt
1 esenta rom
1 crema ciocolata
1 budinca de vanilie
1 l lapte (pt crema)
 
  

Mod de preparare Prajitura sah

Se bat spuma albusurile cu zaharul pana rezulta o compozitie lucioasa si care nu cade de pe lingura, ca de bezea.
Se adauga galbenusurile,uleiul,siropul de zahar si esenta de rom peste albusuri si se amesteca.
Se adauga faina si praful de copt si se incorporeaza pana rezulta un aluat care curge. Se imparte compozitia in doua si la una din ele se adauga cacao.
Se coc cele doua blaturi la foc iute aproximativ 20 minute.
Se suprapun cele doua blaturi si se taie fasii inguste. Asamblam prajitura astfel:alternam o fasie alba cu una neagra.Eu am facut un rand de trei fasii. Lipim intre ele cu putina crema pe care am preparat-o conform instructiunilor de pe plic. Insiropam putin blatul apoi punem un rand de crema Daca la primul rand am inceput cu fasie neagra la urmatorul incepem cu alba, la al treilea cu neagra si tot asa pana la ultimul rand. Dupa ce am terminat preparam budinca si o turnam peste prajitura. Se da la rece pentru cel putin doua trei ore apoi se poate taia.

 

Prajituri de Craciun: Prajitura cu mere si biscuiti

Prajitura cu mere si biscuiti

Prajituri de Craciun: Va prezentam o reteta de prajitura foarte buna si aspectuoasa… dar si binevenita dupa o perioada in care s-au mancat dulciuri in ale caror compozitii se regasesc multe grasimi.

 

Ingrediente Prajitura cu mere si biscuiti

60 biscuiti simpli
2 kg mere
500 gr zahar
4 plicuri budinca de vanilie
1,2 l apa
150 gr stafide
esenta de vanilie
scortisoara
100 ml rom (eu am folosit lichior de migdale)

Mod de preparare Prajitura cu mere si biscuiti

Merele se curata de coaja si se taie in cubulete mici. Se adauga peste apa si zaharul care in prealabil le-am pus la fiert. Se fierb impreuna pana ce merele se inmoaie bine, dar sa nu se zdrobeasca de tot. Separat dizolvam cele 4 plicuri de budinca in 200 ml apa (din cele 1,2 l) si cand merele sunt gata adaugam praful de budinca dizolvat si lasam sa mai fiarba cateva minute amestecand continuu.

Cand este gata adaugam stafidele care au fost puse la inmuiat in lichior, punem si un strop de sare, esenta de vanilie si scortisoara. Se asaza biscuitii intr-o forma detasabila (eu am folosit o forma care se modifica in functie de cat de mare doresti sa fie prajitura) ii ungem cu lichiorul ramas dupa ce am scos stafidele dupa care asezam un strat de crema cat este inca fierbinte.

Asa procedam incontinuare in final trebuie sa avem 3 straturi de biscuiti si 3 de crema… ultimul fiind de crema.
Se lasa sa se raceasca dupa care o tinem la frigider cateva ore, timp in care biscuitii se vor inmuia atat cat sa se poata taia prajitura.

Prajituri de Craciun: Prajitura cu lamaie si bezea

Prajitura cu lamaie si bezea

Prajituri de Craciun: Iata o alta reteta trimisa de Doyna: Prajitura cu lamaie si bezea.

Ingrediente Prajitura cu lamaie si bezea

220 de grame de faina

2 linguri de zahar pudra

125 de grame de unt, rece

2 si 1/2 linguri de apa rece

crema: 50 de grame de faina

125 de ml de apa

250 de ml de suc de lamaie proaspat

430 de grame de zahar pudra

60 de grame de unt

4 oua

Mod de preparare Prajitura cu lamaie si bezea

Amesteca faina si zaharul pudra. Adauga apa si amesteca; framantand compozitia cu mainile, pana vei obtine un aluat compact. Scoate aluatul din bol si intinde-l pe o suprafata curata pana obtii un disc de cinci milimetri grosime si 23 de centimentri in diametru. Acopera aluatul cu folie si pune-l in frigider pentru jumatate de ora. Luati o tava de copt, puneti putin ulei si imbrac-o in hartie de cop, aseaza aluatul in tava si se da la cuptor circa 15 minte.

