Suntem invadati de multe sfaturi si bune intentii mediatizate care ne spun ce e important sa mancam. Sunt asa de multe lucruri de care trebuie sa tinem seama, incat totul pare o complicata schema logica si pare ca trebuie sa mancam non stop pe durata unei zile ca sa dam corpului tot ce ar avea nevoie. Nu este chiar asa.
Organismul nostru functioneaza cu energie, ca orice masinarie sofisticata.
Energia o obtinem dintr-o anumita doza zilnica de vitamine, minerale, proteine, glucide bune, lipide bune. Sunt alimente care ne furnizeaza energie si altele care ne consuma energia, fara sa ne dea nimic bun in schimb. Nu mereu ce este bun la gust este si benefic pentru sanatatea corpului. Reteta echilibrului este: cate putin din toate, fara excese.
Este important sa retinem ca echilibrul alimentar se stabileste saptamanal si nu zilnic sau la nivel de fiecare masa. Haideti sa recapitulam care sunt principalele alimente pe care e sanatos sa le includem in rutina zilnica sau saptamanala, atat pentru noi cat si pentru copiii nostri, asa cum ne recomanda specialistii de la Marie France in cartea “60 sfaturi antistress” (editura House of Guides).
Fructe si legume
“Minim cinci legume sau fructe pe zi” – acest indemn ne este deja cunoscut tuturor. Sa nu ii scadem din importanta numai pentru ca a devenit un laitmotiv. Crude sau gatite, proaspete sau congelate, acestea au un continut bogat de vitamine si minerale, cruciale pentru sanatatea noastra.
Iata cateva trucuri ca sa aducem corpului acest aport important de legume si fructe :
– ciorba inlocuieste portia de legume gatite
– salata poate fi fel principal de mancare, nu doar aperitiv, adaugandu-i orez, oua, pui, ton, branza.
– Sa nu ne lipseasca din frigider legumele si fructele proaspete pe care sa le folosim ori de cate ori mancam ceva.
– Fructele se mananca intre mese (la 2 ore dupa masa anterioara) sau pot constitui masa de sine statatoare (o para, 3 prune si jumatate de banana, cu cateva nuci alaturi reprezinta un mic dejun plin de energie si satios totodata).
Citeste si: Alimentatie sanatoasa: 8 motive pentru care iaurtul este foarte bun pentru intreaga familie
Peste
Pestele este un aliment pe care este bine sa il consumam de minim 3 ori pe saptamana. Pestele contine fosfor, fier, potasiu, iod, magneziu, vitaminele B. Pestele gras contine si importanti acizi grasi benefici aparatului cardio-vascular.
Lactate
Lactatele ne furnizeaza calciu, baza sistemului osos. Toate formele de lactate, preferabil cu un continut mediu de grasime, sunt prietenele noastre. Specialistii ne recomanda in medie trei produse lactate pe zi.
Alimente feculente la fiecare masa
Orez, paine integrala sau cu cereale (sa evitam painea alba), grau, paste, cartofi, leguminoase… fiecare in parte e important pentru aportul de proteine vegetale, de glucide complexe si de fibre. Ni se recomanda sa consumam aceste alimente feculente impreuna cu legumele, deoarece asocierea lor ofera organismului mai multi nutrienti.
Nu rata nici: Din medicina chineza: Cum sa mananci sezonier ca sa nu te imbolnavesti si sa ai energie
Cheia este ponderatia si echilibrul
Daca ne place foarte mult un aliment, nu inseamna sa il consumam in nestire numai pentru ca este pe lista alimentelor sanatoase, intrucat nu ne mai ramane suficient loc in stomac si apetit si pentru alte alimente sanatoase, spre beneficiul corpului nostru care astfel isi extrage din fiecare vitamine, proteine, minerale, lipide bune, glucide bune.
foto: Depositphotos.com
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?