Prajituri de Craciun: Cele mai delicioase retete dulci pe care sa le pregatesti de Sarbatori - Pagina 2 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Prajituri de Craciun: Cele mai delicioase retete dulci pe care sa le pregatesti de Sarbatori

Prajituri de Craciun
Credit foto: Imagine de skeeze de la Pixabay

Prajituri de Craciun: Fursecuri cu unt

Fursecuri cu unt

Prajituri de Craciun: Va mai aduceti aminte de Craciunurile in care mirosea a fursecuri cu unt facute de bunica? Avem aici reteta!

Ingrediente Fursecuri cu unt

 

250 g unt
110 g zahar pudra
270 g faina
2 lingurite de esenta de vanilie
1 lingurita praf de copt

Mod de preparare Fursecuri cu unt

Sunt cele mai bune si cele mai simple fursecuri facute de mine.
Se mixeaza foarte bine untul impreuna cu zaharul, se aduaga vanilia si la final faina amestecata cu praful de copt. Aluatul nu trebuie sa fie foarte moale nici tare. Daca este foarte moale mai adauam putina faina.
Poate fi modelat sau pus in tava cu posul.

Se coc cca 13-15 minute in cuptorul incins pana cand se rumenesc foarte putin pe dos. Au avut mare succes la colindatori si la Mos Craciun pentru ca i-am lasat si lui o farfuriuta si a lasat in locul lor o multime de cadouri pentru copii.

Prajituri de Craciun: Portocala umpluta

Portocala umpluta

Prajituri de Craciun: Cei dragi merita sa fie rasfatati cu un desert special de Sarbatori: portocala umpluta.

 

Ingrediente Portocala umpluta

2,3 portocale

1 borcan mic ananas

frisca 100 ml

2 linguri zahar

50 gr ciocolata neagra

50 grame nuca de cocos

Mod de preparare Portocala umpluta

Portocalele se taie in jumatate. Cu atentie se elimina miezul.

Crema:

Miezul scos de la portocale impreuna cu ananasul se introduc la blender si se maruntesc. Se amesteca cu zaharul,cu frisca batuta. Pentru ornat folosim ciocolata neagra 50 de grame data pe razatoare si nuca de cocos 50 de grame.

Umplem jumatatile de portocale cu crema preparata. Le decoram cu ciocolata si nuca de cocos ,apoi le introducem in frigider, cateva ore.

Servim desertul intr-un aranjament festiv deosebit.

Pofta buna!

Prajituri de Craciun: Amandine de casa

Amandine de casa

Prajituri de Craciun: Iata o alta reteta trimisa de Sims: Amandine de casa.

O prajitura foarte delicioasa si spornica cu care va puteti delecta de sarbatori este si Amandina, cu precadere Amandina de casa care mie mi se pare mult mai delicioasa decat cea din comert. Necesita ceva mai mult timp de pregatire decat ale prajituri dar rezultatul merita pe deplin.

 

Mai intai facem blatul prajiturii pentru care avem nevoie de:

– 6 oua
– 6 linguri ulei sau margarina lichida (am descoperit de curand margarina lichida de la Unirea si este absolut geniala)
– 250 g zahar
– 1 pliculet praf de copt
– 50 g cacao
– 250 g faina

Mod de preparare Amandine de casa

Luam ouale si avem grija sa fie la temperatura camerei apoi separam galbenusurile de albusuri. Batem galbenusurile cu o parte din zahar si cu uleiul pana se face ca o crema. Apoi batem albusurile cu restul zahar pana se intaresc. Amestecam cele doua creme dupa care incorporam faina in ploaie, apoi adaugam cacaoa si praful de copt si avem grija sa fie bine omogenizata crema obtinuta dupa care o turnam intr-o tava tapetata cu faina si o dam la cuptor cca 40 de minute la foc potrivit. E gata cand bagam scobitoarea si nu ramane aluat pe ea. Lasam apoi sa se raceasca blatul dupa care il taiem la mijloc si il insiropam cu un sirop facut din apa, zahar si rom.

Ne ocupam apoi de crema la care avem nevoie de urmatoarele:

– 250 g unt
– 50 g cacao
– 200 g zahar
– 1 lingura faina
– 100 ml lapte
– 1 esenta de rom
– 2 oua

Separam ouale si batem galbenusurile cu o parte din zahar si cu untul, laptele, cacaoa, romul.

Separat batem albusurile cu restul de zahar. Amestecam cremele si adaugam faina apoi dam la foc mic si continuam sa amestecam pana capata consistenta cremei dorite nici prea lichida dar nici prea moale.