Intre timp, pentru a face crema de lamaie, combina faina cu apa, sucul de lamaie si jumatate din zahar intr-o oala. Da focul mediu si incalzeste ingredientele, amestecand cu un tel, patru-cinci minute, pana cand mixture se ingroasa bine. Ia crema de pe foc si adauga untul si galbenusurile. Toarn-o intr-un bol, acoper-o cu plastic si pune-o in frigider pentru cel putin trei ore.

Incalzeste cuptorul la 190 de grade. Bate albusurile cu un mixer pana cand se intareste. Gradual, adauga cealalta jumatate de zahar, cate o lingura odata. Toarna crema peste aluatul prajiturii si niveleaz-o. Deasupra adauga albusurile de ou si foloseste spatele unei linguri ca sa creezi mici piscuri. Mai pune prajitura cu lamaie si bezea in cuptor inca cinci minute, pana cand bezeaua devine aurie

Prajituri de Craciun: Prajitura cu 6 fructe si scortisoara

Prajituri de Craciun: Iata o prajitura cu fructe usor de preparat si care poate fi facuta de sarbatori.

 

Ingrediente Prajitura cu 6 fructe si scortisoara

2 banane, 4 mandarine, 2 portocale, 2 mere, o rodie mare, 3 kiwi

o cana de zahar, scortisoara, esenta de vanilie, esenta de portocale, pentru ornat: zahar si scortisoara

faina 700 grame, 1 pachet de unt, o lamaie, hartie de copt, un praf de sare.

Mod de preparare Prajitura cu 6 fructe si scortisoara

Se pune hartia de copt pe o tava mare.
Se curata fructele in bucatele mici si se pun intr-un castron cu suc de lamaie proaspat peste ele ca sa nu se innegreasca de la procesul de oxidare.

Apoi se pune peste ele zaharul si scortisoara (dupa gust), coaja de lamaie si esenta de portocoale si vanilie (tot dupa gust).

Separat se topeste untul, se face coca din faina, un praf de sare, untul topit. Se amesteca bine pana se face un aluat sfaramicios care se framanta bine.

Se pune in tava o parte din acest aluat, se intinde bine pe toata tava iar deasupra se pun fructele taiate si amestecate bine ca mai sus.

Apoi se pune peste randul de fructe restul de aluat.

Se baga la cuptor tava si se coace la foc potrivit 30-35 minute.

Cand se scoate se presara zahar pudra vanilat si scortisoara.

Prajituri de Craciun: Negresa cu ciocolata

negresa cu ciocolata

Prajituri de Craciun: Iata o delicioasa reteta de Negresa cu ciocolata, de la prietena comunitatii Sfatulparintilor.ro, LALY.

Ingrediente Negresa cu ciocolata

-2 1/2 cani cu apa
-1/2 cana cu ulei
-1 1/2 cana cu zahar
-3 cani cu faina
-3 linguri cu cacao
-1 esenta de rom
-1 esenta de lamaie
-1 praf de sare
-2 pliculete praf de copt
-250 gr ciocolata neagra
-50 gr nuca
-50 gr unt

Mod de preparare Negresa cu ciocolata

Intr-un vas, se amesteca cu telul apa cu zaharul pana cand acesta s-a dizolvat complet. Se adauga cacaoa, uleiul si sarea. Apoi esentele, faina si praful de copt si se omogenizeaza bine.
Se unge o tava cu ulei si se tapeteaza cu faina. Se toarna compozitia si se introduce la cuptor la foc potrivit circa 45 de minute. Se face testul cu scobitoarea.
Ciocolata se rupe bucati si se topeste pe baie de aburi cu 50 gr de unt.
Cand este gata prajitura se toarna deasupra ciocolata topita si se presara miezul de nuca. Se taie numai cand s-a racit complet.

Prajituri de Craciun: Tort diplomat cu fructe confiate

Tort diplomat cu fructe confiate

Prajituri de Craciun: Iata un tort delicios si foarte aspectuos. Cu siguranta veti face furori la o masa de sarbatoare: Tort diplomat cu fructe confiate.

