14 lucruri pe care nu le stiai despre metabolism - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

14 lucruri pe care nu le stiai despre metabolism

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » 14 lucruri pe care nu le stiai despre metabolism
despre metabolism - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - slimming-2728331_1920
Credit foto: Pixabay.com

Cu totii avem in grupul de amici o prietena sau un prieten care se lauda ca are un metabolism „de fier“ si ca poate manca oricat fara sa se ingrase. Enervant, nu-i asa? Inainte de a te gandi sa-i „pierzi“ numarul de telefon, invata mai degraba cum sa-ti stimulezi si tu metabolismul lenes, ce inseamna rata metabolica si cate calorii sa consumi pe zi pentru a incepe sa slabesti.

Ce este metabolismul? Dar rata metabolica? Ce alimente accelereaza arderea grasimilor si ce tip de exercitii fizice ajuta la intarirea metabolismului? Raspunsurile la aceste intrebari, dar si multe altele, le poti afla citind in continuare ghidul nostru despre transformarea caloriilor in energie.

1. Ce este metabolismul?

– rata cu care organismul arde caloriile;
– rata la care organismul consuma caloriile;
– totalitatea proceselor prin care organismul transforma caloriile in energie si apoi o utilizeaza.
– niciuna dintre variantele de mai sus.
Raspuns corect: totalitatea proceselor prin care organismul transforma caloriile in energie si apoi o utilizeaza.
Termenul de „metabolism“ se refera la modalitatile si sistemele prin intermediul carora organismul isi creeaza si isi foloseste „combustibilul“. Acestea includ respiratia, digestia, sistemul muscular, depozitarea grasimilor, circulatia sanguina – practic, toate procesele prin care hrana este transformata in energie, iar energia este apoi transpusa in activitatile vitale. Metabolismul presupune doua tipuri diferite de procese: reactiile anabolice (anabolism/asimilatie), ce insumeaza depozitarea energiei in structurile celulare, si reactiile catabolice (catabolism/dezasimilatie), ce descriu procesele chimice de elibere a energiei, prin descompunerea substantelor din organism.

Citeste si: Planul miraculos de 7 zile al lui dr. Oz ca să îţi schimbi metabolismul

2. Metabolismul este controlat de:

– inima;
– ficat;
– pancreas;
– glanda tiroida.
Raspuns corect: glanda tiroida.
Reglarea metabolismului se produce la nivelul tiroidei, care secreta hormonii ce influenteaza modul de functionare a organismului: cat de repede arde caloriile, daca va transforma energia in proteine sau in tesut adipos, cum va raspunde la actiunea altor hormoni etc. Prin urmare, tulburarile tiroidiene pot provoca probleme de metabolism. O tiroida inactiva (hipotiroidism) va produce mai putini hormoni tiroidieni, incetinind metabolismul si ducand astfel la ingrasare. Pe de alta parte, o tiroida hiperactiva (hipertiroidism) va accelera metabolismul, favorizand pierderea in greutate.

3. Ce este rata metabolica?

– rata cu care ardem caloriile;
– rata la care consumam caloriile;
– jumatate din rata de ardere a caloriilor;
– niciuna dintre variantele de mai sus.
Raspuns corect: rata cu care ardem caloriile.
Multa lume confunda metabolismul cu rata metabolica si viceversa, folosind adesea un termen in locul celuilalt. De fapt, rata metabolica defineste viteza de functionare a metabolismului, adica rapiditatea cu care arde caloriile. Un alt termen cu care trebuie sa te familiarizezi este rata metabolica de baza, care descrie ritmul in care organismul arde caloriile in timp ce se afla in stare de repaos (cand nu depui efort fizic, iar sistemul digestiv nu este activ).

4. In general, cu cat ai mai multa masa musculara si mai putina grasime, rata metabolica este mai mare.

– adevarat;
– fals.
Raspuns corect: adevarat.
Rata metabolica este puternic influentata de compozitia corpului. Persoanele cu mai multa masa musculara si mai putina grasime au, de obicei, o rata metabolica mai rapida, in timp ce preponderenta grasimii in corp, combinata cu un sistem musculat netonifiat, determina o rata metabolica mai scazuta.

Te mai poate interesa: Elemente esentiale pentru un metabolism sanatos

5. Ce trebuie sa mananci pentru a-ti accelera rata metabolica?

– mai multe grasimi;
– mai multi carbohidrati;
– mai multe proteine;
– niciuna dintre variantele de mai sus.
Raspuns corect: mai multe proteine.
Studiile au aratat ca organismul are nevoie de mai multa energie pentru a procesa alimentele cu un continut proteic ridicat. Asta inseamna ca, pe masura ce corpul digera aceste alimente, rata metabolica creste.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 12/11/2022