Dupa ce se raceste crema o punem peste prima jumatate de blat intinsa uniform. Adaugam apoi a doua jumatate de blat. Peste care vom turna glazura de fondant pentru care avem nevoie de:
– 1 kg zahar
– 500 ml apa
– 100 g cacao

Am pus apa la fiert si am turnat zaharul in ea. L-am lasat sa se topeasca si cand s-a caramelizat am daugat cacaoa. Apoi am pus crema in alt vas si am mixat-o pana s-a racit si a capatat consistenta dorita. Am turnat apoi fondantul peste prajitura si am dat-o la rece. Pofta buna.

Prajituri de Craciun: Tort cu fructe de padure

Tort cu fructe de padure

Prajituri de Craciun: Iata un tort apetisant: Tort cu fructe de padure.

Ingrediente Tort cu fructe de padure

blat: 10 oua, 10 linguri de zahar, 10 linguri de faina, o lingura ulei, esenta rom, un praf de sare
crema: 500 g branza de vaci proaspata, 400 g smantana, un plic de gelatina (10 g), 150 g zahar pudra, 4-5 linguri de dulceata de zmeura (sau mure), 200 g zmeura, 200 g mure
sirop: 300 ml apa rece, 300 g zahar, esenta de rom
decor: cateva linguri de dulceata de zmeura, 2-3 linguri oprite din crema de branza, o mana de mure, o mana de zmeura, cateva frunzulite de menta proaspata, margine din 200 g ciocolata + 20 g unt, topite, 200 ml frisca lichida

Mod de preparare Tort cu fructe de padure

1. Se prepara blatul mixand albusurile cu un praf de sare apoi cu zaharul, pana se intaresc (bezea), apoi se adauga galbenusurile frecate un pic cu lingura de ulei, se adauga si esenta, apoi faina cernuta. Se amesteca usor pana la o omogenizare perfecta a compozitiei apoi se toarna in forma de tort cu margine detasabila, pe care am tapetat-o cu hartie pentru copt si dam la copt, in cuptorul preincalzit, cca.40 minute. Se scoate blatul din forma si se lasa sa se raceasca bine, apoi se taie pe orizontala in 3 discuri egale.

2. Se prepara siropul dand in cateva clocote apa cu zaharul iar la sfarsit se adauga si esenta. Se lasa sa se raceasca.

3. Se prepara crema mixand bine branza dulce de vaci cu zaharul pudra, smantana si dulceata de zmeura.

Apoi se adauga gelatina pe care intai am hidratat-o in 50 ml apa rece si am topit-o (nu am fiert-o) la bain marin.

4. In forma in care am copt blatul montam tortul; intai primul disc bine insiropat, peste el turman aproape jumatate din cantitatea de crema de branza de vaci, peste care presaram mure si zmeura proaspata, cateva fire subtiri de dulceata de zmeura (cu lingura), apoi se vine deasupra cu cel de-al doilea disc de blat, bine insiropat.

Se adauga restul de crema, oprind 2-3 linguri pentru decor, se vine cu ultimul disc de blat deasupra, se unge cu un strat de dulceata de zmeura peste care turnam si intindem restul de crema de branza. Deasupra se decoreaza cu fructe proaspete.
Se lasa cel putin 2 ore sa se intareasca crema. Se decoreaza cu ciocolata, frisca, dupa preferinta.

Prajituri de Craciun: Tort cu smochine

Tort cu smochine

Prajituri de Craciun: Iata o alta reteta trimisa de Anisoara67: Tort cu smochine.

Ingrediente Tort cu smochine

Blat: 5 oua, 5 linguri de zahar, 4 linguri de faina, 2 linguri de cacao, 3 linguri de ulei, esenta, un praf de sare
Crema:  400 ml smantana grasa, 200 g zahar pudra, un pliculet gelatina(10 g), bucatele de smochine caramelizate
Pentru caramelizare: 6-7 smochine nu foarte coapte, o portocala, 2-3 linguri de vin alb sec, 400 g zahar
Decorare: 250 g ciocolata alba de menaj, sirop ramas de la fiertul smochinelor, o smochina intreaga + bucatele mici

 

Mod de preparare Tort cu smochine

1.Se mixeaza albusurile cu un praf de sare si apoi cu zaharul turnat in ploaie, pana se intareste. Se incorporeaza galbenusurile zdrobite si frecate putin cu uleiul, esenta si faina cernuta si amestecata cu cacaoa. Se unge o tava cu ulei si se tapeaza cu hartie de copt, apoi se toarna aluatul si se da la copt cca.20 de minute, la foc potrivit, in cuptorul preincalzit. Se desprinde de pe hartie, se lasa sa se raceasca apoi se decupeaza doua discuri, cu diametrul egal cu al formei in care montam tortul (in cazul meu,24 cm.).