Pentru ca ne plac mult torturile cu fructe o sa va prezint o reteta de tort diplomat.

Sunt necesare urmatoarele ingrediente:

– 1 cana de zahar
– 1/2 cana de lapte
– 4 galbenusuri
– 1/2 kg frisca
– semintele de la o pastaie de vanilie (sau esenta, plic de zahar vanilat)
– 4 albusuri spuma
– 30 g gelatina
– 1 pachet de piscoturi de sampanie
– fructe diverse cam ce aveti la indemana eu am folosit portocale, ananas, mandarine si fructe confiate: caise confiate, smochine, stafide, etc.

Mod de preparare Tort diplomat cu fructe confiate

Se bat galbenusurile cu 1/4 cana de zahar bine si apoi se amesteca cu laptele dupa care se pun pe foc pana se ingroasa ca o crema. Se da apoi crema formata la rece. Se bate frisca cu mixerul pana se intareste, eu am folosit frisca lichida dar puteti folosi orice gen. Intre timp se dizolva gelatina in apa calda. Am batut apoi albusurile cu semintele de vanilie si inca 1/4 cana de zahar pana s-au intarit dupa care le amestecam cu frisca.

Apoi am luat o forma cu margini detasabile si am tapetat-o pe fund cu fructe. In crema cu galbenusuri adaugam gelatina dizolvata si amestecam bine apoi o amestecam si cu amestecul de frisca si albusuri si avem grija sa se omogenizeze. Dupa care turnam o parte din cantitate peste fructele din forma, adaugam un alt strat de fructe, inca un strat de crema, apoi inca un strat de fructe si ultimul strat de crema dupa care dam la frigider.

Dupa ce s-a intarit bine compozitia cca. 4 ore scoatem tortul de la frigider si desfacem marginile laterale ale formei. Intr-o tigaie caramelizam zaharul care ne-a mai ramas si inmuiem piscoturile cu varful in zaharul caramelizat, dupa care tapetam cu ele marginile tortului avand grija ca partea caramelizata sa fie in sus. Legam cu o funda si deasupra ornam cu fructele ramase. Pofta buna.

Prajituri de Craciun: Tort cu crema de zahar ars

Tort cu crema de zahar ars

Prajituri de Craciun: Continuam seria de sugestii pentru mesele de Craciun si Revelion. Iata acest tort ce poate fi solutia ideala.

Ingrediente Tort cu crema de zahar ars

Pentru crema de zahar ars:

8 oua
1 l lapte
200 gr zahar pt crema
200 gr zahar pt caramelizat
 
Pentru blat:
5 oua
200 gr zahar
200 gr faina
1 praf copt

 

Mod de preparare Tort cu crema de zahar ars

 Se prepara mai intai crema astfel: Se fierbe laptele si se lasa sa se raceasca. Se bat ouale cu zaharul si apoi se amesteca cu laptele rece.
Se face apoi blatul: Se bat ouale cu zaharul, apoi se adauga faina si praful de copt.
Intr-o cratita ce caramelizeaza 200 gr zahar si apoi se intinde pe peretii cratitei.
Se lasa sa se raceasca caramelul apoi se toarna  pentru crema iar peste ea compozitia de blat.Nu va speriati daca se amesteca fiindca se vor separa la copt.
Se da la cuptor la foc mic pentru aproximativ o ora. Dupa ce s-a copt se lasa sa se raceasca de tot si apoi se rastoarna cratita pe un platou,astfel crema va fi deasupra iar blatul dedesubt. Blatul va fi insiropat de la siropul de caramel.
Dupa ce s-a rasturnat pe platou se da pentru cel putin o ora la rece (ideal ar fi sa-l lasati peste noapte).

Prajituri de Craciun: Tort cu gem si citrice

Tort cu gem si citrice

Prajituri de Craciun: Iata o idee interesanta de tort cu gem si citrice.