2. Se unge marginea laterala a unei forme de tort cu un pic de ulei apoi se tapeteaza cu hartie de copt. Se topeste ciocolata rasa cu o lingura de lapte, apoi cu un pos trasam pe hartia de copt de pe marginea formei, linii sau diferite modele, dupa preferinta, de jur imprejurul marginii, apoi bagam forma cateva minute in congelator, sa se intareasca ciocolata.

3.Smochinele spalate bine se taie in sferturi sau bucati mai mici, pastrandu-se una intreaga, crestata putin la capat, pentru decor.

Se caramelizeaza zaharul cu doua linguri de vin alb sec, cand capata culoarea aurie si zaharul s-a topit, adaugam sucul de la o portocala + o lingurita de coaja rasa. Se adauga smochinele si lasam sa fiarba 10 minute, dupa care scoatem smochinele intr-o strecuratoare sa se scurga de sirop si sa se raceasca, apoi siropul fierbinte se strecoara de samburii mici lasati de smochine in timpul fierberii.

4. Se mixeaza la viteza maxima smantana rece, incorporand cate putin zahar pudra, pana ce se leaga ca o crema, apoi incorporam gelatina hidratata si topita la bain marin (nu fiarta), turnata calda, in fir subtire.
5. Se scoate forma din congelator, se asaza unul din discurile decupate, cu grija sa nu stricam marginea de ciocolata, se toarna crema de smantana apoi se presara deasupra jumatae din bucatelele de smochine caramelizate, se vine cu ce de-al 2 lea disc de blat deasupra, presandu-se usor cu mana, se toarna siropul gros de la fiertul smochinelor, usor racit, se presara bucatele de smochine si smochina intreaga, asezata in mijloc. Se decoreaza cu ciocolata alba. Se lasa sa se intareasca cel putin 2 ore la frigider, apoi se poate taia felii.

Prajituri de Craciun: Prajitura cu dovleac si aroma de anason

Prajitura cu dovleac si aroma de anason

Prajituri de Craciun: Iata o alta reteta trimisa de Anisoara67: Prajitura cu dovleac si aroma de anason.

Ingrediente Prajitura cu dovleac si aroma de anason

Blat: 5 oua, un praf de sare, 5 linguri de zahar, 5 linguri de faina, 50 ml ulei, o lingurita de coaja rasa de lamaie
Umplutura: 200 g urda, 200 g smantana, 100 g zahar pudra, 200 ml frisca lichida, un pliculet de gelataina (10 g), o mana de cubulete de dovleac fierte in sirop si apoi scurse bine de suc
Jeleul: cam jumatate de dovleac placintar (de cca 1 kg) curat de coaja si seminte si taiat cubulete mici, o cana de zahar, 200 ml vin alb, 3-4 stelute de anason, un plic de Jelle-tort, transparent

Mod de preparare Prajitura cu dovleac si aroma de anason

1. Se prepara blatul, mixand bine albusurile cu un praf de sare apoi cu zaharul turnat treptat. Galbenusurile se freaca un pic cu uleiul apoi se incorporeaza in albusul batut tare, se adauga si coaja rasa si faina turnata in ploaie.
Se toarna compozitia in tava in care am pus hartie pentru copt, se presara miezul de nuca deasupra si se da la copt in cuptorul preincalzit, cca.20 minute. Se desprinde aluatul de hartie si se taie in doua bucati egale.

2. Se mixeaza urda cu 2 linguri de smantana la inceput, pana se obtine o crema fina apoi adaugam toata smantana si frisca lichida pe care am mixata inainte cu zaharul pudra. Se amesteca bine totul apoi incorporam gelatina hidratat in 100 ml apa rece si apoi topita la bain marin (nu fiarta!).

3. Se fierbe zaharul cu vinul si scortisoara pana se obtine un sirop usor legat (se fierbe cca.5 minute, de la primul clocot).

Apoi se adauga cubuletele de dovleac si se fierb cca 10 minute,de la primul clocot, la foc domol. Se da la o parte de pe foc si se strecoara cubuletele de dovlec de sirop apoi se impart in doua parti egale.

4. Se asaza intr-o tavita mai mica prima jumatate de blat apoi se intinde pe ea, in strat uniform, jumatate din crema pentru umplutura, se presara deasupra, pe toata suprafata, o parte din cubuletele de dovleac scurse de suc, se vine cu cealalta jumatate de blat deasupra, se preseaza usor apoi se intainde restul de crema ramasa si se da la rece, cca 30 de minute.

Se scoate de la frigider, se presara deasupra cremei intarite deja, cubuletele de dovleac ramase apoi turnam jeleul fierbinte preparat din siropul ramas si pliculetul de Jelle -tort, preparat conform instructiunilor de pe plic. Se da la rece cel putin 2 ore, dar ideal ar fi sa stea peste noapte la rece, inainte de a o taia in romburi sau patrate.

Pofta buna!

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 18/12/2023