Ingrediente Tort cu gem si citrice

Blat: 6 oua, 150 g zahar, 180 g faina, sare, o lingurita coaja rasa de portocala
Crema: 2 borcanele mici de gem de capsuni, 400 g smantana, 400 g iaurt cu gust de capsuni, zahar vanilat, 2 pliculete de gelatina
Ornare: 6 portocale mai mici, 4 buc. kiwi

Mod de preparare Tort cu gem si citrice

1. Se prepara blatul mixand albusurile cu un praf de sare, apoi cu galbenusurile zdrobite, cu faina turnata in ploaie si, la sfarsit, esenta. Se unge cu un strop de ulei si se tapeteaza cu hartie pentru copt o forma cu margine detasabila, se toarna aluatul si se da la copt cca. 20 de minute. Blatul copt se lasa sa se raceasca, apoi se taie in 2 discuri egale ca grosime.

2. Se prepara crema mixand iaurtul cu smantana si un borcanel de gem, se adauga geletina hidratata in 200 ml apa rece, apoi topita la bain marin (nu fiarta) si adaugata in crema in fir subtire.

3. Se aseaza primul disc din blat, se unge cu jumatate de borcanel de gem de capsuni, se decoreaza pe margine cu felii subtiri, taiate rotund, de portocala, se toarna 3/4 din crema, se unge cu restul de gem al doilea disc, apoi se aseaza cu partea unsa in jos, peste crema, presand usor cu mana. Se toarna restul de crema si se lasa cateva minute sa se intareasca putin, apoi se decoreaza cu feliute taiate subtiri de portocala si kiwi.

Se da la frigider cel putin 2 ore inainte sa se portioneze.

Prajituri de Craciun: Tort cu ciocolata si visine

tort cu ciocolata si visine

Prajituri de Craciun: Pentru a incheia anul cum se cuvine si pentru a-l primi pe cel nou cu bucurie, gospodinele prepara minunatii de torturi. Iata propunerea noastra de azi: Tort cu ciocolata si visine.

Ingrediente Tort cu ciocolata si visine

Blat:
-4oua
-1 1/2 cesti cu faina
-2 cesti cu zahar
-5 linguri ulei
-5 linguri apa
-1 esenta de rom
-2 linguri cacao
-un praf de sare

Crema ganache de ciocolata:
-300 gr ciocolata amaruie de menaj
-400 ml frisca lichida
-un borcan compot de visine

Glazura:
-210 gr ciocolata amaruie
-165 ml frisca lichida
-40 gr unt moale
-capsuni pentru decor
-frunze de menta

Mod de preparare Tort cu ciocolata si visine

Blat:
Separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile bine cu un praf de sare. Fierbem zaharul si apa pana devin un sirop. Fierbinte il turnam peste albusuri si mixam continuu. Cand am terminat de turnat tot siropul, adaugam galbenusurile si uleiul. Amestecam faina cu cacaoa si o cernem deasupra. Amestecam cu o lingura pana se omogenizeaza bine toata compozitia. Ungem o tava cu margarina sau ulei si o tapetam cu faina. Turnam aluatul, apoi il dam la cuptor pana trece testul cu scobitoarea. Se lasa sa se raceasca. Se taie blatul pe trei nivele.

Crema:
Punem ciocolata rupta in bucati impreuna cu frisca pe baie de abur. Mestecam continuu pana cand se topeste complet. Dam deoparte si lasam la racit. Cand s-a racit complet dam la frigider cateva ore pana se intareste ciocolata. Scoatem samburii la visine si punem la scurs. Batem crema racita bine pana isi dubleaza volumul. Adaugam visinele din compot si omogenizam incet, ca visinele sa-si pastreze forma.

Glazura:
Incalzim frisca pana la punctul de fierbere (atentie nu sa dea in clocot), apoi o adaugam peste ciocolata taiata bucatele mici si mestecam continuu pana cand se topeste toata ciocolata. Punem frisca din nou pe foc si adaugam untul mestecand cu telul bine sa nu ramana vreo bucatica de unt netopita. Lasam la racit cateva minute.

Asamblare

In tava in care am copt blatul punem prima foaie de blat pe care o insiropam cu zeama de la compot. Punem o parte din crema, blat insiropat si apoi crema. Punem si ultimul blat.
Punem tortul deasupra unui gratar si turnam ciocolata, astfel incat sa acopere tot tortul. Ornam cu frisca, capsuni trase in ciocolata si frunze de menta.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 18/12/2023